

Západočeské utopenečky dle Jarouše
Suroviny 15 porcí
- 15 špekáčků
- 5 cibulí
- 1/2 l octa
- 1/2 l vody
- 10 kuliček nového koření
- 20 kuliček pepře
- 5 hřebíčků
- bobkový list
- 2 KL country koření
- 3 KL cukru
Postup přípravy receptu
Špekáčky oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Cibuli oloupene a nakrájíme na kolečka.
Špekáčky promícháme s cibulí a naskládáme do nádoby.
Vše ostatní smícháme a nalijeme na špekáčky. Lák nevaříme.
Pro ty, co mají systém Bio Vac nebo Vacsy: Nádobu uzavřeme a odsajeme vzduch. Opakujeme 3x. Odsátí vzduchu rozšíří póry v mase a lépe se proleží. Stačí 4 hodiny. Samozřejmě jde dělat i klasicky, musí se však čekat 5-7 dní.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem dostal od Jarouše Podgorského, který ho vymyslel a vyhrál s ním vnitropodnikovou soutěž.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Západočeské utopenečky dle Jarouše
-
clupmi: V hospodách to mívali na pultě v láhvi a v poho
-
clupmi: tak to si neumím představit,vždy se dávali do chladna,komora nebo dobrý sklep,ale dne to má málokdo,tak bych to řešila a dala do sklenice,která se mi vejde do lednice.
-
Jen by mě zajímalo, jestli musí jít sklenice do ledničky. Taková pětilitrovka mi tam nevejde. Můžou zrát při teplotě 20 °C?
-
Jana Dorazinová-Remková: Tak to je Jeničko pěkný kotrmelec - od uzenin k ovoci.
-
Tak jsme ochutnali. Bodíka jsem dala právem. Jsou opravdu skvělé a hlavně rychle naložené. Pak jenom vydržet to čekání.
-
To bude parádní zpestření mezi cukrovím a řízky.
Posílám fotku naložených buřtíků a už teď dávám boda.
-
simko.jit dej sem ten recept normálně na naše stránky!!
Tady se to stratí.
-
Václave, přesně o tom píšu pod receptem. Nemá to chybu. Stejným principem marinuju maso před grilováním. Stačí půl hoďky a je to.
-
Václave děláme, zvláště na chatě, ale i doma. Dávám do nálevu kousek nakládané feferonky. A JEŠTĚ JEDENU VYCHYTÁVKU. Utopence se dávají do spec. plast. nádob, které jsou uzpůsobeny pro vakuovou pumpu. Tí jak vznikne podtlak (vakuum) Jsou utopenci užasně rychle proleželé - nasycené octem. Václav
-
Na tyto stránky si chodím po pečení aspoň virtuálně napravit sladké chutě.Tato trojkombinace utopence, chlebíku a pivka nemá chybu. Už se vidím, jak zakrajuji patku a je to mana nebeská ... posílám bodíka.
-
+5
-
utopence miluju, taky mám ráda ty, jak je tam worčestr, hořcice, kečup a svaří se to - recept tu na stránkách je.
jestli můžu přidat taky receptík - kdo chce, ten si ho opíše, já fotku nemám takže:
finta spočívá v naříznutí špekáčku - nařízneme podélně tak, abychom získali plát jako na ptáčky. Takto naříznutý přidržíme a potřebe feferonkovou pastou. přidáme cibuli a držení uvolníme. Špekáček se sroluje a náplň zůstane uvnitř.
Klademe do sklenice, prokládáma nakrouhaným čerstvým zelím, paprikou, cibulí a prosypeme celým pepřem. Nesolit (pasta je slaná) vše pak zalijeme nálevem DEKO a nejmíň týden uležet.
tento recept vyhrál taky v soutěži - jmenuje se Staroplzenecký utopenec, autora bohužel už nevím a recept byl uveden v Klatovském deníku -
Ne sůl tam není.
-
Prosím, sůl do nálevu nepatří? Asi ji nahradí country koření, ne?
-
Juuuwa. to vypadá fakt luxusně ...
sem s nima, sbíhají se mi sliny a kapou mi až na vestu