Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libečkové pesto

Libeček se pěstuje na zahrádkách jako koření. V gastronomii se využívají všechny jeho části. Listy jako koření do polévek a omáček a plody do nakládané zeleniny. V léčitelství pak k odstranění plynatosti a zlepšení trávení.

Hodnocení receptu je 4,4 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 876 kJ /
1 883 kcal
Bílkoviny10,34 g
Tuky195,06 g
Vláknina7,96 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 90 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy18,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pesto je možné připravit v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři, já jsem pro přípravu zvolila mixér. Krok 2: Dospod upěchujeme libečkové listy, zasypeme je slunečnicovými semínky, přidáme nahrubo nakrájený česnek a sůl. Zalijeme olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka. Nahrubo rozmixujeme. Krok 3: Neměli bychom získat pastu, ale směs s malými kousky semínek. Gumovou stěrkou setřeme velké kousky, které ulpí na stěnách. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přilijeme ještě trochu oleje a ještě promixujeme. Krok 4: Hotové pesto přendáme do sklenice, uzavřeme víčkem a skladujeme v lednici. Vydrží nejméně čtrnáct dní.

TIP: Možnosti zpracování libečku

Zveřejněno 21. 6. 2017

Poznámka autorky petram

Jako malá jsem libeček neměla ráda, jeho chuť mi vadila v polévkách i v bramborách. Nedávno jsem ale ochutnala libečkové pesto od firmy Hradecké delikatesy a okamžitě jsem mu propadla. Ihned jsem se rozhodla, že odteď si pesto budu vyrábět doma. V tom původním byla ještě sušená rajčata, já jsem použila jen základní suroviny, které jsem měla doma po ruce.

Pesto si mažu na bezlepkové krekry a přidávám ho do zeleninových salátů, ale určitě bude skvělé i s těstovinami nebo vařenými bramborami. Za mě je to rozhodně hit letošního léta.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Libečkové pesto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JnPo

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Libečkové pesto

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JnPo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

klika od blazince: Pesto z medvědího česneku také dělám a nechám v lednici. To poslední mi vydrželo 9 měsíců. Je skvělé a jednoduchá příprava.:yes:

NEMATE NĚKDO ZKUŠENOST SE ZAVAŘENÍM DO SKLENIČEK, ABY SE DALO UCHOVAT CELO ZIMU? JA LONI TAKTO ZAVAŘILA PEČENÁ RAJČATA A NEZKAZILO SE MI NIC.

Neporadil by někdo, jak ho uchovat na delší dobu, i na zimu?

Hanka: Já libeček suším v sušičce jen listy.Pak dám do sklenic,je možno cokoli a je hotovo.Vydrží dokud se nesní.

ZFranclova 17. 7. 2017 20:52
Hanka: Libeček dáváme nasekaný do misek na led, zalijeme vodou a zamrazíme. Ledové kostky s libečkem pak dáváme do igelitového pytlíku nebo do umělohmotné krabičky. V mrazáku pak máme libeček celou zimu a podle potřeby odebíráme 1-3 kostičky do vaření. Hlavně takto ale uchováváme sekané listy hladkolisté petržele.

Letos jsem poprvé dělala "medvědí" pesto (já tomu ale říkám hezky česky žabinec ;-)) a má takový ohlas, že už jsme na dně poslední z 8 větších skleniček. A z vlastní úrody jsem dělala mix oregana, šalvěje a tymiánu. Libeček máme taky moc rádi, takže tohle bude jistě báječné.:yes:

Určitě vyzkouším :yes: recept se mi moc líbí :-O;-):-K

<3:-K:yes:

Věřím, že je to dobré, "libečková" jsem také, o česneku nemluvě ;-) :yes::-K

Tématické fráze:
libecek pesto, jak uchovat libeček, pesto z oregana, pasta z libečku, libečková pasta, libečková sůl, pesto libecek, libečkový olej, recepty na pesto, pesto s libečkem, libečková sůl recept, pesto, oregano pesto, libečekové pesto, libečková semínka, libeček česnek pesto, libeček na zimu, libeček recepty pesto, libeček česnek uchování, pesto z oregána recept

Suroviny:
libeček, semínka slunečnicová, česnek, sůl, olej

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu