Západočeské utopenečky dle Jarouše

Studená kuchyně Doba přípravy: 20 minut 16 názorů

Studená kuchyně Doba přípravy: 20 minut 16 názorů

Suroviny 15 porcí

15 špekáčků
5 cibulí
1/2 l octa
1/2 l vody
10 kuliček nového koření
20 kuliček pepře
5 hřebíčků
bobkový list
2 KL country koření
3 KL cukru

Postup přípravy receptu

  1. Špekáčky oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Cibuli oloupene a nakrájíme na kolečka.

  2. Špekáčky promícháme s cibulí a naskládáme do nádoby.

  3. Vše ostatní smícháme a nalijeme na špekáčky. Lák nevaříme.

    Pro ty, co mají systém Bio Vac nebo Vacsy: Nádobu uzavřeme a odsajeme vzduch. Opakujeme 3x. Odsátí vzduchu rozšíří póry v mase a lépe se proleží. Stačí 4 hodiny. Samozřejmě jde dělat i klasicky, musí se však čekat 5-7 dní.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem dostal od Jarouše Podgorského, který ho vymyslel a vyhrál s ním vnitropodnikovou soutěž.

Komentáře k receptu Západočeské utopenečky dle Jarouše

  • srettka srettka

    clupmi: V hospodách to mívali na pultě v láhvi a v poho:-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    clupmi: tak to si neumím představit,vždy se dávali do chladna,komora nebo dobrý sklep,ale dne to má málokdo,tak bych to řešila a dala do sklenice,která se mi vejde do lednice.;-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Jen by mě zajímalo, jestli musí jít sklenice do ledničky. Taková pětilitrovka mi tam nevejde. Můžou zrát při teplotě 20 °C?:-?

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Jana Dorazinová-Remková: Tak to je Jeničko pěkný kotrmelec - od uzenin k ovoci.:-K

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Tak jsme ochutnali. Bodíka jsem dala právem. Jsou opravdu skvělé a hlavně rychle naložené. Pak jenom vydržet to čekání. :yes:

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    To bude parádní zpestření mezi cukrovím a řízky. :-p Posílám fotku naložených buřtíků a už teď dávám boda. :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    simko.jit dej sem ten recept normálně na naše stránky!!;-) Tady se to stratí.

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    Václave, přesně o tom píšu pod receptem. Nemá to chybu. Stejným principem marinuju maso před grilováním. Stačí půl hoďky a je to.;-)

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Václave děláme, zvláště na chatě, ale i doma. Dávám do nálevu kousek nakládané feferonky. A JEŠTĚ JEDENU VYCHYTÁVKU. Utopence se dávají do spec. plast. nádob, které jsou uzpůsobeny pro vakuovou pumpu. Tí jak vznikne podtlak (vakuum) Jsou utopenci užasně rychle proleželé - nasycené octem. Václav

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Na tyto stránky si chodím po pečení aspoň virtuálně napravit sladké chutě.Tato trojkombinace utopence, chlebíku a pivka nemá chybu. Už se vidím, jak zakrajuji patku a je to mana nebeská ... posílám bodíka. ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • simko.jit simko.jit

    utopence miluju, taky mám ráda ty, jak je tam worčestr, hořcice, kečup a svaří se to - recept tu na stránkách je.
    jestli můžu přidat taky receptík - kdo chce, ten si ho opíše, já fotku nemám takže:
    finta spočívá v naříznutí špekáčku - nařízneme podélně tak, abychom získali plát jako na ptáčky. Takto naříznutý přidržíme a potřebe feferonkovou pastou. přidáme cibuli a držení uvolníme. Špekáček se sroluje a náplň zůstane uvnitř.
    Klademe do sklenice, prokládáma nakrouhaným čerstvým zelím, paprikou, cibulí a prosypeme celým pepřem. Nesolit (pasta je slaná) vše pak zalijeme nálevem DEKO a nejmíň týden uležet.
    tento recept vyhrál taky v soutěži - jmenuje se Staroplzenecký utopenec, autora bohužel už nevím a recept byl uveden v Klatovském deníku:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    Ne sůl tam není.

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Prosím, sůl do nálevu nepatří? Asi ji nahradí country koření, ne?

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Juuuwa. to vypadá fakt luxusně ...:-! sem s nima, sbíhají se mi sliny a kapou mi až na vestu:yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: utopenci od jarouše recept západočeská kuchyně utopenci od jarouse utopenci s cerstvým zelím utopenecky salát vacsy klatovský deník vacsy utopenci vacsy system děláme utopence utopenci worcestr staroplzenecky utopenec klatovský deník recepty vacsy recepty zapadoceska kuchařka nakladani masa ve vakuu utopenecký salát recept recept utopenci od jarouše nakladani utopencu bio vac