Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Kdoulový kompot, ať už čerstvý nebo jako zavařenina, je lahodný způsob, jak si vychutnat podzimní sklizeň tohoto aromatického ovoce. Jemná sladkost a unikátní chuť kdoulí, které se při vaření krásně rozvoní, vytváří ideální doplněk k dezertům či masu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 012 kJ / 720 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 4 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 180,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 21. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KRK
Moje poznámka
Kdoulový kompot čerstvý a zavařenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KRK
Nejnovější recepty
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 2 hodinami
Rybí filé s rajčaty a kapary
Přidáno před 2 hodinami
Rybí polévka s krupicí
Přidáno před 2 hodinami
Sardinková pomazánka podle ČSN
Přidáno před 3 hodinami
Hřejivý karamelový Salko likér
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší marokánky
Lada008 před 18 minutami
Krevety v máslové smetaně
Sahula před 1 hodinou
Banánové zdravé brownies
Hilperos před 1 hodinou
Vepřové nudličky po thajsku
Sahula před 1 hodinou
Putimské vepřové nudličky
Sahula před 1 hodinou
Paprikový perkelt s vařenými vejci
MilosCz před 2 hodinami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
jana.kulkova před 4 hodinami
Babiččin vaječný koňak
[email protected] před 5 hodinami
Tématické fráze:
gdoule,
kdoule jak zpracovat,
jak zpracovat kdoule,
kdoule recepty,
gdoule zpracování,
gdoule kompot,
gdoulový kompot,
zpracovani kdouli,
kompot z gdoulí,
kdoule zpracování,
zpracovànì kdoule,
kdoulové želé,
zpracování gdoulí,
dulovy kompot,
true,
kompot z gdoule,
kdoulový koláč,
jak zpracovat gdoule,
kdoule recept,
keř gdoule
Suroviny:
kdoule,
skořice,
koření hřebíček,
lusk vanilkový,
kyselina citronová,
voda,
cukr krystal,
ocet
Komentáře (26)
zahradkarskaporadna.cz/clanek-296961-vypestujte-si-na-zahrade-kdoulovec-nenarocny-ker-s-peknymi-kvety-a-dekorativnimi-plody#GeneratedCaptionsTabForHeroSec
Magduška.. moc se mi to líbí.. ale ani medveď, ani lišky, ani kdoule.. to tu nemamo
Na Internete som sa dočítala, že plody sa používajú aj na liečenie - sušené, pri žalúdočných problémoch, bolestiach v krku a pod., má mierne laxatívne účinky.
Plody obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok. Dužina plodov obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 percent cukru (hlavne fruktóza) silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, skupinu vitamínov B, ďalej minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Semená obsahujú predovšetkým slizové látky (pentózany), olej, amygdalin a triesloviny. vitamínov a minerálov. Amygdalín - toxický, ale vyrába sa z nich všeličo - olej, chladivý účinok, liečba očí, opuchy, masky...
V stredoveku bola dula hojne pestovaná v kláštorných záhradách, ako liek ju používala napr. Hildegarda z Bingenu. Je opradená mnohými povesťami-zlaté jablko Hesperidiek.
U nás v záhrade je to taký polokrík, na jar krásne kvitne.
A info z Internetu pre MARIS, citujem:
"Z dúl sa vyrábalo aj víno a mušt. Ešte dnes ho vyrábajú hlavne starší ľudia."
U našich býval keř kdoulí na dvoře a mamka je občas v kuchyni použila do kompotu a pak na kynutý koláč, ale jako děcko jsem je tedy moc nemusela
kedysi stará mamka a mamka robili aj dulový syr, to sa strašne dlho varilo a pasírovalo, potom sušilo a krájalo sa na kocky a bolo to trvanlivé...
dule - mrkni...http://cs.wikipedia.org/wiki/Kdoulo%C5%88_obecn%C3...
Ešte čakám, kým viac dozrejú moje dule, nie sú veľmi žlté. A mávam ich vyložené na linke, voňajú a vydržia dlho do zimy.