Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buši červená řepa

Připravte si zdravý salát z červené řepy jako dávku vitamínů na zimu. Ochucení anýzem a fenyklem jí dodá výborné aroma, ale můžete zkusit i verzi se zelím, křenem či bobkovým listem. Po snězení řepy si šťávu z ní můžete vychutnat s citronem a ledem.

Hodnocení receptu je 4,6 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby uležení

120 min (70 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby uležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 125 kJ /
986 kcal
Bílkoviny19,50 g
Tuky3,00 g
Vláknina25,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,69 g
Sůl31,50 g
Sacharidy207,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čisté bulvy červené řepy dáme do většího hrnce se studenou vodou, aby byly ponořené. Vodu trochu okyselíme kyselinou citronovou. Stačí pár špetek, ale jde to i bez ní. Krok 2: Přivedeme k varu a vaříme 30-40 minut. Uvaření zkusíme vyndáním jedné z největších bulev z várky a jejím rozříznutím. Nesmí být rozvařená, raději ať je nedovařená. Krok 3: Vodu slijeme a bulvy postupně oloupeme a nakrájíme na kousky dle naší chuti. Můžeme protlačit přes sítko nebo krájet třeba na plátky. Krok 4: Na nálev dáme vařit vodu a do vroucí nalijeme určené množství octa. Dáme pozor na správné ředění podle kyselosti. Krok 5: Přidáme anýz, fenykl, sůl a cukr. Když se rozpustí a voda je ve varu, odstavíme a nasypeme pomůcku ke konzervování. Už nevaříme. Krok 6: Řepu naskládáme do sklenic tak do 4/5 a zalijeme ji nálevem. Zatřepeme, aby ze sklenic vyšel vzduch. Krok 7: Sklenicím dobře otřeme hrdla a zavíčkujeme je. Utáhneme víčko, sklenice obrátíme na utěrku a necháme vychladnout. Krok 8: Asi za 2 hodiny je můžeme obrátit zpět a uložit do spíže. Konzumovat můžeme už po 5-7 dnech.

TIP: Jak upéct červenou řepu

Zveřejněno 30. 3. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buši červená řepa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/08mN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buši červená řepa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/08mN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vašíku,velký dík,myslela jsem,že to je tak,ale to víš,chtěla jsem mít jistotu od autora;-)vypapá to fakt svěle,hnedle se do toho pustím:-)

Tak vidíš REBEKO. Jednou blbbneš a blbneš pořád. Člověk se má držet ustáleného a já jako technik nechytračít a psát 1 litr , nebo 1 dcl, nebo ml = mililitry, které se používají nejvíce , stejně jako g = gramy . 1 kg= 1000 g 1 dkg 10g. Já dnes všechno i mléko vodu atd. vážím .

Těm variantám A a B jsem rozumněla:-)ale pořád si myslím,že tam je-nebo není-chybka:-?:-!Přece,jak píšeš,0,4dcl se rovná 4 centilitrům a to by bylo málo,ne:-?Nechtěl jsi napsat 0,4litru..;-)já jenom,ať něco nezvrtám,řepu totiž zbožňuju:-pdíky a nezlob se,že furt otravuju:-K

