Klasické české rohlíky
Klasické rohlíky patří mezi běžné pečivo, bez kterého si těžko představíme českou domácnost. Tento osvědčený a podrobný recept nás dovede k dokonalým domácím rohlíkům. Těsto je vláčné, nadýchané a jemné. Vytvarované rohlíky upečeme do zlatova.
Suroviny pro 10 kusů
10kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 207 kJ / 1 962 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 56,75 g |
Tuky | 24,70 g |
Vláknina | 15,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,84 g |
Sůl | 12,08 g |
Sacharidy | 370,46 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 17. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasické české rohlíky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LJmW
Moje poznámka
Klasické české rohlíky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LJmW
Nejnovější recepty
Skotský pudink s rebarborou
Přidáno před 9 hodinami
Nudle s mákem a rebarborou
Přidáno před 11 hodinami
Hermelín s rebarborovo-cibulovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Lasagne s květákem a mrkví
Přidáno před 12 hodinami
Korejské stir-fry z mletého masa a cukety
Přidáno před 12 hodinami
Tartaletky s čokoládovou náplní a ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice zapečená s česnekem a dvěma druhy sýru
Bretik před 7 hodinami
Chřest v jemné omáčce se zeleným pepřem
Povar-Kuzmicz před 9 hodinami
Vepřové nudličky se žampiony v pikantní omáčce
Sassa před 10 hodinami
Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
Wizulle před 11 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
lucyjezdikova před 12 hodinami
Salát z ředkviček
faluska před 19 hodinami
Chlebová polévka
faluska před 19 hodinami
Buchtičky s vanilkovým krémem jako od babičky
Martina.j před 19 hodinami
Děrovaná buchta
sarkahumlova před 19 hodinami
Pikant zelí s klobásou
MilosCz před 19 hodinami
Tématické fráze:
recept na rohliky,
rohlíky recept,
výroba rohliku,
pravé česke rohlíky,
jak upéct rohlíky,
prave ceske rohliky recept,
kubíkovy rohlíky,
omládek,
jak vytvorit rohlik,
rohlíky jako z obchodu,
pavla v troubě rohlíky,
rohlíky jako z obchodu recept,
rohlíky z omládku,
těsto na rohlíky klasické,
rohlik recept,
co je sladěnka,
co je to sladěnka,
slané rohlíky,
rohliky na omladku,
babicovy dobroty recepty z 24.10.2010
Suroviny:
voda,
med,
droždí,
mouka hladká,
cukr,
voda,
sůl,
mouka hladká,
tuk
Komentáře (219)
Recept i foto jsou shodné s www.pekarnomanie.cz/obycejne-ceske-klasicke-rohliky/
Jen pro ty, co méně solí, dejte malinko méně soli, než je uvedeno.. Opravdu lepší jak z obchodu, přitom nejvíce připomíná chuť klasického rohlíku, mňam, mám radost
Ja celý život pečiem, pri veľkej rodine to bola nevyhnutnosť, miesto keksíkov som deťom piekla do školy napr. buchty s tvarohom a pod. Aj chlieb som piekla sporadicky, sviatky bez domáceho chleba u nás neboli. Vtedy som to považovala za potrebné až nevyhnutné. V niektorej svojej knihe Cat popisuje, čo ju vlastne priviedlo k domácemu pečeniu, sme na tom podobne.
Skutočnú lásku k pečeniu, ku chlebu a kysnutému cestu som však nachytala od cathleen! Stále ma to baví, stále sa u nás šíri vôňa pečeného chleba (chlieb kupujem výnimočne, proste obchodný nám nechutí). Je to už vášeň, vyskúšala som desiatky receptov, prešla som kváskovaním atď.
Vždy mám pri vyťahovaní chleba z rúry radosť, ako prvýkrát, keď sa mi vydaril prvý krásny bochník ...(sem tam sa stane, že aj niečo pripálim, cesto mi prekysne a pod., samozrejme). Nevadí mi práca s cestom, nevadí mi zdĺhavé miesenie - baví ma sledovať, ako mi cesto pod rukami ožíva, robot nemám a DP vytiahnem málokedy.
