Irský guláš sv.Patrika

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 120 minut 5-6 porcí Hovězí maso 21 názorů

Suroviny

1 kg skopové kýty (já dělala z hovězího)
2 cibule
4 brambory
2 větší mrkve
1 menší pórek
6 kuliček pepře
3 bobkové listy
špetka sušeného tymiánu (nebo větvička čerstvého)
2 litry masoxu nebo vývaru z kostí
sůl
dost pažitky(nebo petrželky)
olej
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibule rozkrojíme, nakrájíme na půlměsíčky a dáme je restovat na olej.

  2. Maso nakrájíme jako na guláš a přidáme k cibuli, necháme ho prudce opéct, pak přidáme tak půlku vývaru a vaříme (všechno se odehrává bez přikrytí kastrolu!!!). Správný vývar se dělá z kostí a NESOLIT, ani kosti, ani guláš, ten až nakonec se zeleninou!!!

  3. Pak přidáme koření-bobkový list, tymián, pepř, necháme vařit a když se vývar vyvaří, tak ho dolíváme druhou polovinou z kostí.

  4. Když se nám zdá, že je maso měkké, přidáme brambory nakrájené na menší čtverečky, pažitku na jemno, mrkev s pórkem na kolečka, dáme vše do guláše a vaříme pomaleji, než nám zelenina změkne a teď teprve osolíme podle naší chuti!

  5. Do posledního zbytku (100 ml) vývaru dáme 2 lžíce hladké mouky, rozmícháme a guláš zahustíme a ještě necháme 10-15 minut zvolna povařit.

Poznámka

Irové tento guláš dělají většinou 17.3. každý rok na Den svatého Patrika. Včera ho vařil ze skopového masa Irský kuchař v TV-pořad Sama doma, tak jsem ho okoukla! Je vynikající a já ho doporučuji! Na svatého Patrika bez 1 dne skoro byl a ještě je.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 595 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Irský guláš sv.Patrika

  • Karla Karla(neregistrovaná)

  • chocolate chocolate

    Přidávám pár fotek dnešního oběda.Pokud se nebudou líbit tak není problém smazat.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Opravdu pěkný recept, tím udělám manželovi radost... Irský guláš bylo první jídlo, které on sám vařil, od té doby ho dělal několikrát a je skvělý, i když docela jiný, než tento, sv. Patrika. Pamatuji si, že tam kromě mrkve dával šalotky vcelku, žampiony, černé pivo a dusí se to společně s brambory.
    Bibi, zkusím i podle tebe, bod letí napřed, to nemůže být nedobré...:-p:-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    chocolate: ale to jsi mi udělala velkou radost a jak jsem předpokládala, tak chutnal. Docela fajn, že jsi to zkombinovala a v PH to muselo být ještě lepší:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Takže přidávám hodnocení;-).Použila jsem (na radu Iljuši) PH a pomalila jsem na low 8 hodin.Kvůli PH jsem zredukovala vývar na cca 500 ml a přidala jsem necelé 2 dcl černého piva.Koření jsem použila přesně dle Bibi včetně zeleniny (tu jsem přidala na drobné kousky cca 2 hodiny před dokončením).
    Chuť je výborná a vím, že jsem nedělala naposledy.
    Děkuji za recept:-K.

    Odpovědět

  • Fantom Fantom

    +:yes: :yes: v kuchařských normách se to jmenuje Lašský guláš;-)

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Bibinko:yes:vypadá krásně.Ukládám a udělám.:-p:-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bibi, i ode mne plusík!!:-p:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Chocolate - určitě bych při přípravě Irish stew použila černé irské pivo Guinness místo vývaru, jehněčí maso a každopádně nezahušťovat:-! Přidávám ještě hrst ječmene, vrstvím zeleninu (jinou než v Bibinky receptu), koření(opět jiné) a dávám dusit do trouby (já do pomalého hrnce). Recept mám od p. Murphy z Irska ;-)Toho piva jen cca 0,5 l, nemá se udělat kotel guláše, ale jen dušené maso ;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Bibi díky, udělám.
    Jinak ta první poznámka ohledně druhu masa byla myšlena tak, že by bylo škoda, kdyby byl recept v kategorii, kde by ho málokdo vyhledal (ze skopového moc lidí nevaří).Byla by škoda, kdyby zapadnul.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Chocolate, já dělala z nějakého asi předního, co jsem měla zamražené a bylo moc pěkný, ale kdybych měla kližku, určitě bych jí použila a asi raději-tak do toho a manžel bude mít radost, teda pokud mu bude chutnat jako mojemu taťuldovi, ten už si přidal a vrní u toho:-D

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Bibinka:Děkuji:-K.
    Poslední dotaz, manžel mi tu kouká na Tvůj recept a má choutky na guláš;-), vařila jsi klasicky z kližky?
    Já ji mám v lednici, takže bych ráda gulášek spáchala hned dnes.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    chocolate: taky tě vítám na Topkách a ať se ti tu líbí nemusím ani psát, protože díky tomu ses konečně zaregistrovala a udělala jsi dobře:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Luckymoon, jasně, může být s pečivem, chlebem a kdyby byly brambory, taky by to šlo a ty brambory jsou tam moc dobré, fakt, ani je necítíš, protože jsou nacucaný tima surovinama. S knedlíkama je to opravdu výborný, já je dělala kvůli dceři, ta je chtěla, protože v Rakousku je nemá a nakonec jsem byla ráda;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Každopádně se mi recept MOC líbí:-K.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jehněčí guláš jehněčí guláš jehněčí guláš recept skopový guláš recept irské recepty skopový gulaš recepty jehněčí guláš top recepty skopový guláš jehněčí gulaš recepty irské hovězí maso irský hrnec irský hovězí guláš guláš ze skopového masa recepty jehněčí gulaš irské maso gulas ze skopoveho gulaš z jehněčiho guláš z jehněčího masa irsky hrnec recept recept jehneci gulas