Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeský kynutý koláč

V babiččině ručně psané kuchařce se vždy najdou klenoty, které si s oblibou připravujeme a předáváme do další generace. Jihočeský kynutý koláč je jedním z nich a můžete ho péct po celý rok. Ať už použijete čerstvé sezónní ovoce nebo zimní zásoby jablek, vždy bude vynikající.

Hodnocení receptu je 5,0 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech o rozměru asi 40 x 30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 557 kJ /
3 479 kcal
Bílkoviny65,23 g
Tuky113,75 g
Vláknina18,75 g
Cholesterol 718 mg
Sodík 552 mg
Sůl1,27 g
Sacharidy539,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, mléko, žloutky, špetku soli, citronovou kůru, zázvor a nakonec i kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, podobné litému. Přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Krok 3: Mezitím připravíme ovoce podle chuti. Jablka nastrouháme, bobulovité ovoce umyjeme a necháme okapat, ostatní nakrájíme na půlky, měsíčky nebo na kousky a promícháme ho s vanilkovým cukrem. Na ovoci nešetříme. Krok 4: Mouku, cukr, máslo a skořici dáme do misky a prsty promneme na drobenku. Krok 5: Plech vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a vylijeme na něj hotové polotekuté těsto. Namáčíme si ruce do vody a dlaněmi těsto stejnoměrně roztáhneme do rohů a po celém plechu. Pak ho přikryjeme a necháme ještě 15–20 minut kynout. Krok 6: Mezitím předehřejeme troubu na 170-180 °C. Krok 7: Na vykynuté těsto rovnoměrně rozložíme připravené ovoce, koláč posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

TIP: 7 oblíbených receptů na letní koláče s ovocem

Zveřejněno 3. 9. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Verze pro domácí pekárnu: Do pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí: vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, cukr, zázvor, citronovou kůru, obě mouky a droždí (7 g sušeného). Zapneme program na těsto a necháme pekárnu pracovat. Mezitím připravíme ovoce a drobenku. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté postupujeme stejně jako v postupu výše.

Koláč mám z mé kuchařky, je to rodinný recept, už po babičce. Koláč je krásně vlhký, je nadýchaný a moc dobrý! Na ovoci nešetřete, dejte ho co nejvíc!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský kynutý koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VJw1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeský kynutý koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VJw1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (59)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Koláč je vynikajíci, Dlouho jsem nemohla najit recept, který by splňoval mé představy o skvělém kolači. Co se týká kynutého těsta na ovocný koláč, moje cesta hledáni receptu, je u cíle. Už nemusim a nebudu hledat další. Moc děkuji
Ted jestě zbývá najit ten pravy recept na česke buchty. Vyzkoušela jsem desitky, ale u cile nejsem

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Opravdu skvělý recept👍👍👍👍❤️😋

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Musím chválit, pro mě bezvadné těsto sladké jen lehce, není třeba před pečením mastit zhora ani naspodu a upečou se křupavé okraje. Zkusila jsem se třešněmi a chutná skvěle. Letos hrozí velká úroda ovoce tak budu střídat jak bude dozrávat.

Vlasti80: Musím s vámi souhlasit, tento koláč je u nás také velmi oblíbený. Nejradši ho máme se švestkami:-)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Moc dobrý, určitě zas někdy upeču!

Recept úplně boží,dnes upečeno a super👌👌

Výborný recept. Krásně nadýchané těsto. Budu používat.<3

Skvělý koláč. Dělala jsem do koláčové formy z poloviční dávky. Použila jsem HODNĚ mražených borůvek a je úžasnej. Moc děkuju a brzy zkusím i s jiným ovocem. Parádní těsto.<3

Musím říct že koláč je výborný a to i ve variantě vegan. Bez žloutků, s rostlinným mlékem a rostlinným máslem (vše z důvodu alergie).

Výborný recept, vynikající výsledek děkuji.

Poslední komentář je můj, co k tomu dodat. K receptu jsem se vrátila po roce, těsto úžasné. Letos rovnou z dvojité dávky, jeden plech tvaroh s borůvkami a druhý samotné borůvky. Jestli si vzpomenu než se po něm zapráší, přidám i foto. :-Q :-D

Už je v troubě... A krásně voní. :-8 S těstem se opravdu výborně pracuje. ;-) Ještě jsem na těsto natřela tvaroh a na to švestky a posypku. Potom přidám snad i foto.

