Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaparová omáčka našich prababiček

Kapary jsou nerozvinutá poupata rostliny kapary trnité, která jsou naložená v soli nebo solném nálevu. Dnes je známe spíše jen jako sardelková očka. Dříve se běžně používaly do omáček, které výborně doplňovaly vařené hovězí maso nebo pečené ryby.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

6. 9. 2011 18:26

Suroviny pro 3 porce

3 porce

Nutriční hodnoty

Energie1 853 kJ / 443 kcal
Bílkoviny8,84 g
Tuky22,33 g
Vláknina5,85 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 768 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy49,89 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept je ze staré kuchařky, bohužel nevím, kdy byla vydaná, protože v ní chybí listy, tipuji konec 19.století. Mírně jsem upravila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

6. 9. 2011 19:53

Paráda jídlo,uložím si,hezké Maris:-K:-p:yes:

maris maris

6. 9. 2011 19:50

1974andrea: Andrejko - a já nevím, co bych Ti poradila, mám štěstí, že tu momentálně mají pěkné a dobré brambory, ale příští týden to může být jinak.;-):-)

tejaja tejaja

6. 9. 2011 19:47

1974andrea:Andrejka, to závisí na odrode, poobzeraj sa po odrodách IMPALA, AGRIA , tá má nádherne žltú farbu, alebo SANTÉ, hlavne tú poslednú dostať často, teda aspoň u nás. ;-)

1974andrea 1974andrea

6. 9. 2011 19:41

Eliza::-)) Ale já nechci mít brambory jenom obarvené, ale i chuťově dobré. Už jsem si na nich nepochutnala ani nepamatuju. I nové brambory už nestojí za nic.:-((

Eliza Eliza

6. 9. 2011 19:30

Andrejko, zkus dát špetku kurkumy do vody, ve které brambory vaříš...;-)

1974andrea 1974andrea

6. 9. 2011 19:22

Hlavně mi lidi řekněte, kam všichni chodíte na takové pěkné žluťoučké brambory;-). Cokoliv u nás koupím, je s prominutím hnus:-//:-((

zizala zizala (moderátorka)

6. 9. 2011 19:22

Slovo kapary jsem četla poprvé jako holka v kuchařce Viléma Vrabce, měl je právě jako ingredienci do tatarské omáčky. Tatarku jsme doma dělali, ale bez kaparů, mamka je jednak neznala a jednak se nic takového běžně neprodávalo. Do Esa jsme chodili jen velmi výjimečně spíš pro čokoládové dárky. Obyčejní lidé žili skromně:-)
Nicméně recept je fajn :yes::-p

tejaja tejaja

6. 9. 2011 19:22

maris: Maruška, moja babička bola ročník 1896 :-D bože, to už sú roky, čo ? Ale s tou uhorkou máš pravdu, tú sme používali ;-)

mysulka mysulka

6. 9. 2011 19:20

:yes: moc pěkné:-K

maris maris

6. 9. 2011 19:18

tejaja: Terezko:-), moje babička byla ročník 1903. V období 1. republiky byly k dostání a v její kuchyni se určitě hodně používaly, protože na "kaprlata" hodně vzpomínala, když v době, kdy tu nebyly / to máš pravdu /, je nahrazovala kyselou okurkou. ;-):-).

tejaja tejaja

6. 9. 2011 19:06

Maruška, u vás bolo dostať kapary ? U nás nie, V ESO obchode mali také luxus vecičky, ešte aj sardelovú pastu som tam kupovala, ale moja babička kapary určite nepoznala:-8 Ani to nikto nepoužíval, až ja po revolúcii, keď sa objavili. Ale nič to nemení na tom, že recept je krásny a zaslúži si bod. ;-)Nenapadlo ma robiť omáčku s kapary ;-)

Eliza Eliza

6. 9. 2011 19:03

Skvělé...;-):yes: Takové recepty mě vždy potěší.:-K
Moje babička (ročník 1920) také kapary používala, rozhodně vždy do tatarské omáčky (děda byl šéfkuchařem v lepších hotelech, takže se vyznali...). A dávala je do vánočního celerového salátu, spolu s naloženým pepřem.

maris maris

6. 9. 2011 18:57

1974andrea, Colombo: děkuju:-):-K
rebeka: Rebí:-)) kaprlata říkala ještě i moje babička, ale radši to v obchodě nezkoušej:-D

1974andrea 1974andrea

6. 9. 2011 18:50

Zajímavá omáčka, taky bych řekla, že se sem takové dobroty jako kapary začaly dovážet až později. Holt se babči měly:-)). Mně by to určitě taky chutnalo:-p:yes:

rebeka rebeka

6. 9. 2011 18:50

maris:kaprlata:-?:-D to je super název:yes::yes:jsem zvědavá, co mi dají v obchodě, když o ně požádám..kaprlata:-D:-D:-D:yes:
joo, oni ti naši pra..nebyli žádní to...však víš:-8:-D;-):yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kaparová omáčka kaparová omáčka recept kapary omáčka omáčka s kapary caparová omáčka kaprlata kaparová pomazánka recepty našich předků bramborová jídla prababiček kaparová recept na kaparovou omáčku kaprdlata recept kaparová omáčka omáčka kaparová omáčka z kapary caparová omáčka recept kapari omáčka čadarová omáčka kaparová omáčka recepty kaparová omáčka smetanová

Suroviny: máslo, mouka, cibule, vývar hovězí, kapary, cukr, ocet, sůl

TopRecepty.cz

Kaparová omáčka našich prababiček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B1Dx