Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda moc dobrá

Doma sterilovanou směs zeleniny neboli čalamádu, můžeme snadno vytvořit z přebytků ze zahrádky. Jde o skvělý způsob, jak uchovat zeleninu do další sklizně. Pikantní čalamády používáme všude tam, kde bychom použili sterilované okurky.

Hodnocení receptu je 4,7 (152×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hoskovavl

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení

100 min (75 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 896 kJ /
4 755 kcal
Bílkoviny13,24 g
Tuky303,40 g
Vláknina29,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 56,25 g
Sůl140,50 g
Sacharidy481,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechnu zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na nudličky. Krok 2: Nasypeme do větší mísy a přidáme cukr, sůl, ocet a olej. Dobře promícháme. Krok 3: Přikryjeme potravinovou fólií a necháme do druhého dne odležet v chladu. Zelenina pustí šťávu a tak nebude později potřeba žádný nálev. Krok 4: Sklenice vyvaříme nebo alespoň dobře umyjeme a vysušíme. Krok 5: Naplníme je zeleninou a dolijeme šťávou, kterou zelenina pustila. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane. Krok 6: Hrdla sklenic dobře otřeme a zavíčkujeme je čistými víčky. Zavařujeme na 80 °C 25 minut.

TIP: Jak sterilovat zeleninu

Zveřejněno 30. 9. 2010

Poznámka autorky hoskovavl

Nepoužíváme olivový olej, rychleji žlukne.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čalamáda moc dobrá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOJE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čalamáda moc dobrá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOJE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (142)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept výborný,sůl je v pohodě, alespoň čalamáda vydrží.Radši sůl,než nějakou chemii aby se to nezkazil.Olej do čalamád dávám řepkový, vydrží,má 3omega kyseliny.Kdo dál olivový, nesmí se divit, že to hodil na kompost a žluklo mu to.Recept určitě budu využívat

Omlouvám se Vám, ale absolutní fiasko. Přes noc naloženo, nebylo to špatné, ale ten olej byl největší průser, bohužel nikdo nejedl a šlo to do kompostu. Olej nene.

Jsem zklamaná, držela jsem se receptu a to byla chyba, na mně neskutečně přesolené, příště tak polovinu soli. Ovšem teď musím dokoupit zelí a ostatní zeleninu a převařím vodu abych srazila tu slanost.

Udělal jsem loni a všechno jsem vyhodil, olej žluknul a bylo to hnusné. Tal letos bezn oleje.

Honza61: Osobně vezmu ten, který mám zrovna doma. Neřeším

Honza61: přesně! Zžluklo to.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Naprosto perfektní! Chutná všem. 🤩

Já taktéž používám rukavice.Jinak tento recept nemá chybu

Čalamáda je výborná. Jen jsem dala 60 g soli a je to akorát. Moje hlávka zelí měla 1,75 kg, paprik jsem dala 5 a navíc přidala 2 okurky. Sklenic při zavaření jsem měla 7 po 405ml (střední Majolka®) ps: minimálně 1 sklenici jsme snědli před zavařením :-D

Eja57: díly moc. Mám jich 17 a super

Všem děkuji 😘💕 za krásné fotečky📸. Jen tak dál, posílejte. 😍

Tak jsem zkusila, od léta už třetí várka. Je to vynikající. Přidala jsem ještě okurky. Foto přidáno. Recept uložen, ať mám na příště. Dokud bude zelenina, jedu dál ;-)

Recept moc pěkný, ale hlávka zelí může vážit 0,5 kg až 2 kg. Bylo by fajn upřesnit váhu :-).

Cuuulie: našla jsem ve staré diskuzi že 15 skleniček 250- 330 ml

Zdravím vás,moc prosím kolik klasických sklenic od okurek se dá cca naplnit z jedné dávky? Děkuji všem

Cuuulie: 7 sklenic,přidala jsem ještě 3 okurky

Čalamádu jsem vyzkoušela a podle rad zde jsem dala jen 90 g soli. Opravdu to bohatě stačí. Se 140 g soli to musí být opravdu přesolené.:-)

Perfektní, bál jsem se dát tu hromadu cukru a soli, ale je to dobré.

Vypadá to jednoduché ale náročnost spočívá v krájení, strouhání.Pak už je to hračka.Zalila jsem svým nálevem na okurky po babičce.Soli a cukru jsem dala přiměřeně.Dělala jsem poprvé tak snad bude chutnat<3;-):yes:

Eja57: No dobře, ale stejně bude krájet chleba a dotýkat se ho, mísit těsto nebo krájet maso na guláš, bude se těch potravin dotýkat a nebude mít rukavice. Já bych dala přednost tomu, aby si pořádně umyl ruce! To je běžná praxe. Fakt ale je, že film je film a tam jde leccos nalakovat na růžovo! :-D

Dajda: třeba nemá chlupaté ruce:-8

Gazpacho: A Vy doma vaříte v rukavicích? :-O

Recept vyzerá jednoduchý a preto nenáročný na prípravu.
Na videu ruší miešanie ingrediencií chlpatými rukami a bez rukavíc...

Gazpacho: bože,jíst to nebudete ne?kdyby jste věděli jak se vaří v hospodách😂

heleonora: kusy

Prosím vás to je 2ks ci 2 kg papriky dakujem

Vynikající čalamáda. Soli jsem dala taky méně, asi jen polovinu dávky v receptu. Chutná báječně. Moc děkuji za tento recept :yes::yes::yes:<3<3<3:-K:-K:-K

Tématické fráze:
čalamáda, čalamáda recept, recept na čalamádu, domaci calamada, čalamády, jak se dělá čalamáda, recept na domácí čalamádu, domácí čalamáda recept, calamada bez zavarovani, recept čalamáda, recepty na čalámádu, recepty na čalamády, čalamáda recepty, výborná čalamáda, výborná domácí zeleninová čalamáda, recept na dobrou čalamádu, recepty čalamada, zavařování čalamáda, jak udelat calamadu, zavarovani calamady

Suroviny:
zelí hlávkové, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá žlutá, cibule, mrkev, ocet, olej, cukr krystal, sůl

Přidat fotografie receptu