Celozrnné odpalované briošky

zizala Kuchařka: zizala

Slané pečivo 6 názorů

Suroviny

Těsto:
1/4 l vody
80 g másla
špetka soli
140 g celozrnné mouky (měla jsem špaldovou)
3 vejce
Náplň A:
Niva
máslo
tavený sýr
Koňak nebo Hruškovice
vlašské ořechy
hrušky (v zimě třeba sušené pokrájené fíky nebo datle)
Náplň B:
máslo
křen nebo Krenex
šunka
hroznové víno
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Briošky: v hrnku svaříme vodu, máslo a sůl. Do vroucího vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání pořádně propaříme, až je z mouky tuhá koule a na dně hrnku se dělá bělavý povlak. Necháme vychladnou. Šlehačem zašleháme postupně jedno vejce po druhém (další přidáme, až je to předchozí pořádně zapracované). Na tukem potřený nebo papírem na pečení vyložený plech tvoříme pomocí dvou lžiček malé bochánky.

  2. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 10 minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 10 minut, troubu neotvíráme, aby pečivo nekleslo. Správně upečené nesmí být uvnitř mokré. Vlažné briošky rozkrojíme, necháme zcela vychladnout, naplníme a podáváme.

  3. Náplň A: Nastrouhanou nivu, tavený sýr a změklé máslo našleháme do pěny, zakápneme koňakem, přidáme posekané ořechy, kousky ovoce a promícháme. Naplníme do rozkrojených briošek a dozdobíme jádrem ořechu a kouskem ovoce.

  4. Náplň B: Žervé, máslo a strouhaný křen vyšleháme do pěny, naplníme do briošek, vložíme plátek šunky a kuličku vína.

Poznámka

Tentokrát jsem dělala jen náplň s hruškami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celozrnné odpalované briošky

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Kamilo, já už ručně vařečkou dělám máloco :-8 Šlehačem je to hned a bez námahy ;-) Pokud máš silný šlehač, můžeš použít šlehací metly, jinak alespoň na 1. vejce hnětací háky.
    Aničko: odpalované těsto se jen tváří pracně, ale není;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    No teda pracné to musí být:-Oale výsledný efekt určitě suprový:-KPosílám +5 bodík:yes::yes:Je to moc pěkné:-)

    Odpovědět

  • Kamila Kamila(neregistrovaná)

    Jůů, to je nádhera! A musí to být pekelně dobré...
    Můžu se zeptat, vždycky se píše, že se mají vejce zapracovávat ručně - vařečkou, jde to tedy i šlehačem, jak tady čtu - a lépe těmi hnětačkami na hutnější těsto nebo takovými těmi kvedlačkami, co se s nimi šlehají vejce s cukrem a tak? Moc děkuju za odpověď, jsem tak trochu začátečník...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No a mne už vůbec ne:-O. Z odpalovaného těsta jsem dělala maximálně věnečky a noky. Ty jsou bezva. Tohle je sice docela pracné, ale strašně lákavé a já si jdu asi dát ten cibulový chleba, co jsem včera upekla:-D:-)):yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    no,to mě teda taky ne:-O:-!vypadá to:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p Jarko ty jsou super:yes::yes:, vůbec by mě nenapadlo dělat odpalované těsto z celozrné mouky:yes::-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: briošky odpalované těsto ze špaldové mouky slané pečivo z odpalovaného těsta celozrnné odpalované těsto odpalované těsto celozrnné briošky recept celozrnné pečivo náplně do briošek odpalovane housky celozrné pečivo recept odpalovane těsto z celozrnne mouky beránek z celozrnné mouky hruškové briošky špaldové briošky celozrné slané pečivo recepty celozrné pečivo briošek celozrnné pečivo recepty celozrné pečivo recepty odpalované slané pečivo