Výborné:-):-):-):-):-):-)

Jaké rozměry má klasický plech?
Kolik ℃ představuje „vyhřátá trouba na střední teplotu“?

Luxusní těsto. Jak chuťově, tak na práci. Uloženo do oblíbených. Moc děkuji za recept. Právě jdu dělat další s tvarohem a švestkami. :-)

Moc děkuji za recept, koláč je úžasný, určitě budu péct znova. A šlo to i bez pekárny :-):yes:

Vynikající koláč, jen u zmrlého ovoce jsem musela malinko prodloužit dobu pečení ale luxus. U totoho receptu zůstanu. :yes::yes::yes:

Minuša:Minušo, děkuji za chválu, potěší to:-K;-) a já mám radost, že chutnal a chutná:yes:

Výborný recept!!! Pekla jsem ho podle tohoto receptu již několikrát a musím říct, že lepší recept na kynutý koláč jsem ještě neměla. Navíc je toto množství těsta právě na jeden plech,u jiných receptů jsem vždy řešila co dělat se trochou těsta které zbylo.

ahojky . děkuji za přijetí a opravdu tento recept je boží :-)) :-)) dneska sem ho opět dělala na zítřek :-))ke kávě :-)) a pro úspěch z dvojté dávky :-)). akorát sem si koupila moc kvasnic :-)) tka to musím nějak líp vypočítat jak tam přidat zbývajicí gramaže jelikož doma sem zjistila že na jednom sáčku je 10g a ty co mám odzkoušené sou po 7g :-) tak asi tam dám celý obsah a dám o skoro polovinu všeho navíc co myslíte? muže to tak být? a u toho čerstvého je to prosím jak ? s tím množstvím píšete že 30g je červtvého ale když je to baleno po 42 g tak je to skoro taky o půlku ingrediencí navíc? mám ztaím v tomto chaos :-)) :-)). příště musím líp číst :-)) ať to mám přesné podle totoho :-)) . děkuji za radu :-). :-)

danik83: Dani, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-):-K
Jsem moc ráda, že jsi poprvé kynuté těsto bravůrně zvládla a díky, že jsi si ho vybrala:yes:

jarka skrobaková: Jaruško díky, ale tady jsou daleko větší kabrňačky přes sladké dobroty a k těm se nemohu vůbec řadit;-)

To je nádherný koláč Jani Ty jsi úžasná :yes::yes::-K;-):-p:-p:-p:-p mám uloženo ;-)

tento receptík sem právě zkoušela včera kombinace ovoce rybiz s broskví a dneska pro uspěch zkouším to jak tam někdo dal i tvaroh ale už teď je těsto super :-)):-):-):-). na to že sem pořádně ještě nedělala kynuté těsto :-)) toto je lehké . :yes::yes::yes:

Šlachtice: Šlachtice, bez pekárny 50 minut, pak na něj dej ovoce a drobenku, zapni troubu a než se rozehřeje nechej ještě 10 minut odpočinout;-)

Šlachtice 2. 7. 2013 17:56
Jak dlouho prosím nechat kynout bez pekárny? děkuji

Tématické fráze:
kynuty kolac na plech, kynutý koláč ze suseneho drozdi, kynutý koláč, kynutý koláč s broskvemi, koláč ze sušeného droždí, kynuty broskvový koláč, kynuté koláče ze sušeného droždí, recept na kynutý koláč, kynuté koláče na plech, kynuté koláče, kynutý koláč s s broskvemi, kolač sušene droždi, koláče ze sušeného droždí, kynutí koláč, kynuty kolac s drobenkou, švestkový koláč ze sušeného droždí, kynuté koláč s broskvemi, táč s broskvemi, kynute kolacky ze suseneho drozdi, kynutý koláč se sušeného droždí

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr krupice, mléko, máslo, žloutek, droždí čerstvé, sůl, kůra citronová, zázvor, ovoce, cukr vanilkový, mouka hrubá, máslo, cukr moučkový, skořice

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu