Koláče za studena
Typické moučníky vhodné na slavnostní příležitosti se připravují poměrně zdlouhavě díky odpočinku těsta v chladu. Ovšem čekání na dobře prokynuté těsto se vrátí v úžasné chuti a vláčnosti upečených a drobenkou ozdobených koláčků.
Suroviny pro 100 kusů
100kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 46 988 kJ / 11 230 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 320,36 g |
Tuky | 614,99 g |
Vláknina | 41,24 g |
Cholesterol | 3,52 g |
Sodík | 1,22 g |
Sůl | 2,47 g |
Sacharidy | 1 082,90 g |
Postup přípravy
Podle potřeby podsypeme, těsto je tučné, lepí se, ale nakonec se vypracuje velmi dobře. Krok 4: Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a uložíme na noc do lednice. Krok 5: Druhý den necháme těsto mírně ohřát v teple místnosti, ještě nakyne. Protože je těsta více, rozdělíme ho na další zpracování na poloviny. Krok 6: Mezitím připravíme náplň. Do tvarohu vmícháme vejce, cukr a pudinkový prášek. Můžeme přidat rozinky. Krok 7: Připravíme ze všech náležejících surovin drobenku promnutím mezi prsty. Krok 8: Těsto rozválíme, nakrájíme rádlem na čtverce cca 10 x 10 cm, naplníme tvarohem a uzavřeme do bochánků. Krok 9: Koláče skládáme na plech vystlaný papírem na pečení. Doprostřed každého koláče vytvoříme důlek, pomašlujeme jej rozšlehaným vejcem a ozdobíme drobenkou. Do důlků pod drobenku můžeme přidat i povidla. Krok 10: Pečeme poměrně zprudka na 185–200 °C asi 8–10 minut (podle trouby).
Zveřejněno 24. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláče za studena
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jnjW
Moje poznámka
Koláče za studena
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jnjW
Nejnovější recepty
Kuřecí sendvič
Přidáno před 47 minutami
Křupavé wrapy z HF
Přidáno před 47 minutami
Jahodový mixík
Přidáno před 10 hodinami
Rebarborový koláč s posypkou
Přidáno před 10 hodinami
Rebarborový koláč se sněhem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlovka z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Langoše z jogurtu
Kacenecka před 3 minutami
Chleba ve vajíčku jinak
martiline před 46 minutami
Bramborová polévka s klobásou a smetanou
wimra před 1 hodinou
Opravdu křupavé vafle
xxxVendy před 3 hodinami
Mrkvové muffiny nebo koláč
kimil před 4 hodinami
Anglické palačinky
Layoo před 9 hodinami
Brokolice v sýrové omáčce
Jan236737488 před 15 hodinami
Víťovi muffiny
VitaKuchar20 před 15 hodinami
Tématické fráze:
koláčky za studena,
koláče,
kolac,
vlčnovské koláče,
kynuté těsto za studena,
koláče kynuté za studena,
převalovane kolače,
vlčnovské koláčky,
koláče kynuté v lednici,
převalované svatební koláče recept,
jak se dělá kvásek,
koláčky kynuté za studena,
těsto kynuté za studena,
vlcnovske kolacky recept,
recept na vlčnovské kolače,
svatební koláče recept,
recept těsto na koláče kynuté v lednici,
převalované svatební koláče,
tvarohovy kolac za studena,
kynuté koláče za studena
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
mléko,
droždí čerstvé,
sůl,
vejce,
mouka hladká,
tvaroh,
vejce,
cukr,
pudink vanilkový,
rozinky,
povidla švestková,
máslo,
cukr moučkový,
mouka polohrubá
Komentáře (137)
Těsto jsem neválela, ale dle Marie odkrajovala lžičkou, roztáhla prsty na vále a okraje ještě rozválela malým válečkem.
Tvarohu do koláčků jsem spotřebovala daleko víc - na půl dávky těsta 3/4 kg tvarohu. Celkem jsem měla asi 75 kousků.
Vnouček mi dal známku 9. Jeden bod mi strhl prý kvůli tomu, že nahoře mohlo být víc povidel
zdenka:
500 g mouky polohrubé
500 g mouky hladké
80 g droždí – kvásek
1 bal.cukru vanilkového
100 g cukru
necelý 1/2 l mléka vlažného
2 ks vejce
250 g másla rozpuštěného
2 PL sádla
sůl
citr kůra
--------------
1/2 l mléka
1 kg polohr.mouky
6 žloutků
1 máslo
1 PL sádla
3 dcl oleje
2 kostky droždí
15 dkg cukru (používáme krystal)
1 PL soli
nastrouhaná citr. kůra z 1 citronu
3-4 PL rumu
Upozorňuji, že olej se nesmí do těsta nalít, ale postupně přidávat, i když si myslím, množství neodpovídá, řekla bych, že je ho méně. No třeba si některá časem troufne a objeví se tu nový, výborný recept na koláče.
Protože se blíží Vánoce, tak přeji vám všem pohodové svátky vánoční a moc dobrých receptů v novém roce.
Náprstek je také fajn. U větších koláčků používám na vytlačování vajíčko, ale musím dávat pozor, abych ho nerozbila.
A ten 4. tuk?
No, přeci lůůůj
A také občas, když už mám dost dělání malých koláčků, tak udělám ze zbytku těsta jeden nebo dva velké a mám hotovo.
Já vím, když se ženil syn, tak jsme byly čtyři, dělaly jsme celé odpoledne a měly jsme toho plné kecky - a to jsem byla podstatně mladší! Teď peču už jen na pouť, a to z půl kila mouky a bohatě mi to stačí.
A ty čtyři tuky, to nevím .... ale slovácké koláčky jsou fakt nedostižné
Vůbec si nedovedu představit dělat jich 2000 ks, to musí být na hlavu.
Pro paní Darinu,
peču už nějaký ten čásek, ale aby chuť másla přebila chuť pečiva, to čtu poprvé. Tuk je nositelem chuťi a zvláště v kynutém koláčovém těstě, je nutný.Naopak máslo dodává pečivu skvělou chuť. Ovšem si myslím, že jste místo másla použila nějaký umělohmotný levný hnus. Také zpracování a pečení se odrazí na chuti. Možná jste měla smaradlavé kvasnice, nebo se vám těsto zapařilo. To se potom nedivte.
Koláče jsem zkusila a jsou výborné.
jak chutnají druhý den po upečení, protože se všechny snědlý.
někdo tady psal, že už jiný péct nebude, já zas už nikdy nebudu péct toto.: no: Pozastavila jsem se nad množstvím tuku, ale zlákal mně postup, (ráno vstanu a upeču), těsto v lednici moc nenakynulo, ale kvasnice se během zpracování snažily seč mohly, bohužel množství tuku zcela přebíjí výslednou chuť. Tuk udrží koláče déle vláčné, ale nemělo by to být na úkor chuti, (to fakt vydrží déle - moc totiž nechutnají a tak se na ně nikdo nehrne).