Ruský krém
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 497 kJ / 4 660 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 117,75 g |
| Tuky | 155,72 g |
| Vláknina | 26,80 g |
| Cholesterol | 1,91 g |
| Sodík | 997 mg |
| Sůl | 2,32 g |
| Sacharidy | 683,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme doběla s polovinou dávky cukru (60 g) a s vanilkovým cukrem. Z bílků ušleháme za postupného přidávání zbylého cukru pevný sníh.
Krok 2: Sníh lehce promícháme s ušlehanými žloutky, za pomalého přisypávání mouky a lehkého promíchávání vařečkou připravíme vaječnou hmotu, lehce ji rozetřeme na pevný papír a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Upečený korpus zbavíme papíru, necháme vychladit a nakrájíme na menší kostky.
Krok 3: Dvě třetiny mléka (500 g) přivedeme k varu s dvěma třetinami dávky krupicového cukru, přilijeme pudink rozmíchaný s trochou studeného mléka a krátce povaříme.
Krok 4: Vejce pečlivě rozšleháme se zbylým cukrem, rozředíme zbylým studeným mlékem, za stálého promíchávání vlijeme do vařícího mléka s pudinkem a zahříváme na páře, až směs zhoustne (nesmí se vařit, vejce by se srazilo).
Krok 5: Do horkého krému pečlivě zamícháme želatinu nabobtnanou v pitné vodě a vanilkový cukr a za občasného míchání necháme vychladnout.
Krok 6: Dobře okapané kompotové meruňky nakrájíme na kostky a lehce je promícháme s nakrájeným korpusem. Směs rozdělíme do olejem vytřených porcelánových šálků a zalijeme krémem (studeným).
Krok 7: Naplněné šálky vložíme do nádoby s vodou (3/4 výše krému) a vaříme zvolna nejméně hodinu. Vychladlý krém vyklopíme na talířek, ozdobíme ušlehanou šlehačkou s cukrem a meruňkami.
Zveřejněno 4. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ruský krém
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JNjl
Moje poznámka
Ruský krém
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JNjl
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sváteční kakao
Kajkajak před 1 minutou
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 30 minutami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 1 hodinou
Sýrová kolečka
zonoro před 2 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 4 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 6 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 6 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 7 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 7 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 7 hodinami
Tématické fráze:
salkový krém,
ruský krém,
salko krém,
ruské krémy,
pevný krém,
krém ze salka,
recept na ruský krém,
ruské recepty,
pridavani želatiny do horkeho pudinku,
ruské krémy,
ruské krémy,
varit krem,
vysi krem,
rusky krem recept,
pevny vanilkovy krem,
ruský krém moučník,
rusky moucnik,
maslovo salkovy krem,
ruský bílkový sníh,
ozdoby z máslového krému rusky
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mouka hladká,
mléko,
cukr,
cukr vanilkový,
pudink,
vejce,
želatina,
kompot meruňkový,
olej,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
kompot meruňkový
Komentáře (1)