Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou

Šťavnaté maso z bažanta doplněné jemně nasládlou nádivkou z jablek, brusinek a bylinek vytváří výjimečnou kombinaci chutí. Pečený dozlatova a provoněný máslem se skvěle hodí pro sváteční oběd nebo slavnostní příležitost.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

suslajda suslajda

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 100 min

130 min (30 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 948 kJ /
1 900 kcal
Bílkoviny21,71 g
Tuky93,27 g
Vláknina36,00 g
Cholesterol 514 mg
Sodík 802 mg
Sůl1,72 g
Sacharidy178,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve namočíme 50 g brusinek do vína s hřebíčkem. Můžeme nechat i přes noc. Krok 2: Bažanta pořádně dočistíme, omyjeme, osušíme. Krok 3: Vezmeme plátky slaniny a snažíme se jí opatrně nastrkat pod kůži bažanta. Maso osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočívat. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Krok 4: Troubu zapneme na 180 °C. Krok 5: Do pánve dáme kousek másla, bobkový list, 3 kuličky jalovce, nového koření, celého pepře, 3 lístky šalvěje. Přidáme nakrájenou slaninu a zvolna opékáme. Krok 6: Když je slanina opečená vyndáme koření, přidáme 1,5 nakrájeného jablka na kostky. Krok 7: Z vína vyndáme brusinky, přidáme na pánev a dusíme asi 3 minuty. Nakonec vše osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Krok 8: Nakrájené rohlíky dáme do mísy, přidáme udušená jablka, vejce a vše řádně promícháme. Je-li nádivka příliš hustá přidáme trochu mléka. Krok 9: Bažanta naplníme nádivkou a zašijeme ho, nebo sepneme jehlami. Krok 10: Víno nalijeme do pekáče, vložíme zbytek jablek nakrájených na plátky. Přidáme zbytek sušených brusinek, koření a naditého bažanta, kterého obložíme plátky másla. Krok 11: Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme přiklopené asi 60 minut. Krok 12: Dále pečeme odklopené dokud není maso měkké. Maso průběžně poléváme vypečenou šťávou. Krok 13: Jako přílohu podáváme šťouchané brambory.

TIP: Jak udělat šťouchané brambory

Zveřejněno 5. 1. 2013

Poznámka autorky suslajda

Příloha šťouchané brambory.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GWLy

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GWLy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vyhrála jsem bažanta v tombole..letím koupit ingredience a jdu ho udělat..tento receptík se mi moc líbí :-)

I enjoy the efforts you have put in this, regards for all the great content

senky:

Anna Kocikova:děkuji:-K

Hani, velice zajímavá nádivka:yes::yes: Bažanta jsem kdysi, jako mladá holka jedla, ale moc nás nenadchnul, musím vyzkoušet a snad změním názor:-)

Haničko,vypadá to báječně:-*Krásně jsi to připravila:-K:-p:yes:

Jana Remkova:taky bych si dala repete, Jani měla jsem štěstí toho bažanta dostala sousedka, ona je sama tak mi ho dala. Jedla jsem ho poprvé a byla to dobrota:-p:-D:-D

fb.lib: vem jich víc!!:-D:-D

fb.lib:děkuji příloha šťouchané brambory s petrželkou a smaženou cibulkou:-K:-8

Chybí recept na přílohu,pastva né jen pro oči ale i pro pusu.Kdyby to šlo dal bych i 10 bodů.Luxus,za týden jedu na chalupu na bažanti.:yes::yes::yes::-K+1

Všem ještě jednou děkuji:-K

To bych velmi ráda ochutnala, vypadá to báječně.:-):yes:

Hani, máš to krásné:-p:-):yes::yes:

:-p:-p:-p bažanta dělávám jen s brusinkovou nádivkou, zkusím tam příště přidat i ta jablka:yes:

Děkuji všem za komentíky:-8:-8

Šušli, naozaj krásny recept!:yes:

Tématické fráze:
nadivka do bazanta, bažant recept, pečený bažant, pečený bažant s jablky, bažant s jablky, recept na bažanta, recepty na bažanta, bazant recepty, brusinková nádivka, recept na pečeného bažanta, bažant s nádivkou, pečený bažant recepty, recepty z bažanta, recept bazant, bažant s brusinkami, bažant pečený s jablky, pečení bažanta, oběd z bažanta, pečený bažant recept, nadivka s brusinkami

Suroviny:
bažant, slanina anglická, máslo, sůl, pepř mletý, jablko, brusinky sušené, koření nové koření, jalovec, pepř celý, bobkový list, šalvěj, víno červené suché, koření hřebíček, rohlík, vejce

Přidat fotografie receptu