Domácí vegeta
Vegeta a podobná dochucovadla obsahují především sůl a glutamát sodný, zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději domácí polévkové koření, do kterého dáte samé zdravé ingredience. Využít můžete i přebytky nebo slupky ze zeleniny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 549 kJ / 2 760 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 126,00 g | 
| Tuky | 22,32 g | 
| Vláknina | 241,70 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 342,84 g | 
| Sůl | 856,30 g | 
| Sacharidy | 413,00 g | 
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Domácí vegeta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z4vJ
Moje poznámka
					
				
Domácí vegeta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z4vJ
Nejnovější recepty
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 5 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 21 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 1 hodinou
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 3 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 3 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 5 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 5 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 5 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 14 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 17 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 18 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 18 hodinami
						Tématické fráze:
						
							domácí podravka, 
						
						
							vegeta, 
						
						
							domácí podravka recept, 
						
						
							co je glutasol, 
						
						
							glutasol, 
						
						
							domácí magi, 
						
						
							recept na vegetu, 
						
						
							vegeta recept, 
						
						
							cim nahradit vegetu, 
						
						
							domaci masox, 
						
						
							recept na podravku, 
						
						
							čím nahradit rychlosůl, 
						
						
							recept na domací podravku, 
						
						
							čo je vegeta, 
						
						
							čím nahradit glutasol, 
						
						
							domácí podravka sušená, 
						
						
							magi recepty, 
						
						
							podravka recept, 
						
						
							domácívegeta, 
						
						
							cim nahradit masox
						
					
						Suroviny:
						
							mrkev, 
						
						
							petržel, 
						
						
							celer, 
						
						
							kedlubna, 
						
						
							pórek, 
						
						
							cibule, 
						
						
							libeček, 
						
						
							sůl, 
						
						
							mrkev, 
						
						
							petržel, 
						
						
							celer, 
						
						
							pórek, 
						
						
							paprika, 
						
						
							česnek, 
						
						
							sůl
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Komentáře (69)
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Dokonale ochutí polévku/pokrm, dokonale nahradí jak zeleninový bujón tak i onu zmiňovanou kupovanou Vegetu, která je samá chemie, sůl a jen 10% zeleniny a to ještě v omezeném výběru. Tedy alespoň u té kterou jsem používala já.
Rozhodně doporučuji a vřele všem radím, vyzkoušejte, je to dokonalost sama.
V Surovinách dám jako první tu verzi, kterou jsem vyráběla a napíšu to znovu do Poznámky. Díky za upozornění.
Nehledě na to, že v kupované Vegetě máš i 60 a víc % soli, jen menší zbytek je zelenina - tady je zeleniny nepoměrně víc
Tak tam sůl a glutamát nedávejte (ostatně - píšu to, myslím i několikrát, v komentech níže) a je to. Jak prosté, že?
Tomáši,sice moje odpověď není rychlá, ale chtěla bych reagovat na uvedený recept, který používám mnoho a mnoho let. Směs se mně osvědčila v přirozené stavu tzn. že směs nepoužívám sušenou.Rozdíl je jen v množství soli (mám uvedený l kg), ale přidávám ještě přiměřeně na jemno nakrájenou nať libečku, petržele a celeru. Libeček by měl být náhradou magi, tedy přidávám možná o málo větším podílem než další dvě natě. Zpracovávám zeleninu na mixeru (kutrem)naplním do sklenic od jogurtu velmi pečlivě, aby nevznikala vzduchová místa, uzavřu a dám do tmavé spížky. Letos se píše rok 2015 a ještě používám poslední vegetu z 12/2013.
Pokud tento můj recept někdo vyzkouší, prosím o vyhodnocení.
Děkuji
jinak ale glutasol neni vubec nezdravy ci zavadny. je to uz leta letouci fake, z ameriky, od majitelu restauraci brojicich proti invazi cinskych bister, jez jim brali kseft ve velkem. tato fama vznikla pres noc a siri se svetem jako hoax
vedci nikdy nenasli zadny negativni vliv na zdravi. snad jen zvysenou chut k jidlu.
,,,, (neregistrovaný/á) - vloženo: 10.08.2009 08:41:12 :
ježiš marjá, tak kdo ví že glutasol je škodný tak ho tam prostě nedá a nebude o tom kecat a urážet....
P.S.: nejelepší polívky dělaly naše babičky. Ty moje třeba nevěděly, co to nějakej bujon nebo vegeta je. Zamyslete se nad tim.
Pokud ho tam ale opravdu chceš dát, dej ty dvě lžíce (samo, že polévkové)
Sice glutasol nepoužívám, protože jsem ho nikdy nekoupila, ale Masox, Podravku apod. ano. I brojení proti kečupu mi docela vadí, sice raději používám protlak, ale když někomu chutná, tak nač to stále řešit...
Dala jsem sem recept, ptotože spojení soli s mokrou zeleninou ještě PŘED sušením je perfektní nápad....ale jak vidno, vždycky se najde někdo, komu vadí nějaká surovina nebo jen to, že se má (podle nich) recept jmenovat Strapačky a ne Halušky, že se má sýr nastrouhat a ne krájet.......jako by to nebylo jedno.
Jsem vděčná za každý nový recept, ze kterého si můžu vzít třeba jen maličkost nebo postup
....a nejsem v tom sama, takových je nás tu spousta
Nehledě na to, žes asi nečetl komentář, že kdo glutasol nechce, dávat nemusí.
ale bez glutasolu a usuším.Vydrží i bez té soli v dobře uzavřené nádobě a nevyčichne. Ono nemá smysl dělat větší zásoby než na 1 rok - vydrží určitě i 2 a více let, ale podle mě to pak chuťově už nepřipomíná zeleninu, ale seno - to je ovšem můj názor. Každopádně hlavně dobře a rychle usušit (já teď používám sušičku, dřív jsem to taky sušila v troubě).
ale mřížku a zelenina by propadala. Máte na to nějaký fígl?
míla:
Ale jde to i bez něj, vyzkoušeno