Vracím se ještě k těm octům a množství. U nás se vždy používal náš běžnej ocet, který je 8% (kvasný, z lihu a pálenek a ovoce), Někdy si nese svou typickou chuť, trochu drsnou apod.
Jedenkrát jse narazil v jednom obchodě v Rakousku na ocet, a jak musím hned něco ochutnat,také proto,že cene nebyla až tak veliká a zamlouval se mi i 5.litrový kanistřík.Po ochutnání jsme zjistili, že je , abych to moc nepřehnal, velice chutný a hodí se do salátů a u nás zvláště na salám s cibulí nebo tlačenku, nebo sulc. Protože jsem tam jezdil velice často i služebně, tak jsem ho začal vozit pravidelně, A jak jsem ukecanej, tak jsem ocet chválil kde komu a každý chtěl ochutnat. Já nejsem hamoun a tak každému ten litřík naliL ALE ĎASA.Kdo ochutnal a chtěl ho stále a já vozil víc a víc, až do doby než jsem šel do důchodu. Dnes mi vozí jámoš a jeho paní si ze mne dělá legraci, že se snad v octu koupu. TO je minulost i přítomnost. Ocet je pouze 5% - málo agresivní a jak říkám - LAHODNÝ. Na salám, tlačenku , sulc apod. se nemusí ředit a pusu vám nekroutí. Smůla je pouze v tom, že ani v Rakousku není ve všech obchodech kmání, někdy dojde a tak vozím náhradní téměř stejný. Ten prvý je ŽLUTÁ NÁLEPKA ten druhý je ZELENÁ VINĚTA. Jsou v demižónech na 5.litů. Když ho uvidíte, budete li ho tam někde vidět, KUPTE - nebudete litovat.Obr. bude v DISKUZI.

Rebelko-Recept doopraven , aby byl přehlednější a zejtra se ještě vrátím a dovysvětlím.Opravdu mohl vypadat zmateně. Promiň. Václav

Děláme taky takto a je hlavně skvělé, že se nemusí sterilovat, takže vitamínky hezky zůstanou, kde mají být ;-):-p:yes:

;-):-O:-p:-p:yes::yes:vyzkoušíme u nás:yes:

Dělám podobně, to nemá chybu.Dobře popsaný recept.;-)Řepu máme rádi:-p+8:yes::yes:

Tento recept také chválím, posílám 7. bodík:yes: a přidávám se k Vinstrovi, že chemii do domácího zavařování ne.:-// Já kromě křenu přidávám do každé skleničky ještě stroužek česneku a ještě se mi nestalo, že by se něco zkazilo. A jestli můžu přidat svoji jednu radu, opravdu vyzkoušenou, tak okurky i zeleninu zalévám horkým nálevem nebo vodou a zavařuji vždy 5 minut při 100 stupních. Poradila mi to kamarádka ze Znojma, která má okurky krásně křupavé, pro kamarádky ze Slovenska chrumkavé,;-) po vyndání je dáváme víčky dolů a tak je máme do rána a spokojenost sama.

Dělám stejnou s anýzem a fenyklem mohu potvrdit je výborná přípravek proti kvašení nedávám, ale řepa by měla být v nálevu potopená.Jo ještě k ní přidávám kousek křenu aď to má říz...:yes:

Vašku,prosím tě..dívala jsem se znovu a pořádně..toho octu a vody:0,4deci:-?ne 0,4litru:-?Se picnu..tak a jsem v .......:-D

Řepu máme rádi:-p:yes::yes:+5

Presne ako písala Rebeka-tiež som sa prvý krát dozvedela presné pomery a postup,repu pestujem a už dlho zaváram,ale ten nálev sa mi nezdal moc dobrý:-//Raz doniesol výbornú repu jeden známy,ale tiež mi nevedel povedať presne koľko tam dal cukru,octu..atd.Vašku,ukladám a vyskúšam:yes:Len ja som repu vždy aj sterilizovala...keď je tam ten prípravok proti kvaseniu,asi sa nemusí:-))

Vašku :yes::yes::yes: - řepu miluju, ale bohužel jsem doma sama. +;-)

Tématické fráze:
kompot z červené řepy, zavařování červené řepy, červená řepa kompot, červená řepa s fenyklem, zavařování červené řepy s fenyklem, druhy červené řepy, červená řepa s anýzem, kompot cervena repa, červená řepa zavařování, kompot z repy, recept na kompot z červené řepy, kompot s červené řepy, červená řepa recepty zavařování, červená řepa druhy, kompot z červené řepy recept, recept na zavarovani repy, červená řepa zavařujeme, zavařování červené řepy s anýzem, červena řepa kompot recept, červená řepa

Suroviny:
řepa červená, kyselina citronová, ocet, voda, sůl, cukr krystal, anýz, fenykl,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu