Guláš - nejlepší!
Voňavý guláš plný měkkého šťavnatého dušeného masa je česká klasika, kterou má rád skoro každý. Základem úspěchu je použít kvalitní hovězí maso a dostatek cibule, která musí být orestovaná pěkně dohněda.
Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 525 kJ / 2 755 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 244,26 g |
Tuky | 161,57 g |
Vláknina | 21,28 g |
Cholesterol | 596 mg |
Sodík | 522 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 75,73 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm lehce dohněda osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme maso a restujeme, až se zatáhne. Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
Krok 3: Přidáme papriku, promícháme, přidáme rajský protlak a opět zamícháme. Zalijeme vývarem nebo vodou téměř do úrovně masa.
Krok 4: Teplotu snížíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké (přibližně 90 minut). Podle potřeby ještě v průběhu dušení doléváme tekutinu.
Krok 5: Když je maso skoro měkké, přidáme prolisovaný česnek.
Krok 6: Připravíme jíšku. Na sádle osmahneme mouku dozlatova a za stálého míchání ji zalijeme trochou studené vody nebo vývaru.
Krok 7: Hotovou jíškou za stálého míchání zahustíme guláš, podle potřeby můžeme přidat vývar nebo vodu.
Krok 8: Guláš pozvolna provaříme ještě asi 20 minut a ke konci tepelné úpravy přidáme rozemnutou majoránku.
Zveřejněno 23. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Guláš - nejlepší!
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMk
Moje poznámka
Guláš - nejlepší!
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMk
Nejnovější recepty
Sýrové hrudky s pažitkou
Přidáno před 1 hodinou
Bylinkové pesto
Přidáno před 18 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno 6. 5. 2025 13:33
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno 6. 5. 2025 12:40
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno 6. 5. 2025 10:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špagety à la carbonara
Hanako17 před 2 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 2 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Moanka před 2 hodinami
Koláčky jako kynuté, ale bez kynutí
Moanka před 2 hodinami
Carbonara špagety
Moanka před 2 hodinami
Rebarborový koláč s mandlemi, vločkami, kokosem a tvarohem
Moanka před 2 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Moanka před 2 hodinami
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Moanka před 2 hodinami
Jednohubky na párty
Moanka před 2 hodinami
Restovaná zelenina se žampiony a omáčkou
Moanka před 2 hodinami
Tématické fráze:
guláš,
guláš recept,
nejlepší hovězí guláš,
recept guláš,
nejlepší vepřový guláš,
nejlepší hovězí guláš recept,
recept na gulas,
recepty guláš,
veprovy gulas,
nejlepší vepřový guláš recept,
recept na nejlepší hovězí guláš,
nejlepší maso na guláš,
vepřový guláš recept,
gulase,
jak správně uvařit hovězí guláš,
guláš v remosce,
recepty na gulaš,
guláš z tlačenky,
nejlepší recepty hovězí guláš,
jak správně uvařit guláš
Suroviny:
maso hovězí,
sádlo vepřové,
česnek,
cibule,
protlak rajčatový,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
sádlo,
mouka hladká
Komentáře (80)
Dívala jsem se na starší verzi. Ta nynější je více rozepsaná, podrobněji.
Chybí v ní instantní jíška a gulášové koření, o kterém sama autorka píše, že se může vynechat (místo něj troška majoránky a kmínu, které do tohoto koření také patří).
Co se týká koupené instantní jíšky, máte možnost ji vřadit i tam, kde je jíška poctivě udělaná, a chutnější, bez chemie. Jinak je recept beze změn.
Vulgarismy pro příště vynechejte
No, to vepřové mi žíly nerve, guláše jsou z lecčeho, že
No, co to ale znamená:
"1 kg hovězího masa (vepřového masa stačí jen 500 g, a je to taky dobrota)"
Nejdřív jsem ho zkusila ze zvědavosti - mám úplně stejný hrnec. Ale dnes ho dělám ve všech možných hrncích - od papiňáku až po multifunkční nebo pomalé ... Díky za recept
A když podruhé v životě uvaříte podle Simon: jak píše níže, tak to si teprve pochutnáte
Nevím, jak se guláš vaří ve friťáku, ale podle množství vývaru (1l masového vývaru na 1kg masa) to vypadá že spíše než eletriku žere vodu a tento "Guláš-nejlepší!!!" je patrně guláš podle maďarských zvyklostí "gulyásleves" či spíše gulášovka...
Ak robím guláš napríklad maďarský, tak si dám záležať na základe (cibuľa a dlhé restovanie do hneda) nebudm musieť potom nezmyselne zahusťovať MÚKOU