Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát na přání

Bramborový salát je lahodný pokrm, který se často připravuje při slavnostních příležitostech, zejména pak během Vánoc. Každá rodina má svůj vlastní recept a často přidává tajnou ingredienci, což činí tento pokrm pokaždé výjimečným.

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 50 min Bez dob chladnutí a odležení

110 min (60 min příprava + 50 min tepelná úprava, Bez dob chladnutí a odležení)

Suroviny pro 1 dávka

15-20 porcí

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 509 kJ /
5 380 kcal
Bílkoviny138,89 g
Tuky187,62 g
Vláknina117,91 g
Cholesterol 304 mg
Sodík 7,57 g
Sůl17,65 g
Sacharidy726,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Umyté brambory uvaříme ve slupce do měkka (asi 20 minut, dle velikosti). Scedíme a 2x po sobě propláchneme studenou vodou, aby šly hezky loupat. Necháme vychladnout. Krok 2: Zvlášť v nádobě na sítku na napařování knedlíků uvaříme mrkve (nemusíme je škrábat, budeme je loupat). Mrkve vaříme tzv. na skus (asi 15-20 minut, dle velikosti). Necháme vychladnout. Krok 3: Cibuli a česnek oloupeme. Vychladlé brambory a mrkev oloupeme. Krok 4: Mrkve i brambory kovovým sítkem prolisujeme do mísy. Nelisujeme kolmo, ale brambory i mrkev protlačujeme ze strany na stranu, aby nebyly velké kusy. Salát se tak hezky a dříve proleží. Krok 5: Na suché pánvi rozškvaříme slaninu do křupavých škvarečků. Škvarky i s tukem přelijeme na brambory s mrkví. Vše osolíme, promícháme a necháme přibližně 2 hodiny odležet při pokojové teplotě. Nedáváme do chladna, tuk by ztuhl a nevsakoval by se do brambor. Krok 6: Připravíme zálivku. Majonézu, tatarku, zakysanou smetanu, hořčici, křen a utřený česnek promícháme v míse a opepříme. Jablka oloupeme a nakrájíme najemno. Ihned vmícháme do zálivky, aby nezhnědla. Krok 7: Veškerou zbylou zeleninu nakrájíme najemno. Přidáme do zálivky. Šunku nakrájíme na nudličky a spolu se zálivkou přidáme do brambor. Přidáme také okapanou zeleninu z Moravanky. Krok 8: Nyní nastává fáze promíchávání a dochucení. Salát dochutíme solí a pepřem, případně ještě lákem z okurek. Posypeme nasekanou petrželkou a necháme v lednici odležet.

TIP: Oblíbené recepty na bramborové saláty

Zveřejněno 22. 12. 2009

Poznámka autorky yanull

Vím, že tady je mnoho určitě výborných a vámi oblíbených receptů na bramborový salát. Přesto tento přidávám, tak dlouho experimentovala, až jsem asi po 15. pokusu došla k tomuto, který nám, i všem, kdo ho jedli, velmi chutná. Vím, že se říká, že samochvála nevoní, ale u tohoto salátu každý říká, že k němu se už nic nemusí podávat, že lze jíst samotný, protože je to ¾" vlašák". Největší podíl na tom má ta slanina a pak i ostatní ingredience, např. křen, česnek a jablka.

P.S. Kdo máte ve zvyku dávat do salátu vařená vajíčka, tak nedoporučuji, zkoušela jsem, ale není to ono, to samé s jogurtem. Nemusíte se bát, že by vám bylo těžko, o odlehčení a dobré trávení se postarají jablka. A také je tam dost velký podíl zeleniny.

Ještě jedna dodatečná poznámka. Jelikož s bramborovým salátem stále experimentuji, změnila jsem postup, že na slanině osmažím rovnou i drobně nakrájenou cibuli a ta dodá salátu velmi dobrou chuť. Ale nesmažte ji prosím jako do guláše, jen tak lehce ji nechte zesklovatět. Další varianta je ta, že nakrájenou cibuli přelijete horkým lákem z okurek a necháte vychladnout. Ostrá cibule tak ztratí palčivost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborový salát na přání

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q79G

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborový salát na přání

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q79G

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Moc se mi to líbí, kapřík je nádherný a salát moc dobrý.:-K:-K:-K

BlankaZ: Blani, děkuji za odpověď:-K, ano, je to slanina, tentokráte z Oravy ;-):-p

milada13 > vypadá to na slaninu která je v receptu:yes:

Vypadá to fajn, určitě vyzkouším, ale mnohem více by mě zajímala ta fotka s tou slaninou / uzeným bo co to je :) ta je tu nějak omylem? To vypadá velice žravě.

lucinka714 3. 12. 2013 17:02
Určitě tento salát udělám .Receptík se mi moc líbí :yes::yes::yes:

K tomuto opěvovanému salátku jsem se zatím nedostala, ale určitě je :yes::yes::yes:
Dělám sice salát jiný, ale jablíčka v něm být musí:yes::yes: u nás
tzv. "mámina tajná pýcha" podle mojí milované písničky od Hradišťanu;-)

yanull: zrovna jsem scháněl,jestli někdo dává jablka.........;-):yes:

olahok:Jééé, děkuji mnohokrát za tuto pochvalu, to je pro mne tím nejlepším oceněním mé snahy :-K:-K:-K:-K:-K

Tento salát je opravdu "de luxe", absolutně vytuněný, bezkonkurenční chuť, salát všech salátů. Roky jsem byla posedlá perfektností "vánočního salátu" a vanilkových rohlíčků. Teď už mám oboje. Děkuji, děkuji, děkuji nastokrát za tento rcp. Připravila jsem ho na zítřejší oslavu a vím, že ten salát nemá chybičku.:yes::yes::yes::yes::yes::-K:-))

Ježiš ta slanina ta je OUUUUUU :-)))

Janulko, to je ten salát, o kterém básnila Rebeka v Praze:yes:;-)

Tento salát je výborný na chut i druhý den se dá požívat/velice lahodný:-)4

Jéé, rybička je krásně naaranžovaná :-)):yes:

yanull:-Kděkuji ti za tento vskutku výtečný salát,který tímto pasuju do kategorie"de-luxe"neb vážně nemá chybičku:yes:chutě jsou naprosto vyvážené,slaninka to všechno krásně ovoněla a ten česnek s křenem tomu dodaly příjemnou pikantnost:yes:vynikajícímu salátku posílám bod a foto:-K:-K:yes::yes:

Tématické fráze:
jak dlouho vařit brambory na salát, jak dlouho vařit brambory na bramborový salát, bramborový salát recept, jak dlouho se vaří brambory na salát, bramborový salát top recepty, velikonoční bramborový salát, jak dlouho vařit keřkovské rohlíčky, jak varit brambory na salat, kerkovske rohlicky, jak dlouho vařit zeleninu na bramborový salát, jak dlouho vařit salátové brambory, jak dlouho varit brambory, jak dlouho vařit zeleninu na salat, jak dlouho se vaří brambory na bramborový salát, jak dlouho vařit mrkev, bramborový salát, jak dlouho vařit mrkev do salátu, jak varit brambory na bramborovy salat, jak dlouho vařit zeleninu do salátu, jak se dlouho vaří brambory na salát

Suroviny:
brambory, slanina oravská, cibule červená, mrkev, okurky sterilované, hrášek sterilovaný, moravanka, jablko, šunka, kapie sterilovaná, petrželka zelená, lák okurkový, česnek, křen strouhaný, hořčice plnotučná, majonéza, tatarská omáčka, smetana zakysaná

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu