

Čalamáda s fazolemi
Suroviny
- 1/2 kg bílé fazole
- 1/2 kg čerstvých paprik
- 1/2 kg rajčat
- 1/2 kg cibule
- 0,5 dl octa
- 1/2 dl oleje
- 1/2 balíčku Deko (bez hořčičného semínka)
- 125 g cukru krystal
Postup přípravy receptu
Fazoli uvaříme doměkka, kupovaná fazole se rychleji uvaří v tlakovém hrnci za 40 minut.
Všechnu zeleninu - papriky, rajčata, cibuli - nakrájíme na kostičky, dáme vařit do hrnce, podlijeme olejem a octem a nasypeme Deko, které jsme nejdříve přecedili přes cedník, aby jsme odstranili hořčičná semínka. V hrnci povaříme 30 minut za občasného promíchání, před odstavením z plotny vsypeme cukr a uvařené fazole.
Plníme do sklenic a ještě sterilujeme při 80°C 40 minut.
Zavařená čalamáda je výborná jako příloha - obloha k hranolkům, zapékaným těstovinám,...
Poznámka od kuchařky
Pokud se někdo z vás rozhodne dělat tuhle čalamádu, pak je lepší si ji připravit třeba z dvojité nebo trojité dávky. Z jedné dávky je asi 7 menších skleniček.
Upravila jsem množství octa z 1,5 dl na 0,5 dl. Někomu se čalamáda zdála být příliš kysela, jinému nikoliv.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čalamáda s fazolemi
-
Dnes jsem recept vyzkoušela. Dodržela jsem přesně dávkování i postup, ale za mě bohužel velké zklamání. Fazole v papiňáku po 40 minutách na kaši, ocet udělal pokrm ještě kyselejší, než byl a deko to totálně zazdilo - brutálně slané. Takže vše letělo na kompost...zase na nějaký čas mám po chuti zkoušet něco nového.
-
Tak to vypadá luxusně! Hmmm, ukládám, vyzkouším :)
-
horalkovazdenka@seznam.cz: dát jen holé fazole, vodu nepoužíváme
-
Dobrý den, chci se zeptat, zda voda z fazolí se má vycedit a do zeleniny dát jen holé fazole nebo i s vodou, ve které se vařila. Děkuji.
-
cathleen:děkuji moc Ivčo, že jsi vyzkoušela, ještě víc mě těší, že recept nezklamal a že chutnalo.
Taky ji míváme někdy světlejší, já ji používám místo tatarky k hranolkům.
-
Ivčo, zavařovala jsem v léte, včera jsme sklínku otevřeli k večeři - je to výborné
(Nemám tak hezky barevné, jako ty, pěstujeme poměrně hodně žlutých rajčat.)
-
Tohle množství octa považuju za úplně normální
-
helena:jak pro koho, pro nás ne
-
Není 1 1/2 dl octa moc?!
-
Rebi-Nadi
, voda se tam nedává, protože zelenina pustí hodně vody, někdy až moc, takže celou tu směs vaříme i déle, aby se odpařila, s cuketou nemám zkušenost, že bych ji tam přidala, snad ji tam přidat až ke konci vaření, aby se nerozvařila, jinak směs je pikantní, takže cuketa by do sebe tu chuť taky natáhla.
-
tyhle bašty mám moc ráda, reept si ukládám, děkuju
+
-
ja to poznam a mozem len odporucit...je to vynikajuce...ja som to jedla ako samostatne jedlo s chlebom....musim sa znovu k tomuto jedlu vratit....ivulinka +....fazulove leco nema chybu....
-
Ivi,a voda se nedává
nebo v čem vařím tu zeleninu
díky za odpověď
-
Neznám, nedělala jsem, ale ochutnala bych
+
-
Ivi,pěkný recept
a co s tou cuketou
dám ji tam