Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Sváteční kaldoun je tradiční česká polévka, která se často podává při slavnostních příležitostech. Její bohatá chuť vychází z kvalitního vývaru, nejčastěji z drůbežího masa, který je zahuštěn smetanou a doplněn jemnou zeleninou. Její neodmyslitelnou součástí jsou dva druhy knedlíčků.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 538 kJ / 845 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 37,14 g |
Tuky | 35,73 g |
Vláknina | 11,21 g |
Cholesterol | 768 mg |
Sodík | 884 mg |
Sůl | 2,06 g |
Sacharidy | 90,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do kovového vajíčka dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit.
Krok 2: Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) vcelku. Uvařené maso i zeleninu pak vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.
Krok 3: Na játrové knedlíčky vše smícháme dohromady. Na žemlové knedlíčky pokrájíme pečivo na drobné kostičky, zalijeme mlékem s rozmíchaným vejcem a necháme nasáknout. Pak přidáme vše ostatní.
Krok 4: Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.
Krok 5: Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou vařenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku.
Krok 6: Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut.
Krok 7: Poté vlijeme do vývaru větší část smetany a ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.
Krok 8: Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny, pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem.
Krok 9: Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Zveřejněno 11. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Moje poznámka
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 10 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 16 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 16 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Litý perník
Lenka Sedlackova před 1 hodinou
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 1 hodinou
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 1 hodinou
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 2 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 2 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 2 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 3 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 3 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 4 hodinami
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 4 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun pavel vítek,
kaldoun,
zavářka do kaldounu,
těstoviny do kaldounu,
vipprostreno,
knedlíčky do kaldonu,
kaldoun podle pavla vitka,
kaldoun pavla vítka,
šoulet pavla vítka,
kalgoun,
kaldoun vítek,
kaldoun recept,
co je to kaldoun,
pavel vítek facebook,
co je kaldoun,
vipprostreno recepty,
kachní kaldoun s knedlíčky,
pavel vítek kaldoun,
kachní polévka ze smetanou,
kuřecí kaldon od pavla vítka
Suroviny:
droby kachní,
pepř,
koření nové koření,
cibule,
zelenina kořenová,
hrášek,
květák,
sůl,
játra,
česnek,
majoránka sušená,
vejce,
strouhanka,
pepř,
sůl,
rohlík,
mléko,
vejce,
ořech muškátový,
petrželka,
máslo,
sůl,
těstoviny,
smetana,
žloutek,
ořech muškátový,
mouka hladká,
máslo
Komentáře (32)