Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Sezóna šťavnatých třešní je v plném proudu a před nejedním z nás stojí otázka, jak celou úrodu zužitkovat. Jedním z nejoblíbenějších postupů je kompot. My si navíc ukážeme, jak si zavařování ulehčit a zjednodušit pomocí horkovzdušné trouby.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min doba přípravy závisí na množství ovoce

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, doba přípravy závisí na množství ovoce)

3. 5. 2008 15:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 021 kJ / 1 200 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy300,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Pokud budete zavařovat takto okurky, tak se nelekejte, že po vytažení z trouby budou napůl syrové. Do druhého dne dojdou a budou po otevření úžasně křupavé.

http://jitulciny-recepty.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Martina

9. 8. 2009 19:55

Letos poprvé také zkouším zavařovat v troubě, zavařovala jsem zatím třešně a meruňky(na obojí jsem dala obyčejná víčka)z 30 sklenic mi nechytla 1(asi špatné víčko):-)

Šajda

4. 8. 2009 18:59

jani, já jsem zavařovala dnes okurky na spodní těleso s ventilátorem, je to speciální program v mojí troubě..a musela jsem nejdřív vyhřát, potom tam dát plech, jinak mi troba ne a ne se vyhřát, spodní těleso pražilo do pekáče a teplota se nerozlila po troubě. Tak jsme vytáhli, počkali až teplota naběhne a zase nandali. Dělali jsme od té doby co jsme strčili do trouby malé sklenice 20 min, velké 25 - obecně - než začly pouštět bublinky, aby se nám okurky neuvařily. Potom na to mokrou utěrku, 15 min, a obrátili dnem dolů aby jsme zjistili jestli tečou - a tři asi z 30 tekly, takže je sdlábíme hned, nechce se mi zavařovat s tím znovu..

Jana

30. 7. 2009 13:43

Zkoušela jsem zavařovat v horkvzdušné troubě podle návodu, třešně jsem zavařila, ale potýkala jsem se s malým problémem. Ač jsem se snažila sebevíc, nedokázala jsem vyhřát troubu ventilem na 250 stupnů:-S - možná je to troubou. Bylo tam tak 220 - 230 stupnů a třešně bublaly o sto šest a zapráskaly mi zrovna vyčištěnou troubu;-(. A taky nevím, od kdy se počítá doba zavařování. Já to holt musím mít opravdu podrobně. Mohla by jsi to, prosím, upřesnit;-)Dnes zavařuji broskve a raději jsem to dala na běžné vytápění (shora i ze spodu) na 150 stupnů na 1/2 hodiny. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.

Taffey

18. 7. 2009 19:38

Já zavařuju dlouhá léta ledacos. Za celou dobu se mi nestalo, že by se mi něco zkazilo. Zeleninové saláty, které jsou hodně náchylné ke zkažení, jsou vynikající ještě zay pár let, když náhodou, najdu skleničku ve sklepě. Zásadně zavařuji kratší dobu, než je běžné, okurky po vytažení sklenic z hrnce nebo trouby vypadají, že jsem je ještě nezavařoval. Mám napuštěný dřez studenou vodou a flašky po vytažení, okamžitě do této studené vody vkládám. Praskla mi jediná sklenička za celé dlouhé roky. Tento postup má tu výhodu, že se obsah sklenice rychle ochladí a víčko se přicucne ke skleničce a už nepustí. Takové okurky jsou neuvěřitelně křupavé, ale nedají se jíst ještě měsíc. Než dojdou. Ale taky, kdo by jedl právě zavařené okurky, že ano.

JanaS

17. 7. 2009 19:11

Dobrý den,
po zakoupení nového sporáku se sklokeramickou deskou jsem musela opustit používání zavařovacího hrnce. Mám horkovzdušnou troubu ovšem bez možnosti volby jen spodního ohřevu.
Při zavařování se mi osvědčil tento postup.Na hlubší plech naskládat sklenice tak, aby se nedotýkaly. Nalít na plech 2 hrnky vody ( cca 2 cm ). Zapnout troubu na 200 stupňů, po 15 minutách snížit teplotu na 150 stupňů. Po 20 minutách snížit teplotu na 80 stupňů a za 25 minut vytáhnout. Takto se zavařuje v naší rodině od roku 2000 a 99% zavařenin chytne. Je důležité dbát na čistotu sklenic a víček. Sklenice před použitím nechám v troubě vysterilovat (na 150 stup. cca 5 minut). Do vody, ve které vyvařuji víčka přidám trochu Petolu. Sklenice po vytažení z trouby neobracím.

zdenka

13. 7. 2009 19:17

Když zavařujete v troubě meruňky, na jakou teplotu? A jak dlouho? V běžných receptech se píše při 85C na 20-30min, ale to asi neplatí pro zavařování v troubě, co?!

alenaaa alenaaa

6. 7. 2009 17:23

Já také zavařuji v troubě asi 25 let, tehdy nebyly horhovzdušné trouby a je to úplně jedno, stejně jako to, jaká víčka se používají. Na plech dám na 2 prsty vodu, ani žádnou utěrku, to se dělávalo v plynových troubách. Zásadně je horké neobracím na víčko, až když vychladnou. Jinak tak zavařuji úplně všechno, i džemy, ty jen pár minut, ale víc tomu věřím, někdy je mám až do příští sezony, tak pro jistotu.

spagetka spagetka

28. 6. 2009 15:29

Monika (neregistrovaný/á) - jednoduše - po vychladnutí sklenic zkus jednak, zda není víčko nepřirozeně vyfouklé a jednak malinko ašetrně pohni víčkem, nesmí se pohnout. Do třetice, i když to je na 1. místě, sklenice vychládají otočené dnem vzhůru, jestliže tam je vyteklá tekutina, je u nějaké sklenice problém. Pak doporučuju vyzkoušet s tím víčkem, ze které sklenice vyteklo, tenhle obsah zkonzumovat. Osobně už znova nezavařuju, podle mě to už nemá žádnou chuť - ale znám lidi, kteří to zavařují znova ...

Monika

28. 6. 2009 15:09

Ženský jak poznám že je dobře zavařeno? Jsem úplná začátečnice. Díky:-8

Marie Kyrianova

26. 4. 2009 16:55

Jitko a ten horký vzduch zapnout na spodní ohřev,nebo klasicky? :-//

Gabina

10. 3. 2009 14:20

Jani, zavařovat v pračce :-? To my jsme v pračce akorát myli okurky, ale nezavařovali. :-O

JanaDorazinova JanaDorazinova

30. 1. 2009 15:17

Celý život zavařuji jen v troubě a ne vždy s víčky na šroubování, spíš naopak. Lepší zkušenosti mám s těmi obyčejnými víčky. A zavařuji v troubě všechno-od okurek, po ovoce. Kdysi jsme s holkama zavařovali i v pračce!:-))

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zavarovani tresni jak zavařit třešně zavařování okurek v troubě zavařování třešní recept zavařujeme třešně zavařené třešně zavařování broskví v troube zaváření třešní recept na zavařování třešní třešně zavařování zavarovani dyne v troubě nálev na zavařování třešní nálev na třešně zavařování třešně recept na zavarene tresne zavařování v troubě na plechu zavařování s mikrovlnou troubou - meruňky jak dlouho se zavařují třešně nalev na zavaření třesni zavařování okurek v elektricke troubě

Suroviny: třešně, voda, cukr

TopRecepty.cz

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yLz