Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeský kynutý koláč

V babiččině ručně psané kuchařce se vždy najdou klenoty, které si s oblibou připravujeme a předáváme do další generace. Jihočeský kynutý koláč je jedním z nich a můžete ho péct po celý rok. Ať už použijete čerstvé sezónní ovoce nebo zimní zásoby jablek, vždy bude vynikající.

Hodnocení receptu je 5,0 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech o rozměru asi 40 x 30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 557 kJ /
3 479 kcal
Bílkoviny65,23 g
Tuky113,75 g
Vláknina18,75 g
Cholesterol 718 mg
Sodík 552 mg
Sůl1,27 g
Sacharidy539,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, mléko, žloutky, špetku soli, citronovou kůru, zázvor a nakonec i kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, podobné litému. Přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Krok 3: Mezitím připravíme ovoce podle chuti. Jablka nastrouháme, bobulovité ovoce umyjeme a necháme okapat, ostatní nakrájíme na půlky, měsíčky nebo na kousky a promícháme ho s vanilkovým cukrem. Na ovoci nešetříme. Krok 4: Mouku, cukr, máslo a skořici dáme do misky a prsty promneme na drobenku. Krok 5: Plech vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a vylijeme na něj hotové polotekuté těsto. Namáčíme si ruce do vody a dlaněmi těsto stejnoměrně roztáhneme do rohů a po celém plechu. Pak ho přikryjeme a necháme ještě 15–20 minut kynout. Krok 6: Mezitím předehřejeme troubu na 170-180 °C. Krok 7: Na vykynuté těsto rovnoměrně rozložíme připravené ovoce, koláč posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

TIP: 7 oblíbených receptů na letní koláče s ovocem

Zveřejněno 3. 9. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Verze pro domácí pekárnu: Do pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí: vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, cukr, zázvor, citronovou kůru, obě mouky a droždí (7 g sušeného). Zapneme program na těsto a necháme pekárnu pracovat. Mezitím připravíme ovoce a drobenku. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté postupujeme stejně jako v postupu výše.

Koláč mám z mé kuchařky, je to rodinný recept, už po babičce. Koláč je krásně vlhký, je nadýchaný a moc dobrý! Na ovoci nešetřete, dejte ho co nejvíc!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský kynutý koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VJw1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský kynutý koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VJw1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (59)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Koláč je vynikajíci, Dlouho jsem nemohla najit recept, který by splňoval mé představy o skvělém kolači. Co se týká kynutého těsta na ovocný koláč, moje cesta hledáni receptu, je u cíle. Už nemusim a nebudu hledat další. Moc děkuji
Ted jestě zbývá najit ten pravy recept na česke buchty. Vyzkoušela jsem desitky, ale u cile nejsem

Opravdu skvělý recept👍👍👍👍❤️😋

Musím chválit, pro mě bezvadné těsto sladké jen lehce, není třeba před pečením mastit zhora ani naspodu a upečou se křupavé okraje. Zkusila jsem se třešněmi a chutná skvěle. Letos hrozí velká úroda ovoce tak budu střídat jak bude dozrávat.

Vlasti80: Musím s vámi souhlasit, tento koláč je u nás také velmi oblíbený. Nejradši ho máme se švestkami:-)

Moc dobrý, určitě zas někdy upeču!

Recept úplně boží,dnes upečeno a super👌👌

Výborný recept. Krásně nadýchané těsto. Budu používat.<3

Skvělý koláč. Dělala jsem do koláčové formy z poloviční dávky. Použila jsem HODNĚ mražených borůvek a je úžasnej. Moc děkuju a brzy zkusím i s jiným ovocem. Parádní těsto.<3

Musím říct že koláč je výborný a to i ve variantě vegan. Bez žloutků, s rostlinným mlékem a rostlinným máslem (vše z důvodu alergie).

Výborný recept, vynikající výsledek děkuji.

Poslední komentář je můj, co k tomu dodat. K receptu jsem se vrátila po roce, těsto úžasné. Letos rovnou z dvojité dávky, jeden plech tvaroh s borůvkami a druhý samotné borůvky. Jestli si vzpomenu než se po něm zapráší, přidám i foto. :-Q :-D

Tématické fráze:
kynuty kolac na plech, kynutý koláč ze suseneho drozdi, kynutý koláč, kynutý koláč s broskvemi, koláč ze sušeného droždí, kynuty broskvový koláč, kynuté koláče ze sušeného droždí, recept na kynutý koláč, kynuté koláče na plech, kynuté koláče, kynutý koláč s s broskvemi, kolač sušene droždi, koláče ze sušeného droždí, kynutí koláč, kynuty kolac s drobenkou, švestkový koláč ze sušeného droždí, kynuté koláč s broskvemi, táč s broskvemi, kynute kolacky ze suseneho drozdi, kynutý koláč se sušeného droždí

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr krupice, mléko, máslo, žloutek, droždí čerstvé, sůl, kůra citronová, zázvor, ovoce, cukr vanilkový, mouka hrubá, máslo, cukr moučkový, skořice

Přidat fotografie receptu