Jablečná povidla na 3 způsoby
Sklízíme bohatou úrodu jablíček a přemýšlíme, jak je zužitkovat? Můžeme si připravit lahodná jablečná povidla jako od babičky. Hodí se jako náplň do buchet i koláčů nebo k potření perníku. Vybrat si můžeme rovnou ze tří postupů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 855 kJ / 5 463 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,00 g |
Tuky | 15,60 g |
Vláknina | 117,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 155 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 254,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vždy se jedná o čistou váhu jablek oloupaných a pokrájených nebo nastrouhaných.
Krok 2: Jablečná povidla 1:
Jablka v hrnci podlijeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Krok 3: Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše asi 30 minut. Krok 4: Hotová povidla nalijeme do vyhřátých sklenic, očistíme jim hrdla, uzavřeme víčkem a při 80 °C sterilujeme 15 minut. Krok 5: Jablečná povidla 2:
Pokrájená jablka promícháme s cukrem a octem a necháme odležet do druhého dne v chladu. Krok 6: Pak za stálého míchání vaříme na mírném plameni až zesklovatí. Krok 7: Plníme do sklenic a dobře otřeme hrdla. Krok 8: Zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme kyselinu sorbovou.
Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě. Krok 9: Jablečná povidla 3:
Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba, rozmixujeme. Krok 10: Přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme. Krok 11: Horká nalijeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Krok 12: Skleničky plníme až k okraji, který dobře očistíme, pak je zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jablka v hrnci podlijeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Krok 3: Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše asi 30 minut. Krok 4: Hotová povidla nalijeme do vyhřátých sklenic, očistíme jim hrdla, uzavřeme víčkem a při 80 °C sterilujeme 15 minut. Krok 5: Jablečná povidla 2:
Pokrájená jablka promícháme s cukrem a octem a necháme odležet do druhého dne v chladu. Krok 6: Pak za stálého míchání vaříme na mírném plameni až zesklovatí. Krok 7: Plníme do sklenic a dobře otřeme hrdla. Krok 8: Zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme kyselinu sorbovou.
Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě. Krok 9: Jablečná povidla 3:
Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba, rozmixujeme. Krok 10: Přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme. Krok 11: Horká nalijeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Krok 12: Skleničky plníme až k okraji, který dobře očistíme, pak je zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zveřejněno 28. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečná povidla na 3 způsoby
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vZL0
Moje poznámka
Jablečná povidla na 3 způsoby
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vZL0
Nejnovější recepty
Krkovička s houbami
Přidáno před 1 hodinou
Nutellové brownies
Přidáno před 4 hodinami
Jehněčí kýta na pivě
Přidáno před 12 hodinami
Marmeláda z dýně
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový špaldový perník
Přidáno před 18 hodinami
Knedlíky se slaninou a houbami
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těstoviny se špenátem
Palenka před 9 minutami
Přesnídávka jablečná
Chelsinka před 3 hodinami
Dýňové rizoto pro nejmenší
ZuzkaBob před 6 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
rostislav949 před 9 hodinami
Čertovy houby
Sahula před 13 hodinami
Masové kuličky v rajské omáčce
Vierunkaa před 13 hodinami
Nejrychlejší hřibová omáčka
Sahula před 13 hodinami
Omáčka ze sušených hříbků
Sahula před 13 hodinami
Houbová omáčka na kysané smetaně
Sahula před 13 hodinami
Domácí kečup
Rosnicka710 před 14 hodinami
Tématické fráze:
jablková povidla,
jablková povidla s octem,
jablkova povidla recept,
jablečná povidla bez míchání,
nejlepší jablková povidla,
jablková povidla bez míchání,
recept na jablková povidla,
jablečná povidla v troubě,
jablkové povidla,
jablecna povidla s octem,
povidla jablková,
jablkový povidla,
jablečná povidla bez cukru,
jabková povidla,
jablka povidla,
recept na jablkové povidla,
povidla z jablek v troube,
jablkové povidla recept,
domaci jablkova povidla,
nejlepší recept na jablková povidla
Suroviny:
jablko,
cukr krystal,
ocet,
voda,
jablko,
cukr,
ocet,
konzervační přípravek,
jablko,
cukr,
ocet,
rum
Komentáře (16)
Je to špica: Bez Gelfixu, málo sladké, správně nakyslé
Jabka jsem NELOUPAL, ani nemixoval
Nevím zda jsou to povidla
No, na rozdíl od těsta byla náplň OK
A co hlavně zkouška, zda chytla víčka? Já je po naplnění a uzavření nechávám vychladnout otočená na víčko, pokud z některé obsah teče, je jadsné, že to bylo špatně uzavřené. Spíš bych sázela na to uzavření, předpokládám, že sklenice i víčka jsi měla čistá.
Jediné, co se mi nezdá, je ten 2.způsob, takhle bych to asi nedělala. V 1.způsobu Hella steriluje, ale to pokládám za zbytečné podle mě
Jinak já dělám 3.způsob, jak píše Hella (dávám ale želírák pro diabetiky a ne ocet ale kys.citronovou, nebo ten jablečný ocet, ale to výjimečně).