Csikóstokány - tokáň čikóš

magdalenka Kuchař: magdalenka

Vepřové maso 28 názorů

Suroviny

700 g vepřové plecko
1 cibule nakrájaná na drobno
100-150 g uzené slaniny
červená mletá paprika
sůl
1 čerstvá paprika pokrájená na nudle
rajče pokrájené nebo rajčatová šťáva
200-300 ml kysané smetany
2 polévkové lžíce hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Údenú slaninu nakrájame na drobno a dáme vytopiť.

  2. Škvarky vyberieme a osmažíme na vytopenej masti cibuľu.

  3. Mäso nakrájame na rezance - nudle asi ako malíček, pridáme k cibuli. Chvíľku otáčame, kým mäso nezbelie.

  4. Vtedy zasypeme paprikou, osolíme a podlejeme trochou vody a dusíme.

  5. K polomäkkému mäsu pridáme paradajku a papriku, necháme zmäknúť. Vodu pridávame vždy iba po troche.

  6. Do hotového jedla vlejeme kyslú smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali múku, naberačkou vyberieme teplú mäsovú šťavu a vmiešame do misky, kde je smotana zmiešaná s múkou, miešame a pomaly vlejeme do hrnca k mäsu a prevaríme.

  7. Do hotového pridáme vytopené škvarky a prípadne aj posekanú petržlenovú vňať.

Poznámka

Podávame s haluškami, ryžou alebo cestovinami.

(prílohové halušky - 500 g múky polohrubej, 1 vajce a voda, polotuhé cesto, hneď do vriacej vody haluškárom hádžeme halušky)

Recept pochádza z mojej zbierky receptov, samotné jedlo patrí k maďarskej klasike, má viacero variant.

Hodí sa k nemu asi Veltlín zelený...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Csikóstokány - tokáň čikóš

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    mekkejla::-K:-K

    Odpovědět

  • mekkejla mekkejla

    Tokáň jsem vždy dělala z hovězího a bez jakéhokoliv zahušťování, ale musím říct, že smetana tomu dodá zase úplně jiný švih a šmak a je to opravdu výborné! :yes: Jelikož mi v ledničce přebývala zelenina, tak jsem dala více rajčat i papriky (alespoň bylo více omáčky, kterou my můžeme na litry :-8) a bylo to jen ku prospěchu. Všem vřele doporučuju! :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Livka: Mám radosť...

    Odpovědět

  • Livka Livka

    +1 bodík :yes: Tento recept sa u nás moc osvedčil a varím to už druhý rok :-) díky za receptík

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

  • jahoda jahoda

    Dnešní oběd díky Vašemu receptu byl báječný (přílohu jsem zvolila Bavorský knedlík od Lemarti http://www.toprecepty.cz/recept/10817-bavorsky-knedlik-od-lemarti/). Doporučuji:yes:13

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Magdalenko děkuji za recept:-K:-K:-K Aj ty halušky se mi povedly. Vždycky jsem je dělala z prášku:-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Ivetka, máš krásnu fotku, prečo by si ju mala dávať preč?
    A k tým spomínaným jedlám, ani mne nie je jasný rozdiel...Je to skôr prelínanie jedál a receptov v rámci str. Európy...Maj sa pekne a pekný večer!

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Magdalenko, bylo to dobré. Něco podobného vařím a říkáme tomu paprikáš. Fotku jsem přidala, jestli ji nebudeš chtít, tak napiš;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Zdenka1, pesničku nepoznám, napadlo ma iba porekadlo o starom psovi a nových kúskoch, ale to sa akosi sem nehodí...;-)
    Ale som rada, ak vám niečo navarené podľa mňa bude chutiť...
    Želám pekný večer!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Vďaka za body a záujem o môj recept a hlavne, velikánska VĎAKA MIRKE!!!

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Magdalenko. Znáš písničku, neopouštěj staré věci pro nové ? Tokáň jsem dělala doposud bez zeleniny. Ráda svůj recept opustím a budu dělat podle tebe, protože tato varianta je mnohem a mnohem lepší. Díky, že jsi tu takový výborný recept vložila.:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirko, čím dál víc zjišťuji, že vy jste taky na taková "mokrá" jak říkám, omáčková a šťávičková jídla. Díky za vytažení receptu, brzy půjde na řadu Magdalenko, líbí se mi, dávám ti bodíka a Mirce taky:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Magdalenko:-) tak jsem váhala jestli mám,nebo nemám přidat fotečky - přeci jen,"otravuji" poměrně často.Ale protože byl dnešní oběd jedním z těch,které se nazývají vynikající:yes:(jako všechny od tebe:-K),tak je přeci jen přidávám,aby jsi viděla jak se povedlo;-).Vyškvařená slanina (dala jsem napůl normální a anglickou) dala jídlu báječnou základní chuť a zakysanku jsem přimíchala dovnitř.Manžel měl jako přílohu brambory,my rýži a věř,že po všech zůstaly talíře jako po umytí:-p:-p.K fotkám přidávám boďku č.7 a velké díky za dobrotu:-K.A vřele doporučuji dalším k ochutnání:-).

    Odpovědět

  • maris maris

    Magdalenko, mirco - posílám další bodík, budu se opakovat - ale jste skvělá dvojka:yes::-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: tokaň tokán recept debrecinske škvarky recept šprudlovačka kuřecí tokán čikóš recepty tokáň slovenský tokáň recept tokáň veprovy tokan csikos tokáň z kuřecího masa ko tok tokan recepty tokán na smotane tescoma s chuté. cz vepřový tokáň halušky k masu recept slovenské plecko tokány jak vytopit škvarky

Zapomněl/a jsem heslo