Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 840 kJ / 440 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,97 g |
| Tuky | 18,00 g |
| Vláknina | 12,89 g |
| Cholesterol | 518 mg |
| Sodík | 223 mg |
| Sůl | 0,42 g |
| Sacharidy | 41,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oškrabané brambory ostrouháme na jemno, necháme odstát, aby pustily vodu, kterou pak z brambor slijeme.
Krok 2: Prolisujeme česnek, dáme kmín, majoránku, vejce a sůl.
Krok 3: Krupicí zahustíme dle potřeby, záleží ale na vodnatosti brambor, směs musí být tekutá, ne řídká, ale ne vyloženě hustá.
Krok 4: Řádně promícháme, ochutnáme a případně ještě dochutíme, pečením se chuť zvýrazní.
Krok 5: Směs vložíme do zapékací misky, na vrch ještě poklademe tukem a v mikrovlnce při 500 W pečeme 25 minut, pak ještě necháme 10 minut zhnědnout pod grilem. Lze samozřejmě i v troubě při 190°C (ale dle svých zkušeností) péci do zrůžovění asi 30 minut. Podáváme například s kysaným zelím, okurkou, ale pozor !! i s marmeládou, ve které si labužníci kousky báby namáčejí. U nás to byla nejčastěji jahodová nebo borůvková. Nekamenujte mne, já osobně tu marmeládu vynechávala vždy, ale i manžel dnes nebo mí bráchové a dcera na tom vyloženě ujíždějí. No co, proti chuti….. Buďme tolerantní.
Zdroj - rodinná kuchařka, upraveno pro mikrovlnku.
Zdroj - rodinná kuchařka, upraveno pro mikrovlnku.
Zveřejněno 22. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bába z Chuchelny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rn8K
Moje poznámka
Bába z Chuchelny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rn8K
Nejnovější recepty
Italské těstoviny s kuřecím masem
Přidáno před 13 hodinami
Dvoubarevné hvězdičky
Přidáno před 15 hodinami
Mandlové pusinky
Přidáno před 19 hodinami
Roláda s pečeným čajem
Přidáno 4. 12. 2025 10:27:37
Losos podle Marka Raditsche
Přidáno 4. 12. 2025 09:00:02
Vaječná omeleta s tuňákem, sýrem a slaninou
Přidáno 4. 12. 2025 08:54:53
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrovo-brokolicové placky
alcerm před 6 minutami
Skořicové cukroví z lisu na česnek
Diesel před 1 hodinou
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
be.amenity před 2 hodinami
Crostini gravlax - lososové minichlebíčky
be.amenity před 2 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Janule25 před 4 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Stefi.f před 4 hodinami
Domácí kmínový chleba
boomgo před 6 hodinami
Biskupský chlebíček II
káťa před 11 hodinami
Pomazánka "Uheráček"
Kajkajak před 12 hodinami
Krupičná kaše
Kajkajak před 12 hodinami
Tématické fráze:
houbovec na plech,
bramborak baba,
bramborák s kvasnicemi,
baby brambory recept,
baba z brambor,
bramboráky s kvasnicemi,
láda hruška.recepty-omelety z láhve,
recept na bábu,
bába z rambor recept,
velkonocni salat,
recepty z brambor s kvasnicemi,
camprat,
jídla s kvasnicemi,
bába se švestkami,
bramborová baba,
baba z bramborák,
čím zahustíme marmeladu,
svestkova baba,
bramborák chlapský,
bramborák do trouby - baba
Suroviny:
brambory,
česnek,
kmín celý,
majoránka,
vejce,
krupice,
sůl,
marmeláda,
tuk
Komentáře (26)
Ja jsem si dala brusinky bez cukru a jo, chutnalo moc.
cejka.blog.sme.sk/c/220859/Rizika-zohrievania-potravin-v-mikrovlnnych-rurach.html
magdalenka: Děkuji, takže radši míň.
cathleen: Ivo, pravdu máš v tom, že toto je hutné jídlo, ale u nás se právě dělají různé typy těchto bramborových buchet, či jak to napsat, s kvasnicemi se tomu říkal kvasničák, tento bez byl prostě bába nebo bramborák - ale ten by měl být na rozdíl od báby v tenké vrstvě, ne tak vysoký. Pak sladká švestková bába - švestkáček atd.
Ničenie vitamínov...tie predsa ničíte pri každom ohrievaní a varení, aj klasickom.
E-coli je baktéria a ako každá baktéria potrebuje na svoje množenie teplo. Lenže...ak máte v potravine baktériu E-coli, namnožíte ju aj pri izbovej teplote. Otázka však zneje : ako ste došli ku kontaminovanej potrave? Baktérie E-coli nesmú v potravinách byť. To znamená, že ste kúpili nevhodnú potravinu. Chyba je vo vás, nie v mikrovlnke.
Tak ako ste uviedli argumenty proti vareniu v mikrovlnke, tak možno uviesť argumenty za.
Pekný člábok s nádherným vysvetlením, ako funguje mikrovlnka, je tu :
Tady je trochu zjednodušený souhrn:
Pět důvodů proti užívání mikrovlnek:
- Produkuje se „mrtvá potrava“ kdy dielektrický ohřev vyvolává vysokofrekvenční kmitání molekul vody což vyústí v destrukci nutriční hodnoty jídla
- Ničí se okamžitě 30 až 40 % vitamínu B12 (studie v „Journal of Agricultural and Food Chemistry“) ve vepřovém, hovězím mase a mléku. Po 30 vteřinách ohřívání mateřského mléka byl v 22 vzorcích zaznamenán 18x vyšší nárůst E-coli oproti srovnávacím vzorkům (journal Pediatrics) a dramatický pokles aktivity lysozymu důležitého pro zdraví kojenců
- Vytváří a uvolňují se rakovinotvorné látky – (německé a ruské studie a varování ruské vlády) při použití plastických nádob a láhví pro ohřev potravy.
- Švýcarská studie prokázala změny krevního obrazu při konsumování mléka a zeleniny, připravované vařením v mikrovlnce (redukce červených krvinek, nárůst bílých krvinek a cholesterolu, což může ovlivnit negativně i stav srdce.
- Emitování 2,4 GHz radiace používané v mikrovlnkách (studie „Trend Univerzity“) ovlivňuje srdeční tep a jeho kolísání. Tento vliv sice nepřekračuje povolené normy, ale může vést k náhlým a dramatickým nepravidelnostem srdečního chodu.
Nemyslím, že by se měly všechny mikrovlnky hned vyhodit, jen si myslím, že příprava pokrmů, vyžadující delší dobu je rozhodně zdravější klasickými postupy, to i za cenu, že budeme musit v jeskyni rozfoukat ohniště. Ale jinak vaříš skvěle! Zdraví "homo Cave"