Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeský oukrop

Česneková polévka - neboli úkrop nebo oukrop - je oblíbená česká klasika. Ochutnejte tuto z rozmixovaných brambor, díky kterým vás dobře zasytí. Čerstvá petrželka a křupavý chléb osmažený na sádle dodá polévce tu správnou chuť.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 15 min

20 min (5 min příprava + 15 min tepelná úprava)

10. 10. 2011 19:19

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 905 kJ / 455 kcal
Bílkoviny6,18 g
Tuky30,13 g
Vláknina11,85 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 26 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy37,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: tato polévka vyhrála 1. místo v pořadu Receptář

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Klariska Klariska

11. 10. 2011 10:15

Jsem původem z podkrkonoší a tam známe oukrop takto: "Do mísy se nalámal tvrdý chleba, přidal podrcený česnek, vše se osolilo a zalilo vařící vodou - dříve zvanou úkrop. Časem se výživná hodnota oukropu zvýšila. Začal se dělat z vývaru brambor či jarních bylinek, hlavně lebedy, mladých kopřiv a špiček rašícího žita. Kromě chleba se přidaly brambory, omastil se bohatě sádlem či slaninou, někdy se rozkleplo i vajíčko. Byly v něm vlastně všechny potřebné živiny a říkávalo se: Jídej oukrop s česnekem a budeš dlouho živ!" zdroj http://ruzenka.blog.cz/1010/vite-co-je-oukrop

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 10. 2011 09:41

Věrka R.: taky myslím;-). Důležité je, aby chutnalo:-)

Věrka R.

11. 10. 2011 08:33

Taky jsem ten pořad viděla a musím říct, že je to asi docela dobrá polévka. Jen do Jižních Čech se asi zatoulala od někud jinud. Pocházím z jihu ale doma jsme dělali trochu jinak oukrop, ale určitě je více receptů, než jenom ten jeden, který jsme dělali doma.

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 10. 2011 21:50

Bibinka: já neznám žádný!:-D A jak asi čteš, tohle taky na oukrop nevypadá;-), každopádně je to super polévka;-)

Bibinka Bibinka

10. 10. 2011 21:28

Jani, tak já ač jihočeška takový oukrop neznám, asi je to ostuda:-8 ale 7.bodíka máš:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 10. 2011 20:52

Holky, ale já s váma nepolemizuji:-)). OUKROP, jako takový je pro mne velká neznámá;-). Vlastně jsem si původně myslela, že je to něco z krup a ejhle! Receptář prima nápadů a člověk s tímto oukropem, pro mne naprosto proveditelným, něčím, co si nemusím psát a budu si to pamatovat. Já už nějaký měsíc polévky nevařím vůbec, ale přišla naše Bára a já kupuji jen velmi omezené množství pečiva a ona "babi, já mám hlad":-!:-D. Takže přišla na řadu tahle polévka, ať už je to česnekačka, nebo oukrop, zachovala jsem název, jako autor z toho pořadu.;-)

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

10. 10. 2011 20:50

:yes::-K:-O

1974andrea 1974andrea

10. 10. 2011 20:35

Já teda nevím, moje babi z Jižních Čech pochází a do oukropu cibuli nejdříve osmahla na sádle, přidala brambory, hodně majoránky, česnek a hlavně krupky, ovšem nemixovala samozřejmě. A ta mastná oka byla vždycky plná té majoránky;-):-p

Eliza Eliza

10. 10. 2011 20:14

Jani, podle mě a toho, co jsem si odnesla z domova, je oukrop čirý jako jihočeské tůně a rybníky...;-) musí se v něm zrcadlit sluníčko. Je to horká voda z vaření brambor s kmínem, s přidanou lžící sádla (které vytvoří spoustu malých, mastných oček), s utřeným česnekem se solí a spoustou rozemnuté majoránky (na závěr je možné přidat osmažený chléb).
Ten muž vařil jistě výbornou česnekovou polévku, ale jihočeské kuchařky zcela jistě nedávaly cibuli a nemixovaly brambory.
Polévce ovšem bod dávám:yes:, musí být vynikající. Ale ne oukrop.;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 10. 2011 19:56

Eliza: Když tam byl teda chlap...tak to je v pořádku!:-D:-D:yes:

Irrena Irrena

10. 10. 2011 19:51

Určitě bude moc dobrá:yes:Snad ji zítra hned uvařím;-)

BILKOVAI BILKOVAI

10. 10. 2011 19:51

:-*:-p:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 10. 2011 19:47

Eliza: To nemůžu posoudit, na to jsou jiní odborníci a my to určitě nejsme;-). Každopádně se lidem ten recept líbil a co se týká chuti, vnučky snědly plné talíře;-) Taky proto vyhrál první místo. Je možná jedno, jaký má název, pokud lidem chutná.;-)

Eliza Eliza

10. 10. 2011 19:47

Jéé, my jsme koukaly s tvrdým Y...nebo jako tvrdá Y...:-8 Omlouvám se...ale byl tam i chlap...;-):-D

spagetka spagetka

10. 10. 2011 19:43

Na ten pořad jsem koukala. :-p:-p

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: oukrop polevka oukrop oukrop recept co je oukrop recept na oukrop co je to oukrop recept oukrop oukrob recepty oukrop oukrop polévka oukropek oukroup jak se vaři oukrop jak se dela oukrop oukrou okrop jak uvařit oukrop oukrup uokrop oukrop polévka recept

Suroviny: voda, brambory, cibule, česnek, sůl, pepř mletý, chléb, sádlo, petrželka zelená, majoránka

TopRecepty.cz

Jihočeský oukrop

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qM27