Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 805 kJ / 6 407 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 154,49 g |
Tuky | 57,38 g |
Vláknina | 32,05 g |
Cholesterol | 1,25 g |
Sodík | 5,95 g |
Sůl | 0,87 g |
Sacharidy | 1 302,02 g |
Postup přípravy
Krok 1: Med, vejce, cukr ušleháme do pěny.
Krok 2: Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře zpracujeme na tuhé těsto. Toto těsto je výborné a v chladné místnosti nebo v lednici zabalené v mikrotenu nám vydrží i půl roku.
Krok 3: Připravíme šablonu na chaloupku : ( chaloupka je menší, velmi vhodná jako dárek k Mikuláši apod. ) Nejprve připravíme spodek, na kterém chaloupka bude stát - čtverec 15x15 cm. Dále vykrojíme dvě stěny podélné 8,5x5 cm.
Krok 4: Dva štíty : šířka 5 cm, výška 5cm a dále se zužuje do štítu asi 3 cm. Viz nákres. Nakonec vykrojíme obě střechy 13x8 cm.
Krok 5: Tvary položíme na plech, potřeme je vodou mírně obarvenou hnědým bretonem, to proto, aby perník byl celý pěkně hnědý a ne místy světlý.
Krok 6: Pečeme v prudké troubě. Po upečení ihned potíráme rozšlehaným vejcem.
Krok 7: Po vychladnutí zdobíme obě podélné strany a štíty a necháme zaschnout.
Krok 8: Potom štíty a podélné stěny k sobě přilepíme tuhým bílkem umíchaným s cukrem.
Krok 9: Po zaschnutí položíme na chaloupku střechu. Rovněž obě půlky slepíme tuhým sněhem a ještě připevníme párátky, než střecha zaschne. Potom je můžeme odstranit.
Krok 10: Střechu zdobíme až po zaschnutí, buď ji celou potřeme řidší bílkovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem - chaloupka je jako zasněžená a nebo naznačíme pomocí kornoutu střešní tašky.
Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.
Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.
Zveřejněno 8. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Perník na chaloupky - výborný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJxx
Moje poznámka
Perník na chaloupky - výborný
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJxx
Nejnovější recepty
Krůtí roláda s okurkou
Přidáno před 6 hodinami
Smažený květák v těstíčku s nivou
Přidáno před 13 hodinami
Krokety ze zbylého vařeného masa a zeleniny
Přidáno před 15 hodinami
Borůvkový tunel
Přidáno před 15 hodinami
Křehký koláč s mákem
Přidáno před 16 hodinami
Brokolicovo-mrkvová pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát Coleslaw
Kajkajak před 6 hodinami
Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek
Standa67 před 12 hodinami
Cuketová buchta
Janet.P před 12 hodinami
Jednoduché punčové řezy
AdyCha před 14 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
krrkk před 14 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
nelinka62 před 15 hodinami
Drožďová polévka
Kajkajak před 16 hodinami
Pórková polévka
MichalRaby před 17 hodinami
Likér z aronie
jana.kulkova před 18 hodinami
Dýňový koláč s mandlovou drobenkou
zdraveskamcou před 20 hodinami
Tématické fráze:
chaloupky z perniku,
perník na chaloupku,
mikuláš z perníku,
mikulašský perník,
perník na chaloupky,
chaloupky z perníku galerie,
světlý perník,
fotogalerie chaloupek z perníku,
mikulášské perniky,
recept na perníčky, chaloupky,
perník chaloupka,
perník na chaloupka,
motýl z perníků,
chaloupka z perniku,
pernik chaloupka recept,
nákres chaloupky z perníku,
chaloupky z perníku,
perník na tvary,
mikulaši z perniku,
mikulášský perník recept
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
med,
vejce,
žloutek,
soda jedlá,
marmeláda meruňková,
skořice,
mletý anýz,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté
Komentáře (10)
Je tohle vyzkouseny recept?