Valašské vepřové plátky

Merylas Kuchařka: Merylas

Vepřové maso 12 názorů

Suroviny

750 g vepřové kýty nebo plec
sůl
pepř
50 g oleje
zhruba 50 g hladké mouky
250 g čerstvých lesních hub (můžeme zaměnit za sterilované nebo sušené)
30 g másla nebo jiného tuku
250 g kysané smetany
2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo sterilovaný
ocet (na dochucení dle potřeby)
vývar na zalití
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme, zprudka osmahneme z obou stran na horkém oleji, podlijeme vývarem a dusíme.

  2. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a zvolna necháme dobře provařit.

  3. Houby nakrájíme na plátky a na másle nebo oleji je restujeme a necháme chvíli podusit, přidáme do omáčky spolu se sekaným koprem, nakonec přidáme zakysanou smetanu a vložíme zpět maso, necháme ho prohřát a podle potřeby dochutíme octem.

  4. Sušené houby se musí dříve namočit a dát hned na začátku přípravy. Já si připravuji na zahušťování šťáv tzv. suchou jíšku, je to mouka opražená nasucho a dělám si ji do zásoby.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 133 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašské vepřové plátky

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Merylas - mňamka, Valaši vědí, co dobré:-D:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    misza:Děkuji za pochvalu RCP a hlavně děkuji za přidanou fotečku;-):yes::-K
    Maruško a na Tvé foto se už těším:-)):-*
    Mám ráda toto jídlo a o houby nouzi nemám.

    Odpovědět

  • maris maris

    A já přidávám jen bodíka, fotku zatím nemám:yes::-)

    Odpovědět

  • misza misza

    Merylas super recept:-p:yes: Dávám bodíka a přidávám foto.:-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Magdalénko, Špagetka už odpověděla a dávám ji za pravdu:-));-) Když už něco dělám na tuku, tak nechci pak ještě přidávat normální jíšku. A zahustit se pak dá touto opraženou moukou cokoliv. Pražím ji pomalu a za stálého míchání až má barvu asi jako světlá bílá káva. Po vychladnutí ji ještě prosiju. Šťávy zahuštěné touto moukou jsou i tmavší, než kdyby se zahustilo normální.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Magdalenko - ano lehounce do světle hněda opražit, ale hlídej, spálené to není poživatelné :-D:-D, ale trošku barvu to mít musí;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Špagetka, ďakujem Ti. Kdesi som to už počula, vlastne svokra keď dietne varila, používala tento spôsob zahusťovania namiesto zásmažky. Ale som tomu nevenovala pozornosť (mladosť) a teraz už sa nemôžem opýtať. Preto neviem, či tá múka má trošinka "chytiť" farbu?
    Vďaka.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Magdalenko - Merylas mi určitě dá za pravdu - opražená mouka má v jídle daleko lepší chuť, ztratí takovou tu moučnatou, lojovitou příchuť - lepší slovo mě nenapadá - a navíc je daleko stravitelnější než obyčejná i když provařená mouka. Jen pozor na připálení ... Tohle dělaly už naše praprababičky a dodneška to má svůj smysl ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Tak jsem prave dodelala platky a porad ujidam omacky. Uz se tesim az prijde i zbytek rodiny a vrhneme se jidla.:-p Kazdopadne davam zaslouzeny bodik.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Maruška, mám dotaz, tá suchá jíška je lepšia ako keby som použila iba obyčajnú, neopraženú múku? A pražiť trochu do hneda?
    Ďakujem!

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Merylas, kdyby si to dnes nedával někdo na večeři, ani bych si nevšimla:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • marla marla

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: vepřový plátek po valašsku vepřová plec po valašsku valašský vepřový plátek valašský plátek vepřová kýta po valašsku lašsky veprovy platek vepřový plátek po lašsku vepřový plátek lašský vepřová plec plátky valašská vepřová plec vepřové maso po valašsku vepřový plátek lassky platek vepřové plecko na plátky vepřové plátky recept přírodní vepřový plátek vepřová kýta dietně vepřový plátek delikates vepřová plec dietně kýta po valašsku

Zapomněl/a jsem heslo