Sacher (Sachr dort)
Slavný sachr dort co nejvíc podobný originálu je voňavý po čokoládě a vláčný. Poctivé suroviny a postup se vyplatí, vznikne slavnostní zákusek jedinečné chuti. Recept vyžaduje přece jen určitou praxi s pečením.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 146 kJ / 5 054 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 108,32 g |
Tuky | 316,96 g |
Vláknina | 25,50 g |
Cholesterol | 3,07 g |
Sodík | 1,07 g |
Sůl | 2,23 g |
Sacharidy | 429,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 2: Čokoládu do korpusu rozlámeme a rozpustíme ve vodní lázni.
Krok 3: Žloutky oddělíme od bílků. Změklé máslo utřeme do pěny s cukrem, postupně zašleháme žloutky jeden po druhém a rozpuštěnou vlažnou čokoládu.
Krok 4: Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do těsta prosejeme přes síto mouku a opatrně, po částech, vmícháme sníh z bílků.
Krok 5: Formu naplníme těstem a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut na 180 °C, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí zůstat suchá.
Krok 6: Korpus opatrně vyklopíme z formy vrchem dolů, aby se srovnal, a necháme zchladnout. Pak ho potřeme prolisovanou marmeládou (vršek a boky).
Krok 7: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, po lžících vmícháme horkou smetanu, vymícháme polevu do hladka a polijeme korpus. Necháme ztuhnout. Tato poleva se dobře krájí.
Zveřejněno 17. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sacher (Sachr dort)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ov1K
Moje poznámka
Sacher (Sachr dort)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ov1K
Nejnovější recepty
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno před 23 hodinami
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno 14. 5. 2025 12:59
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno 14. 5. 2025 12:27
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněné žampiony se sýrem
V.knollova před 4 minutami
Banánové kuličky
Dedepeti před 41 minutami
Svíčková na smetaně
Gretik před 51 minutami
Luxusní jablečný koláč s karamelem
Megguse před 1 hodinou
Bezlepková bábovka s vaječným likérem
HanaPokorna před 2 hodinami
Brambory s brynzou a smetanou
ZuzanaVo před 2 hodinami
Kuřecí prsa na slanině s nivovou omáčkou
Evaseb před 2 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 4 hodinami
Mřížkový jablkový koláč
Evculina84 před 4 hodinami
Tématické fráze:
sachr dort,
sachr dort recept originál,
sachr dort recept,
sachr,
nejlepší recept na sachr dort,
sachr dort originál,
dort sachr,
recept na sachr dort,
sacher dort,
dort sachr recept,
čokoládový dort sachr,
čokoládový sachr,
domácí sachr dort,
recept na pravý sachr dort,
sachr recept,
sachr dort recepty,
recepty na pravý sachr dort,
čokoládový dort sacher,
sachr na plech,
sachr dort ve vídni
Suroviny:
čokoláda 65%,
máslo,
cukr krupice,
vejce,
marmeláda meruňková,
čokoláda na vaření,
smetana ke šlehání,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (69)
hospodyne:
No, třeba paní casinová promine..., leč jeden snad po pěti dekádách může mít i jinou lásku, že
***
K tomuto rcp není co dodat
Lepek je pro někoho prevít, proto jsem hl. mouku nahradil moukou mandlovou...
Nikdo nic nepoznal
Snad by ale rcp mezi celiaky našel uplatnění...
Možná by bylo fajn sem vložit tento upravený rcp do kategorie BEZLEPKOVÉ...
...ale protože jsem od přírody kůže líná, v mém podání by se jednalo s drobnou změnou o překopírovaný recept od kolegyně, což by vůči zizala: zajisté nebylo OK
***
Možná ale, pro pravděpodobně TAKÉ permanentně se nudící kolegyni jejíž jméno se nevyslovuje, která denně zahlcuje komentáře ne nezbytným palcováním by bylo smysluplnějším vyžitím se, vložit sem nový rcp, třeba pod názvem Bezlepkový "Sacher" dort
(jak vidno, TAKÉ se nudím, že
Chtěl bych mít ty peníze, co mě stály cesty za ní do Vídně a i ty, které jsem za ni platil známým, když mi ji vozili
V době kdy jsem jí věnoval veškerý volný čas, tak ji paní casinová nemohla ani vidět a brala na ni první nůž co jí přišel pod ruku
Nakonec jsem ji docela zmákl: Korpus měla na můj vkus sice poněkud tužší, ale to k ní patří. Zvlášť pro ni jsem vařil "marmeládu" kterou jsem ji mazal zvenku, ale občas jsem ji i prořízl.
Jediné co jsem nezvládl, byl ten čokoládový obleček... Jistě, byl úhledný asi 5 mm silný, ale s originálem si byli podobní jako nebe a dudy
***
Po létech jsem hodil oko na Wiki:
"Podle všeobecně dostupných informací tvoří polevou tři speciální druhy čokolády, které vyrábějí výhradně různí výrobci pro tento jediný účel. Hotel obdrží tyto výrobky z Lübecku v Německu a z Belgie."
No, to tam dříve nepsali
Nicméně díky za názor
Nejdříve jsem z korpusu měla radost, že nevypadal jako suchý, ale "mazlavější", nicméně potom se ukázalo, že se jeví spíše jako tak trochu sraženější....
Marmeládu těsto téměř nenasálo.
Ale k fíglu se smetanou do polevy nemám výtky - opravdu se dobře krájí
Jen už tento recept dělat nebudu.
Děkuji za odpovědi
pes.filipes: Nevím, jak se to stalo, ale Tvůj komentář jsem opět přehlídla
Stejně tak děkuju těm, kdo pekli o prázdninách (Zappa a Lucie)
Vychytávku s propíchaným korpusem vyzkouším příště, protže manželovi se zdálo, že té marmelády mohlo být i víc
a ještě jedna vychytávka..radila mě to kámoška,která Sacher peče..aby se ta marmoška pěkně nasákla do korpusu,je prý dobré tento propíchat špejlí a pak natřít marmeládou