

Žmolenkový koláč
Suroviny záleží na pekáči :-)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/8 hery
- 3/4 hrnku mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky borůvek (rybíz, jiné drobné ovoce)
Postup přípravy receptu
Z mouky, cukru a hery vypracujeme v míse žmolenku (drobenku) a jeden hrnek si odebereme stranou. Do zbytku přidáme mléko, vejce a prášek do pečiva a vymícháme hladké těsto.
Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, zasypeme ovocem a zbylou drobenkou. Dáme péct na 180°C asi na 20-30 minut záleží dle trouby.
Poznámka od kuchařky
Tento moučník lze péci i z bezlepkové mouky či z bezlepkové směsi na pečení. Já ho peču jedině s borůvkami ale věřím že s jiným ovocem je také vynikající.
Foto dodám až budou borůvky :-)))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Žmolenkový koláč
-
Upečeno, sněděno, pochváleno.
Jen jsem přidala víc hery, ale to bude asi můj problém, matematika nikdy nebyla moje silná stránka.
-
Hanko, koláček jsem upekla s rybízem a je moc dobrý, posílám foto a bodík
-
pokud dělám koláč se žmolenkou ( drobenkou), dávám jí tam až ke konci tak na 5-10 min, nikdy ne od začátku pečení.
-
je fakt, ze ji nemam sipkou, tak to asi opravdu bude tim maslem....
-
Taky davam vsechno od oka...zkousela jsem ji z polohrube mouky i z hrube a pokazde mi zmizela do kolace, taky me napadlo ze tam davam treba moc masla
-
mě se to právě taky stalo
nemůže to být tím, že jsem tam asi dalo moc másla (do té žmolenky)?
-
Michala240: jak ji děláš? Já nevím, já si dám kousek másla, nebo Hery, popřípadě i olej, pokud nemám nic z toho předešlého. Přidám cukr, nikdy nic nevážím, tak od oka a většinou hrubou mouku. Mnu mezi prsty tak dlouho, až se drobenka rozsýpá, ne spojuje!! ještě nikdy se mi nestalo, aby se mi "vpekla" do koláče. Počkej, měla by tady být v receptech..http://www.toprecepty.cz/recept/6540-drobenka-na-k... Zkus, taky je přesný návod..
http://www.toprecepty.cz/recept/12271-drobenka---z... a ještě jeden.. -
POMOOOC: potrebovala bych radu ohledne zmolenky, pokazde kdyz delam ovocny kolac se zmolenkou, tak se mi vetsina zmolenky na kolaci spece,nebo spise vpece do kolace, co delam spatne? Miluju velke mnozstvi zmlenky, ale po vyndani kolace z trouby zmolenka skoro neni....
-
Taky jsem upekla a tento koláč chutná skvěle (dělala jsme ho s rybízem) jen té krásy moc nepobral. Drobenka se mi nějak ztratila =). Jinak taky přidávám foto =).
-
Tady je ta slíbená fotka
-
ahoj ivulinko, samozřejmě že mi to nevadí
jsem ráda že vám chutnalo
-
Když se tak dívám na některé fotky, tak si říkám, že bude fuška vybrat 52 ks do plánovaného kalendáře.
-
Ivulinko - fotky jako vždy - krása
-
Haničko, dneska jsem upekla. Použila jsem rybíz poslední jahody.
Koláč chutná moc dobře, snad ti nebudou vadit přidané fotečky a právem ti patří bodík.