Kuřecí risotto z české kantýny

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Drůbeží maso 30 názorů

Suroviny

500 g rýže arborio
3 kuřecí prsní řízky
800 ml silného vývaru
2 cibule
200 ml bílého desertního vína
olivový olej
máslo
60 g parmazánu + na posypání porcí
černý pepř
sůl
petrželka
případně houbové koření
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji s máslem (1:1) zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vsypeme suchou rýži a osmažíme ji, až budou zrnka průsvitná. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří. Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou asi 16-18 minut.

  2. Mezitím nakrájíme maso na velmi drobné kousky, osolíme, opepříme, zasypeme houbovým kořením a zprudka opečeme na rozpáleném oleji ze všech stran.

  3. Hotové maso smícháme s hotovou rýží, jemně strouhaným parmazánem, sekanou petrželkou a dvěma lžícemi másla. Necháme pod pokličkou dojít a prolnout chutě, poté opět promícháme a podáváme posypané sýrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí risotto z české kantýny

  • jezero jezero(neregistrovaný)

    kazda zeme jiny mrav a take zvyk. Kdo ji risotto od detstvi ci od malicka jak bylo doma pripravovane tak ho tak bude nazyvat. I kdyz se tomu treba u me, kde ziji rika ryze s kurecim masem. Italove by zase nemeli radi to nase, takze zalezi, kde kdo vyrustal a jake chute jsi tim padem pri vychove obdrzel ci co se doma varilo.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    české,čínské,italské..klidně i hebrejské..mě se tohle prostě líbí..fertik:-!:yes:;-):-K

    Odpovědět

  • kamila29 kamila29

    Tak jsem vyzkoušela a zaslouženě přidávám bod. :yes: Lehké, chutné a bezva název;-)

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Elizo, toto je fantastické jídlo, patřím k těm, kteří nemají rádi, když se mi práší od huby. Ale každý máme jinou chuť :yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Drobku, v pohodě...:-) Vždyť o nic nejde. A ten název se mi také líbí, sama bych na něj nepřišla. Budu ráda, když vyzkoušíš a třeba bude chutnat. Také zdravím.:-K:-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Elizo, je mi líto, že jsem způsobil skoro hádku, to jsem opravdu nechtěl. V mém komentáři píšu o znamenitosti českého "suchého" rizota, a o tom jak my to Italské neradi. Nikomu nevnucuju tenhle názor, snažil jsem se napsat s humorem, viz "No řekněte, mají rozum ti Italové?"
    A ten nový název se mně, rejpalovi, moc líbí. Znal jsem dost kantýn i závodních jídelen, a konečně ať se bývalí socialističtí vojáci vysloví o kvalitě jídla na vojně. Já nikdy špatné nepotkal. To že mi někdy něco nechutnalo, no co, chutnalo to jiným, je to teda chyba moje. Srdečně zdravím.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Název už podruhé měnit nebudu, tenhle se mi líbí a přijde mi vtipný, i vzhledem k tomu, co se kolem receptu napovídalo ;-). A nějaké domnělé emoce bych sem nezaplétala, ohledně stránek o vaření mám jen jednu - baví mě to...:-):-K
    A budu mít radost, když recept někdo realizuje, jako ostatně vždy.

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Asi bude muset vždy proběhnout nějaké výběrové řízení na název daného receptu:-// A může se to táhnout dlouho:-// Co člověk, to názor.

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Dobrý den, musím souhlasit s Ester. Z italského risotta opravdu nejdou tvořit kopečky a je krémovité, někdy více, někdy méně. Někdy se i zdánlivě podobá husté polévce, jak píše Drobek. Jen zrnka rýže nikdy nejsou rozvařená, ale zůstávají pevná. Eliza sice změnila, pravděpodobně pod dojmem emocí název, použila v tomto případě pejorativní slovo kantýna, ale nicméně risotto tam stále zůstává. Možná by bylo vhodnější vynechat "kantýnu" a tento, beze sporu výborný pokrm pojmenovat třeba "Dušená rýže s kuřecími kousky". To by celé struktuře receptu odpovídalo velmi dobře. Nezlobte se za dlouhý komentář, ale nedalo mi to. Italské risotto mám natolik ráda, že jsem se vyjádřit musela.;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    ještě dodám,že jsem to myslela v dobrém, rizoto se mi líbí a stojí jistě za vyzkoušení.:yes:+1

    Odpovědět

  • Lusi Lusi(neregistrovaný)

    A mě jsi zase Eliz inspirovala a už vím, co bude v tom horku k večeři:-p.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Děvčata prozraďte mi, kde najdu takovou kantýnu:-O:-K:-?:-?:-?
    Jinak se mi líbí názor Majky/nereg/,takhle se na Topky dívám i já.;-):-K

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Ester, divila byste se, kdybyste věděla z čeho všeho je V NĚKTERÝCH kantýnách rizoto. Toprecepty nejsou žádné speciální stránky pro profesionály a i vyučení kuchaři a kuchařky se třeba o italskou kuchyni nezajímají, nebo recepty různě poupravují, podle chuti svých strávníků, kde pracují. Tady vkládají recepty všichni bez rozdílu a recepty různé, přizpůsobené chuti své rodiny a taky je musí nějak pojmenovat. To by se pak dal napadat za název každý třetí recept.Já tady nakukuji moc ráda a jsem ráda že tady lidičky přidávají recepty a je se na co dívat. Taky by tady nemusel přidávat nikdo nic:-// A asi od Vás recepty a fotky tady nebudou, škoda. Byly by určitě přínosem.

    Odpovědět

  • Ester Ester(neregistrovaný)

    Jsem ráda, že uznalá autorka bleskurychle pro první kritice změnila alespoň název receptu z "Italského kuřecího risotta" na české rizoto. Právě tak jsem ho zařadila. Vzácné názorové souznění ;-)

    Odpovědět

  • misza misza

    Elizo:-D:-D Jak to že si vynesla koš??:-O To sis dovolila hodně:-D:-D Já ještě parmazán ani rýži neviděla;-(
    Mám takový pocit, že se tu snaží někdo někoho vyprovokovat. A čeká, kdo se toho chytne:-// Ale pozor Topáčci jsme tu sami pro sebe:-S Ať si každý píše svůj názor, ale je mi na blití z takových urážek. Paní Ester by měla stát u každého z nás v kuchyni a dělat dozor při vaření.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: risoto ital v kuchyni české rizoto risotto risotto recept italske risotto mokré rizoto ceske rizoto recept kureci rizoto rizoto ceske kureci rizotto italske kureci rizoto risotto s kurecim masem rissoto s kurecim masem kurici risotto recepty rysoto rizoto,české recepty na rizoto rissoto recept kuřecí rizo recept rissoto s kurecim

Zapomněl/a jsem heslo