Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou

Šťavnaté maso z bažanta doplněné jemně nasládlou nádivkou z jablek, brusinek a bylinek vytváří výjimečnou kombinaci chutí. Pečený dozlatova a provoněný máslem se skvěle hodí pro sváteční oběd nebo slavnostní příležitost.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

suslajda suslajda

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 100 min

130 min (30 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 948 kJ /
1 900 kcal
Bílkoviny21,71 g
Tuky93,27 g
Vláknina36,00 g
Cholesterol 514 mg
Sodík 802 mg
Sůl1,72 g
Sacharidy178,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve namočíme 50 g brusinek do vína s hřebíčkem. Můžeme nechat i přes noc. Krok 2: Bažanta pořádně dočistíme, omyjeme, osušíme. Krok 3: Vezmeme plátky slaniny a snažíme se jí opatrně nastrkat pod kůži bažanta. Maso osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočívat. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Krok 4: Troubu zapneme na 180 °C. Krok 5: Do pánve dáme kousek másla, bobkový list, 3 kuličky jalovce, nového koření, celého pepře, 3 lístky šalvěje. Přidáme nakrájenou slaninu a zvolna opékáme. Krok 6: Když je slanina opečená vyndáme koření, přidáme 1,5 nakrájeného jablka na kostky. Krok 7: Z vína vyndáme brusinky, přidáme na pánev a dusíme asi 3 minuty. Nakonec vše osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Krok 8: Nakrájené rohlíky dáme do mísy, přidáme udušená jablka, vejce a vše řádně promícháme. Je-li nádivka příliš hustá přidáme trochu mléka. Krok 9: Bažanta naplníme nádivkou a zašijeme ho, nebo sepneme jehlami. Krok 10: Víno nalijeme do pekáče, vložíme zbytek jablek nakrájených na plátky. Přidáme zbytek sušených brusinek, koření a naditého bažanta, kterého obložíme plátky másla. Krok 11: Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme přiklopené asi 60 minut. Krok 12: Dále pečeme odklopené dokud není maso měkké. Maso průběžně poléváme vypečenou šťávou. Krok 13: Jako přílohu podáváme šťouchané brambory.

TIP: Jak udělat šťouchané brambory

Zveřejněno 5. 1. 2013

Poznámka autorky suslajda

Příloha šťouchané brambory.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GWLy

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GWLy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vyhrála jsem bažanta v tombole..letím koupit ingredience a jdu ho udělat..tento receptík se mi moc líbí :-)

I enjoy the efforts you have put in this, regards for all the great content

senky:

Anna Kocikova:děkuji:-K

Hani, velice zajímavá nádivka:yes::yes: Bažanta jsem kdysi, jako mladá holka jedla, ale moc nás nenadchnul, musím vyzkoušet a snad změním názor:-)

Haničko,vypadá to báječně:-*Krásně jsi to připravila:-K:-p:yes:

Jana Remkova:taky bych si dala repete, Jani měla jsem štěstí toho bažanta dostala sousedka, ona je sama tak mi ho dala. Jedla jsem ho poprvé a byla to dobrota:-p:-D:-D

fb.lib: vem jich víc!!:-D:-D

fb.lib:děkuji příloha šťouchané brambory s petrželkou a smaženou cibulkou:-K:-8

Chybí recept na přílohu,pastva né jen pro oči ale i pro pusu.Kdyby to šlo dal bych i 10 bodů.Luxus,za týden jedu na chalupu na bažanti.:yes::yes::yes::-K+1

Všem ještě jednou děkuji:-K

To bych velmi ráda ochutnala, vypadá to báječně.:-):yes:

Hani, máš to krásné:-p:-):yes::yes:

:-p:-p:-p bažanta dělávám jen s brusinkovou nádivkou, zkusím tam příště přidat i ta jablka:yes:

Děkuji všem za komentíky:-8:-8

Šušli, naozaj krásny recept!:yes:

Tématické fráze:
nadivka do bazanta, bažant recept, pečený bažant, pečený bažant s jablky, bažant s jablky, recept na bažanta, recepty na bažanta, bazant recepty, brusinková nádivka, recept na pečeného bažanta, bažant s nádivkou, pečený bažant recepty, recepty z bažanta, recept bazant, bažant s brusinkami, bažant pečený s jablky, pečení bažanta, oběd z bažanta, pečený bažant recept, nadivka s brusinkami

Suroviny:
bažant, slanina anglická, máslo, sůl, pepř mletý, jablko, brusinky sušené, koření nové koření, jalovec, pepř celý, bobkový list, šalvěj, víno červené suché, koření hřebíček, rohlík, vejce

Přidat fotografie receptu