Šusterka - šterc
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto jídlo se vařívalo po celém Rakousko - Uhersku, nepamatuje si někdo, resp. neví někdo jak se tomu říkalo u Vás doma?!!!!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 10. 2016 18:27
Václav: Pocházím z Mrákotina V Sumrakově jsem měl tetu. Matka šusterky dělala tak, že opražená do světle hněda hladká mouka se zalila trochou vařící vodou až vznikly takové gumové kousky ty se trochu osladily a omastily sádlem. Pilo se k tomu podmáslí. Strašně mi to v dětství chutnalo.
14. 7. 2016 12:36
mardub4: U nás na vysočině v Sumrakově na statku se šusterka vařila z brambor, mouky,soli, sádla nebo smetany. Ve velkém kastrolu se udělala z mouky na sucho světle hnědá zápražka, ne zásmažka, ta se vmíchala do horkých osolených rozšťouchaných brambor a omastilo se sádlem nebo smetanou. Šusterka se lžící přibírala k zaklechtaným polívkám - zelnušce, řepnušce nebo sedlejačce. Ta zásmažka jí dává výbornou chuť. Je to taková polosuchá kaše, která by vypila velké množství tuku, proto se jí říká šusterka - na lžíci šustí
21. 6. 2016 11:36
P.Boubín:
20. 6. 2016 20:00
„Opět obcházeli, tentokráte směrem jižním k Luznému a Marberku, na jehožto stráních pracovali dřevorubci. Přišli právě, když tito si vařili oběd. Visel černý kotel nad ohněm, v kotlu voda vřela, nasypali černé, žitné mouky a trochu soli, zavařili mouku do jisté houšťky, ustavičně dřevěnou měchačkou míchajíce, pak vodu slili a zbývající v kotlu hustou kaši silně omastili. „Šterc“ byl hotov, jedli jej z kotlu, přijídajíce z velkého krajáče ssedlého mléka. Příručí okusil, i chutnalo mu dobře, ale zdál se mu šterc přespříliš mastným. Řekl jim to, oni pak odvětili, že jinak býti nemůže, bez omastku že by se nenasytili a těžké, namáhavé práce své konati nemohli.“
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot
9. 12. 2015 18:29
mardub4: ano, Slovensko Banská Bystrica + okolí = fučka se tomu říká tam
9. 12. 2015 17:35
Do šusterky patří BRAMBORY ze všeho nejdříve. Teprve potom mouka!!!
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho.
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho.
16. 12. 2012 01:06
5. 1. 2012 14:47
tzv. "fučka"
26. 11. 2011 09:41
Tady se stala někde chyba v poměru mouka - voda. Je moc vody a málo mouky, takže nic nešlo propařit, ale vznikly z toho v podstatě halušky. Hledala jsem šusterku na netu, moc o ní tam není, ale často se uvádí s bramborami. Jestli to právě není ten " zakopaný pes", že v receptu chybí...
30. 7. 2011 13:21
Moje babička tomu říkala Z nouze ctnost pocházela z od České Skalice
29. 7. 2011 09:30
Autora receptu ale zajímá něco jiného - googlit nejspíš umí taky. Takže za autora (snad promine) ještě jednou: Kdo zná tento recept a jak se mu u vás říká?
28. 7. 2011 17:40
U nás sa to volá tiež šterc, ale nerobí sa z múky, ale krupice, nie detskej, ale z hrubej krupice, teda krupicový šterc. Väčšinou sa robí s čerstvým slivkovým kompótom. Ale robí sa aj na slano, ako príloha, s opraženou cibuľou a kúskom klobásy .
28. 7. 2011 16:27
Já mám ten Ponikelský šterc takto:
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte
28. 7. 2011 16:22
maris: máš správný dojem, protože po vyguglení šterce se mi objevily recepty a odkazy na Šumavu, takže tvůj dojem je určitě správně. U šusterky to tak jednoznačné není, tam jsou fakt ty brambory navíc - takže spíš jde o 2 různé recepty. (ten můj šmorn je samozřejmě navíc a úplně jiný)
28. 7. 2011 16:15
A autor receptu nereaguje. Treba zapojiť nejakú detektívnu kanceláriu...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 3 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 4 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 5 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Právě bylo uvařeno:
Hrnkový koláč s rebarborou
lenkavincibrova@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Muffiny s lesním ovocem
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Žampionoví rarášci
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Salát z ředkviček
Rudischova uvařil před 3 hodinami
Tvarožník s drobenkou
prochajdam uvařila před 3 hodinami
Sýrové bulky
@lucivydrova uvařil před 5 hodinami
Hovězí Wellington
MartinRezac uvařil před 6 hodinami
Žampiónová omáčka
LuciePa uvařil před 6 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborovým tvarohem
Jarka72 uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Co třeba švestky s mákem v úžasném rychlém koláči? Tato kombinace chutná skvěle, postup zvládneme snadno podle názorného videa
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Další recepty
Tématické fráze: sterc šterc recept krupicový šmorn šterc jídlo kaiseršmorn recept na šterc bramborový šterc pliskánky trhanec na slano šmorn recept jídlo šterc recept šterc kaiserschmorn kaiser šmorn recepty šterc susterka z brambor šterc z brambor šmorn recept na šmorn co s husím sádlem
Suroviny:
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
26 názorů