Králík podle uzenáře – podle knihy Králík na 250 způsobů od Pavla Biška

Jiné maso Doba přípravy: 1 hodina 12 názorů

Jiné maso Doba přípravy: 1 hodina 12 názorů

Suroviny

Naporcovaný králík
50 g šunky
100 g žampionů nakrájet (nebo konzervu)
1 párek
1 cibule
2 lžíce tuku (olej nebo sádlo)
1 lžíce másla
1 dl smetany ke šlehání
kousek bujonové kostky
citronová šťáva - podle chuti
sůl
pepř
zelená petrželka
1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Porce králíka spařit vřelou vodou, až jsou bílé, nechat okapat.

  2. Na tuku osmažit nakrájenou cibulku do zlatova. Přidat k ní králíka, osolit, opepřit, podlít trošku vodou, přidat kousek bujónu. Přikrýt pokličkou a podusit do měkka.

  3. Mezitím nakrájet šunku na nudličky, párek na kolečka a žampiony na plátky (nebo konzervu žampionů), vše podusit na másle, zaprášit moukou, osmahnout, zalít smetanou a dusit cca 2 minuty.

  4. Směs přidat k měkkému králíkovi, dochutit citrónem přidat nakrájenou zelenou petrželku, provařit.

    Je možné namísto králíka použít jakékoliv drůbeží maso.

Poznámka od kuchařky

Nedejte se odradit délkou receptu, jde to rychle a je to i rychle hotové – tak rychle, jak rychle se podusí králík.

Ten správný šmak celému receptu dodá citrón a zelená petrželka!

Komentáře k receptu Králík podle uzenáře – podle knihy Králík na 250 způsobů od Pavla Biška

  • Betyna Betyna (autorka receptu))

    Jahoda - spařuje se horkou vodou, aby se maso "zatáhlo" a je pak uvnitř šťavnatější, ale nemusíš to dělat, můžeš ho třeba na tuku napřed opražit ze všech stran a pak podlít a bude to stejné.

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Spagi, dík, aspoň Ty chápeš, jak to myslím :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    jahoda já jsem to taky nikdy nedělala, možná je to jen zvyk. ;-)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Na králičím mase jsme vyrostli, ale nepřejedla jsem se ho.:-p Zajímavý recept, jen jsme ho nikdy nespařovali vřelou vodou. Není to škoda ho tak trestat:-)) To je tedy pro mě novinka a nevím ani proč se to dělá???:-O:yes:

    Odpovědět

  • hafikov hafikov

    Králičí recepty vítám.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Betynko, žížalka to ale myslela dobře - ona měla ten dlouhý název proto, aby bylo jasné, o čem je recept. Ty máš v názvu odkaz, odkud jsi čerpala, takže ten odkaz klidně jde do poznámky. Žížalka to nemyslela zle, ale klidně ten název tak nechej ;-);-)

    Odpovědět

  • Betyna Betyna (autorka receptu))

    zizalo - rozhodně asi jako tvůj recept: Tvarohové knedlíky se špenátem v omáčce ze sušených rajčat :-8 proč by měl vadit dlouhý název?

    Odpovědět

  • Aneta Aneta

    Marcelo tak to se mi líbí.:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Marcelo, nešlo by dát druhou část názvu do poznámky pod receptem? Takhle je to zbytečně dlouhé, ne? :-8

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Hmmmmm, ukládám a za...3:yes::-*:-p;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Marci, tak to musí být dobrota!! Já moc ráda vařím králíka, pokud ho tedy seženu.. Samozřejmě, že super by byl domácí, ty v obchodech...:no:, ale co nadělám, když jiný není. Tohle si ukládám a určitě brzy vyzkouším, ikdyby s kuřetem;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • variel variel

    Tak to musí být bašta:-):-8:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí šunka z králíka králík na 250 způsobů kuchařka králík na 250 způsobů domaci uzenař kaldoun z kralika parky z kralika králík na 100 způsobů šunka z králíka recepty sunka z kralika jak spařit králíka uzeni kralika priprava uzeni kralika šunka z králíka recept kralici kucharka králík v šouletu soulet z kralika příprava králíka na uzení králík na sto způsobu králík šunka jak podusit kralika