Tvarohovo smetanový dort s mandarinkami

Miquel Kuchař:

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 25 názorů

Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů
526

Suroviny

Těsto:
220 g hladké mouky
120 g másla
70 g cukru
1 vejce
špetka soli
strouhaná citronová kůra z poloviny citronu
Krém:
250 ml mléka
200 g cukru
špetka soli
strouhaná citronová kůra z poloviny citronu
4 žloutky
500 g měkkého tvarohu
8 plátků želatiny (14 g)
500 ml smetany
1 mandarinkový kompot
2 lžíce moučkového cukru
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Z prosáté mouky a ostatních surovin si na vále rukama vyrobíme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se nám máslo moc nerozehřálo. Těsto si rozdělíme na dva stejné díly.

  2. Na pečící papír obkreslíme tvar formy který vystřihneme. Na něj dáme polovinu těsta a přiklopíme potravinářskou fólií (pro snazší manipulaci můžeme dát fólii i pod papír). Válečkem vyválíme těsto do tvaru šablony formy. Poté otočíme i s fólií a těsto, které přesahuje šablonu ořežeme.

  3. Poté opět otočíme, stáhneme fólii a nožem si naznačíme jednotlivé porce. Dáme péct na plech do předehřáté trouby na 200°C cca 10 minut. Po upečení ihned ještě horké rozkrájíme podle naznačených čar.

  4. S druhou polovinou těsta uděláme to samé, jen s tím rozdílem že neděláme na těstě čáry, ale těsto dáme do formy ve které dort budeme dělat a poslouží nám jako základ dortu. U okrajů těsto dobře přimáčkneme a dáme péct. Necháme vystydnout.

  5. Krém: Želatinu si dáme nabobtnat do studené vody. Oddělíme žloutky od bílků. Mandarinky si dáme okapat. Mléko, cukr, sůl a kůru z citronu dáme vařit a mícháme, aby se nám cukr rozpustil.

  6. Když nám mléko začne vařit sundáme z ohně a za stálého míchání přidáme vymačkanou nabobtnanou želatinu, jednu po druhé. Za stálého šlehání pomalu jemným praménkem přiléváme horké mléko do žloutků. Směs přelijeme přes jemné síto. Přidáme tvaroh a šleháme dokud se vše dobře nespojí a směs je hladká.

  7. Necháme vychladnout. Našleháme smetanu do tuha. Šlehačku opatrně zamícháme do směsi žloutků. Mícháme ze shora dolu, dokud neni vše dobře spojené. Část krému nalijeme do vychladlé formy, proložíme mandarinkami a nalijeme zbytek krému. Dáme ztuhnout do lednice. Když je krém ztuhlý vyskládáme navrch rozřezané trojúhelníčky a ty pocukrujeme moučkovým cukrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 215 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tvarohovo smetanový dort s mandarinkami

  • rebeka rebeka

    smekám před tvou šikovností a dokonalou krásou tohoto moučníku:-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Gabriela Gabriela(neregistrovaná)

    Jdu na to! jen tu šablonu vyrábět nebudu.. vyválím placku a oříznu ji podle spodku dortové formy.

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Sára: Se čertím:-?Samozřejmě vím že jsou i jiné podobné krémy bez žloutků, s jiným složením surovin. A právě s jiným složením surovin je i jiný konečný výsledek, textura a chuť krému. Maruška uvádí že se tady do toho krému nemusí přidávat žloutky, má odzkoušené že tento krém bez žloutků bude krásně jemně nadýchaný? A proč taky nevynechat 250 ml mléka, to v ostatních receptech taky není :-O:-? Je tu přidán jeden opravdu podobný recept v kterém žloutky jsou;-)

    Odpovědět

  • Sára Sára(neregistrovaná)

    Miquel, musím dát za pravdu Marušce. ;-) Do těchto podobných krému se žloutky dávat nemusí. Někdy méně znamená víc. Nevím proč se čertíš. :-O Nikdo tvůj recept nehaní. ;-) Je mi líto, že kromě Marušky se nikdo ke žloutkům nevyjádřil. :-S Raději mám komentáře ve kterých se radí, ze kterých se návštěvníci těchto stránek poučí.
    Zde dávám odkazy na podobné krémy se ztužovačem (šlehačkové, tvarohové, jogurtové)a ani v jednom žloutek není.
    http://www.toprecepty.cz/recept/25348-broskvovy-tv...
    http://www.toprecepty.cz/recept/5943-boruvkove-kos...
    http://www.toprecepty.cz/recept/1816-moucnik-s-tva...
    http://www.toprecepty.cz/recept/21615-lehky-ovocne...
    http://www.toprecepty.cz/recept/5718-svezi-ovocne-rezy/
    http://www.toprecepty.cz/recept/5536-visnovo-smeta...
    http://www.toprecepty.cz/recept/25976-ovocny-dorti...
    http://www.toprecepty.cz/recept/25976-ovocny-dorti...
    Když někdo poradí, že do krému jsou žloutky zbytečné, tak to neznamená, že kritizuje recept. Proč tuhle informaci nenapsat? Pak již bude záležet na kuchařinkách, jestli žloutky použiji, nebo ne. ;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Miquel:Mně by to nedošlo a pak bych špačkovala:-D, že se mi to bortí a náplň leze kolem.

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    chocolate: Děkuji. Nařezání vrchního plátu je vlastně nutností, protože v podstatě jde o variaci lineckého těsta;-)
    senky::-D:yes::-K

    Odpovědět

  • senky senky

    Obdivuji každého, kdo toto dokáže:-K:-K protože na takovou parádu mám ruce olšové:-D:-D Tvoje recepty si vždycky nastuduju:-)) do posledního písmenka, čtu zároveň s prohlížením fotopostupu a velice ráda se k nim vracím i jen pro ten pohled na monitor, protože je to zážitek:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Neregistrovaná Maruška:Prosím než začneš dávat rady že žloutky jsou v tomto receptu zbytečné, tak se nejprve nech poučit. Žloutky v tomto krému ale i v jiných krémech nejsou jen tak pro nic za nic, ale plní tam svou funkci emulze. Jestli nevíš co je emulze tak ti to vysvětlím. Emulze pomáhá spojit směs dvou látek, které se vzájemně samovolně neslučují.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Já se budu opakovat, ale jsi neuvěřitelně šikovný:yes:.
    To nařezání vrchního plátu je prima vychytávka.

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Děkuji všem za kladné ohlasy:-K a body :-)
    Bibinka, Ivusa: :-)Cukrárnu nemám a ani o tom neuvažuji, když si představím ten stres :-( a ne vždy se vše povede...Ale děkuji za pochvalu:-8
    1974andrea: Rybíz je z Holandska a ostružiny z Mexica;-) nechá se sehnat u dobrých prodejců, ale cena je krapet vyšší:-(

    Odpovědět

  • mischelinka mischelinka

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    ;-):-O:-K to je krása, tady platí,že kdo umí,umí,jsi šikulka:-K:yes:

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Jako vždy luxusní :-O;-):yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Panečku,jaká dobrota a ještě tak krásně naservírovaná,mňam:-p:-K+:yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    Téda, ještě sem někdo přidejte takovou laskominu a sním doma všechny čokolády na vaření, co tu mám :-)) + 13 :yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo