

Valašské vepřové plátky
Suroviny
- 750 g vepřové kýty nebo plec
- sůl
- pepř
- 50 g oleje
- zhruba 50 g hladké mouky
- 250 g čerstvých lesních hub (můžeme zaměnit za sterilované nebo sušené)
- 30 g másla nebo jiného tuku
- 250 g kysané smetany
- 2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo sterilovaný
- ocet (na dochucení dle potřeby)
- vývar na zalití
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme, zprudka osmahneme z obou stran na horkém oleji, podlijeme vývarem a dusíme.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a zvolna necháme dobře provařit.
Houby nakrájíme na plátky a na másle nebo oleji je restujeme a necháme chvíli podusit, přidáme do omáčky spolu se sekaným koprem, nakonec přidáme zakysanou smetanu a vložíme zpět maso, necháme ho prohřát a podle potřeby dochutíme octem.
Sušené houby se musí dříve namočit a dát hned na začátku přípravy. Já si připravuji na zahušťování šťáv tzv. suchou jíšku, je to mouka opražená nasucho a dělám si ji do zásoby.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Valašské vepřové plátky
-
Merylas - mňamka, Valaši vědí, co dobré
-
misza:Děkuji za pochvalu RCP a hlavně děkuji za přidanou fotečku
Maruško a na Tvé foto se už těším
Mám ráda toto jídlo a o houby nouzi nemám. -
A já přidávám jen bodíka, fotku zatím nemám
-
Merylas super recept
Dávám bodíka a přidávám foto.
-
Magdalénko, Špagetka už odpověděla a dávám ji za pravdu
Když už něco dělám na tuku, tak nechci pak ještě přidávat normální jíšku. A zahustit se pak dá touto opraženou moukou cokoliv. Pražím ji pomalu a za stálého míchání až má barvu asi jako světlá bílá káva. Po vychladnutí ji ještě prosiju. Šťávy zahuštěné touto moukou jsou i tmavší, než kdyby se zahustilo normální.
-
Magdalenko - ano lehounce do světle hněda opražit, ale hlídej, spálené to není poživatelné
, ale trošku barvu to mít musí
-
Špagetka, ďakujem Ti. Kdesi som to už počula, vlastne svokra keď dietne varila, používala tento spôsob zahusťovania namiesto zásmažky. Ale som tomu nevenovala pozornosť (mladosť) a teraz už sa nemôžem opýtať. Preto neviem, či tá múka má trošinka "chytiť" farbu?
Vďaka. -
Magdalenko - Merylas mi určitě dá za pravdu - opražená mouka má v jídle daleko lepší chuť, ztratí takovou tu moučnatou, lojovitou příchuť - lepší slovo mě nenapadá - a navíc je daleko stravitelnější než obyčejná i když provařená mouka. Jen pozor na připálení ... Tohle dělaly už naše praprababičky a dodneška to má svůj smysl
-
Tak jsem prave dodelala platky a porad ujidam omacky. Uz se tesim az prijde i zbytek rodiny a vrhneme se jidla.
Kazdopadne davam zaslouzeny bodik.
-
Maruška, mám dotaz, tá suchá jíška je lepšia ako keby som použila iba obyčajnú, neopraženú múku? A pražiť trochu do hneda?
Ďakujem! -
Merylas, kdyby si to dnes nedával někdo na večeři, ani bych si nevšimla
-