Naozaj - pečenie je radosť.
Tak jsem nevěděla, jestli se to dá ještě použít, asi to překynulo, no nevím! Risk je zisk,
stejně jsem ho přidala do mouky zdrclej, nezdrclej a nakynulo to!
Po nakynutí cca 1,5 hodiny jsem udělala dvanáct kuliček nechala 15 minut oddechnout a pak rozválela potřela spodek těsta vodou a srolovala, ještě dvěma rukama poválela do kýžené délky rohlíku. Jak to dělal ten pekařský technolog. Nechala zakryté folií nakynout /on to také zakryl fólií/ ! Pak po hodině, se to začalo zvedat a krásně nakynuly. Pekla jsem na 240 ,13 minut, musí se to řádně vypéct, aby dostaly chuť. Spodek rohlíku musí být tmavší, až pak jsou do křupava! Podtrženo sečteno recept na rohlíky, je výborný, ale potřebuje opravdu zkušeného pekaře, já to musela vychytat. Mě to prostě ,nevykynulo pořádně, rohlíky byly hrubě umotány a tím, že se dotýkaly, tak se ani dobře nepropekly. Zvojtila jsem to důkladně!
K tomuto receptu: Jsou to rohlíky opravdu výborné, opravdu mají tu klasickou tradiční rohlíkovou choť i konzistenci, chutnají stejně jako kvalitní rohlíky z nejlepších malých pekáren. Budu je dělat pravidelně a často.
Poznámka na okraj: Rohlíky ani chleba už v obchodech (a v supermarketech zvlášť) nekupujeme. Jen výjimečně v nouzi, když se kvůli nedostatku času nepodařilo upéct. Ale i to už řešíme tak, že máme "železnou zásobu" pečiva zamraženou. Ještě se musím zdokonalit v pečení francouzských baget, ty mi ještě nejdou prvotřídně.
Recept je skvelý, ako všetky od tejto autorky, zatiaľ ma ani jeden nesklamal.
Pridávam foto mojej tvorby.
Pridala jsem foto
Pokud pečete pečivo téměř bez chuti, jako jsou tyto klasické rohlíky, je u nich velmi poznat jakékoliv vybočení - s máslem bude těsto malinko pevnější než s olejem a taky výrazně chuťově jinde.
Nebo snad z kupovaných rohlíků máslo cítíte?
A rohlíky máš nádherné, moc pěkně vinuté - díky za všechny fotky
Myslím, že tady udělalo neplechu to sádlo a také polohrubá mouka. Jestli dáš receptu ještě jednu šanci, zkus to přesně podle něj
Tak ostatním mnoho zdaru!
Nemají být z čeho slanou buchtou. Není v nich ani mléko, ani vejce, máslo...to vše může ze slaného těsta dělat buchtovité.
Vykynulo těsto před tvarováním dobře? Na dvojnásobek své původní velikosti? A rohlíky před pečením - nakynuly pořádně? Jak dlouho probíhalo kynutí? V jakém teple? I příliš veliké teplo může kvasinky zabít...Droždí čerstvé nebo sušené?
Jackie79: plynová trouba umí být potvora
Fikina: moc děkuju za fotku
Dík za recept
Dám vědět jak dopadly.
To chce klid! I já jsem,sice bývalý,ale přeci jen pekař!Mějta prosím jen trochu trpělivosti s mužskou ješitností.Ne každý chlap si uvědomí,že když je recept trochu jiný, nežli zná on, neznamená to vždy že je špatný,ale pouze,že je jiný.Myslím,že rozumnému člověku je jasné,že k stejnému cíli vede více cest.
Milé dámy,ženy,slečny,kuchařky a kuchařinky,děkuji Vám za pochopení
S pozdravem a úctou Zdeněk67
Myslím, že problém bude jinde....škoda, že se už Katka neozvala.