Maminčina vánoční rybí polévka
Ke Štědrému večeru neodmyslitelně patří rybí polévka. Už po celé generace se vaří z kapřích vnitřností, odřezků a kořenové zeleniny. Zahuštěná je krupičkou, osmahnutou na másle. Se zlatavými krutonky a čerstvou petrželkou je dokonalá.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 143 kJ / 34 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,98 g |
| Tuky | 0,17 g |
| Vláknina | 4,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina vánoční rybí polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8BVr
Moje poznámka
Maminčina vánoční rybí polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8BVr
Nejnovější recepty
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 5 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 7 hodinami
Rychlovka ze staršího pečiva
Přidáno před 18 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 1 hodinou
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 2 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 2 hodinami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 2 hodinami
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 4 hodinami
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 4 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Supak28 před 4 hodinami
Tématické fráze:
vanocni rybí polévka,
rybí polévka s krupicí,
jak osmažit housku,
dobrá rybí polévka,
rybi polevka,
vanocni rybi polevka recept,
recepty maminčiny,
osmažená houska do polévky,
top recepty rybi polevka,
rybí polévka z jiker a mlíčí,
jak osmažit housku do polévky,
rybí polévka recept,
rybí polévka top recepty,
recept na rybí polévku,
rybi polevka vanocni,
rybí polévka s jikrami,
falešná rybí polévka,
mličí do polevky,
maminčina rybi polévka z rybí hlavy,
osmažená houska
Suroviny:
hlava rybí,
kapr,
vnitřnosti rybí,
cibule,
zelenina kořenová,
máslo,
krupice,
zázvor sušený,
květ muškátový,
sůl,
pepř bílý mletý,
petrželka zelená,
houska,
máslo
Komentáře (56)
„Rybí“ polévka bez ryby pro moji vnučku
Recept ještě nebyl hodnocen 4,7Je vynikající a určitě doporučuji.
Přeji všem krásné, ve zdraví prožité Vánoce 😀
Pokud odříznete hlavu kapra těsně za skřelemi, zůstane nejspíše na začátku páteře.
Žábry jsou filtrem pro zachycení potravy, ty odstraním také. Vývar by byl špinavý.
Oči a ploutve odstraňuji také. S opracovanou hlavou dám vařit seříznutou kostru a ocasní část ryby .
Dále jak kdo má rád. Přeji dobrou chuť a pohodové svátky.
Komentář je zřejmě reakcí na video, kde ten, kdo ho natáčel, dává do hrnce hlavu sice bez očí, ale i s ploutvičkama .......
Mně ryby připravuje syn, takže já začínám s tím, co zbyde po vyfiletování: očištěná, příp. i rozpůlená hlava (bez ploutví), kostra a různé odřezky a samozřejmě očištěné vnitřnosti. Důležité je z ryby odstranit všechen tuk - jak z masa, tak z vnitřností (je nositelem rybího pachu).
A samozřejmě na vaření nepoužívám ani ploutve (včetně ocasní), ani oči.
U nás se vždy tradovalo, že hořkost způsobují žábry.
k ocasní - ne ploutve.
A do úst si Vás neberu ani v poznámce, ani jinde.
No, pokusím se být nekonfrontační, ale když už si mě berete v poznámce do úst, tak tam laskavě připište, že povařené čerstvé (chlazené) mlíčí je jemnější než povařené. předem rozmrazené mlíčí. Děkuji
No, občas je dobré číst i komentáře, že
"Letos mám v mrazáku hodně jiker, i nějaké to mlíčí,..."
Se mi líbí bod 5. postupu "...vložíme mlíčí, oprané jikry (bez blány, která je kryje) a necháme krátce provařit."
No, ale mražené mlíčí vs. čerstvé mlíčí to je jako dudy a nebe