Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí guláš z kližky

K přípravě dokonalého guláše potřebujete jen správný kus masa a hodně cibule. Ta se dlouhým dušením téměř rozpadne a guláš přirozeně zahustí bez potřeby mouky. Chuť doplní koření, česnek a trochu protlaku. V jednoduchosti je prostě síla.

Hodnocení receptu je 4,7 (53×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 375 kJ /
1 763 kcal
Bílkoviny146,73 g
Tuky115,83 g
Vláknina9,61 g
Cholesterol 336 mg
Sodík 748 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy29,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a pokrájíme na kostky o straně zhruba 3 cm. Osolíme a opepříme. Krok 2: Odkrojky z masa, které do guláše nepoužijeme, dáme do osolené vody v kastrůlku vařit spolu s pokrájenou kůrou citronu a divokým kořením (bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem). Občas dolijeme vodu dle potřeby. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Krok 4: Na oleji v kastrolu s nepřilnavým dnem osmažíme cibuli. Smažíme dlouho, do tmavě zlatova. Ke konci smažení nezapomínáme míchat, aby se cibule nepřipálila a nezhořkla. Krok 5: V poslední fázi smažení přidáme česnek a kmín. Po chvilce míchání přidáme i maso a zprudka je osmažíme tak, aby kousky masa na všech stranách zesvětlaly. Krok 6: Ztlumíme výkon sporáku na minimum (na plynový hořák používáme plotýnku a u sporáku na pevná paliva odtáhneme kastrol dále od středu kamen). Krok 7: Vmícháme hořčici, feferonkový krém a rajčatový protlak. Nasypeme na maso oba druhy papriky a majoránku. Krok 8: Kastrol přikryjeme dobře přiléhající pokličkou a necháme pomalinku na mírném ohni dusit. V této fázi nepodléváme, maso samo pustí šťávu. Občas promícháme. To trvá i hodinu. Krok 9: Pokud by se maso chtělo připálit, podlijeme jen pár lžícemi vývaru. Teprve, až se na dně začne oddělovat tuk a maso je víceméně měkké, podlijeme přes cedník vývarem z kastrůlku, který se celou dobu vaří. Krok 10: Chleba rozdrobíme na kousky a guláš jím zahustíme. Dál pomalu dusíme do úplného změknutí masa. Krok 11: Podáváme s přílohou dle chuti, například s knedlíkem, těstovinami nebo třeba s tmavým pečivem.

TIP: Druhy a typy knedlíků v české kuchyni

Zveřejněno 9. 1. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš z kližky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q58R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš z kližky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q58R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Výborný <3:-K

Děkuji je výborný a sklidil obrovský úspěch 🙏

Jedním slovem....výborný:)

Skvělý recept, moc děkuji. :)

Výborný :yes:

Vynikající guláš!! :-8

Naprosto vinikající :yes:

Ahojky, nejsem dobrá kuchařka a můj guláš nikdy není úplně to pravé.Tak jsem koukla jak to dělají druzí...Moc děkuji za recept, gulášek už poskakuje na plotně , překrásně voní a pojede se mnou na hory.Díky moc. Marta

Guláš je vynikající!:yes:

Cibule ne váhově,ale objemově.......Dík

Tématické fráze:
hovězí guláš z kližky, guláš z kližky, hovězí guláš, hovězí guláš z kližky recept, guláš z hovezi klizky, hovězí kližka, hovězí kližka recepty guláš, guláš z klišky, hovezí gulaš s kližky, hovězí kližka guláš, hovězí guláš video, hovězí guláš z kližky video, hovězí klížka recepty, gulas s klizky, hovězí klizka recept, kližka recepty, hovezi gulas recept, hovězí guláš z klišky, gulaš z kližky recept, recept na guláš z kližky

Suroviny:
kližka hovězí, cibule, olej, česnek, protlak rajčatový, hořčice plnotučná, pasta feferonková, majoránka, paprika sušená sladká, paprika sušená uzená, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, chléb, kmín mletý, pepř mletý, sůl, kůra citronová

Přidat fotografie receptu