Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinková limonáda

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

katenka katenka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min + 5 dní louhování

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, + 5 dní louhování)

Aromatické květy černého bezu používaly v kuchyni už naše prababičky a moc dobře věděly proč. Třeba takové řízky nebo sirup patří mezi oblíbené lahůdky, ale znáte i limonádu? Neváhejte a pusťte se do její přípravy. Je výborná a během veder osvěží.

Suroviny pro 3 litry

3litry

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 520 kJ /
602 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy150,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květy lehce otřepeme od drobného hmyzu a vložíme je do sklenice. Krok 2: Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka (zrníčka odstraníme). Krok 3: Přidáme ocet, cukr a vše zalijeme převařenou a zchladlou vodou. Krok 4: Sklenici uzavřeme potravinářskou fólií a gumičkou připevníme. Necháme 5 dní stát. Krok 5: Po 5 dnech přes cedník a čistou utěrku nebo plátýnko přecedíme a můžeme nápoj podávat.

TIP: Využití a zpracování černého bezu

Zveřejněno 9. 6. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinková limonáda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wnr1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinková limonáda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wnr1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

My už máme letos hotovo.:-K

Přidávám ještě nakrájený pomeranč a špetku sušeného droždí.

Jak jsem psala loni v květnu,že budu zkoušet limču i ze sušených květů,tak to opravdu jde.Je zrovna tak dobrá jako z čerstých.Květů tam dávám přiměřeně,jak se mi to zrovna líbí.Sušte a v zimě budete mile překvapeni.

Dělám tuto limonádu již roky a je výborná:4 litry vody svařit,nalít do lahve pětilitrovky a ihned zamíchat 350-400 g cukru.Až bude voda s cukrem jen vlahá cca teplota těla,dám pět květů,vymačkám celý citron a vymačkaný pokrajím a přidám do vody a pak dám půl kávové lžičky sušeného droždí a promíchám.Nechat 24 hodin,přecedit a vychladit.je krásně šumivá.
Našla jsem,že se dá limča udělat i ze sušených květů,to mi udělalo velikou radost.Budu sušit a sušit,nejenom na čaj,ale i na limču.

katenka: Já zapátral v návodech na bezinkovou limonádu,jako kluk,což je pěkných pár desítek let,jsem ji měl rád.A pozor,byla šumivá! zde je návod na výrobu,ovšem nevim, jestli mamka přesně dodržovala.
3 květy bezinek,40 dkg cukru,4 litry převařené vychladlé vody,1 citron bez pecek,1,25 dl 8% ovocného octa.
Do vody vložíme květy, cukr,na plátky citron i s kůrou,ale bez pecek a přilijeme ocet.
Převážeme plátnem a postavíme do vlažné místnosti.3x denně promícháme.
Po 9 dnech přecedíme a dáme do lahví se šroubovacím uzávěrem a uložíme na 2-3 týdny do chladu.
Mamča,skleróza jedna;-) si to vůbec nepamatuje,ale já tu chuť cítím ještě dnes:-p:-p:-p

martina: a co pecky z citronu nebo dál špatně omyté citrony nebo květy pak je to možné a nebo mě napadá v těch vedrech co teď byly jestli nebyla na velkým horku

Limonada se mi 3.den zakalila.:-(..Je to normalni,nebo se neco nepovedlo a je zrala na vyliti? Diky za pripadnou odpoved, Martina

Koubkova:tak já jsem tam zavčas přidala cukr,ale nechutná to tak,jak si to pamatuju z dětství:-//
rozhodně příště ocet nedám..je to nesmysl:-//:no:

Naložila jsem přesně podle receptu, s tím octem se to nedá pít, je to hořké. celá limonáda skončila v umyvadle;-(:no:

Jani, Rebeko, nejste na hlavu. Další neúplný recept od Kateřiny. Katko, když přidáváš recept, tak si ho přečti. Čti ho ale tak, jak jsi ho napsala.

Jana Remkova: a víš,že bych se nedivila,kdyby joo:-?:-D:-D:-D:-D:yes:

rebeka: tak fajn, snad na hlavu nejsme obě:-D:-D, nádherné zjištění...:-D:-D:-D

Jana Remkova: no,já nevím..já to tak pochopila..když potřebujeme 3litrovou sklenici,tak asi jo..;-):-D uvidíme..;-):-D

Já jsem nezadělala, ale jak to tak vidím, zítra jdu do lesoparku trhat;-) Jen teda, jsem fakt asi nablblá..Takže citron, ocet, cukr zalijeme 3 litry převařené vody?

právě jsem "zadělala";-):-p:-D:-D

Načíst další komentáře (4)

Tématické fráze:
bezinková limonáda z květů, bezinkova sodovka, bezova limonada, bezinková limonáda z květů recept, recept na bezinkovou limonádu, limonáda z bezinek, bezinková limonáda.recepty, limonáda z bezinkových květů, limonada z bezu, recepty na bezinkovou limonádu, bezová šumivá limonáda, bezinková, šumivá limonáda z bezu, limonáda z bezinkového květu, bezinkovalimonada, bezová limonáda s kvasnicemi, beziková limonáda, bezinková limonáda z květů s droždím, sodovka z bezinek, limonáda z květů bezinek

Suroviny:
květy černého bezu, cukr krupice, citron bio, ocet, voda

Přidat fotografie receptu