Žitné perníčky (DlabemeZdrave)
Medové perníčky z žitné mouky, ozdobené bílkovou polevou, se stanou hitem letošních Vánoc. Do jejich vykrajování a zdobení můžete zapojit i vaše ratolesti, kterým budou vlastnoručně vyrobené perníčky chutnat ještě víc.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 378 kJ / 6 304 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 111,30 g |
| Tuky | 187,75 g |
| Vláknina | 96,45 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 4,13 g |
| Sůl | 1,80 g |
| Sacharidy | 994,14 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme mouku a cukr, přidáme koření, kakao a sodu a společně promísíme.
Krok 2: Přidáme med, vejce, tuk a vodu i olej a uhněteme tužší těsto.
Krok 3: Těsto zabalíme do fólie a dáme na 2-3 dny uležet do lednice.
Krok 4: Těsto prohněteme a vyválíme na silnější plát (asi 5 mm). Není potřeba podsypávat.
Krok 5: Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek vykrojíme perníčky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Na jednom plechu by vždy měly být perníčky zhruba stejně velké, aby se stejnoměrně propekly.
Krok 6: Pečeme na pečicím papíře při 175 °C zhruba 10-15 minut podle velikosti.
Krok 7: Ihned po vyndání z trouby potřeme perníčky bílkem, aby se krásně leskly. Ale pozor, aby bílek nebyl příliš našlehaný, bublinky by nám na perníčkách udělaly ošklivé fleky.
Krok 8: Bílek s fruktózou a Solamylem musíme šlehat alespoň 10 minut. Během šlehání po kapkách přidáváme citronovou šťávu.
Krok 9: Po vyšlehání byste měli získat lesklou a polotuhou hmotu. Já do ní občas přidávám i trochu vanilkové dřeně.
Krok 10: Zchladlé perníčky nazdobíme polevou, necháme zaschnout do druhého dne a uložíme do chladu.
Krok 11: Pokud by perníčky ztvrdly, stačí k nim do krabice přidat rozkrojené jablíčko, ale nesmí se přímo dotýkat perníčků. Perníčky nasají vlhkost jablíčka. Je ovšem potřeba ho měnit každé 2-3 dny.
Zveřejněno 14. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žitné perníčky (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5ZG
Moje poznámka
Žitné perníčky (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5ZG
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 4 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 7 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 9 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 49 minutami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 1 hodinou
Banánky ze strojku
Vilik před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Sirael před 2 hodinami
Konfitovaná hovězí líčka
JanSmola před 2 hodinami
Linecké smajlíky
Evculina84 před 2 hodinami
Liduščin vaječný koňak
Evculina84 před 3 hodinami
Kuře na paprice se smetanou
_martakrizk8_ před 4 hodinami
Pravý vepřový guláš
michaelatomastikova999 před 4 hodinami
Tématické fráze:
žitné perníčky,
žitné perníčky recept,
zitny perníčky,
perníčky na zakázku,
perníčky žitné,
žitné perníčky norimberské,
perníčky z zitne,
perníčky z žitné mouky bez tuku,
perníčky zdravé do krabice,
krabice na pernicky,
nejlepší žitné perníčky,
žitné perníčky bez tuku,
recept na norimberský biskupský chlebíček,
zdravé měkké perníčky,
perníčky ze žitné mouky bez tuku,
vykrajovátka na perníčky hasič,
žitne perníčky podle babicek,
jablíčko u perníčky,
perníčky z žitné mouky a šlehačky,
perníčky 800g žitné mouky
Suroviny:
mouka celozrnná žitná,
cukr třtinový,
tuk rostlinný,
med,
voda,
vejce,
koření do perníku,
kakao bio,
olej citronový,
soda jedlá,
bílek,
fruktóza,
solamyl,
bílek,
šťáva citronová
Komentáře (7)