

Belgický rýžový dort s malinami
Suroviny 8-12 porcí
- Na korpus:
- 250 g polohrubé mouky
- špetka prášku do pečiva
- 3 lžíce moučkového cukru
- 125 g Hery nebo másla
- 1 vejce
- Na náplň:
- 750 ml mléka
- 175 g kulatozrné rýže
- 3 vejce (oddělené bílky a žloutky)
- 100 g cukru
- 125 ml šlehačky
- Na ozdobu:
- 250 g malin
- 1 červené dortové želé
Postup přípravy receptu
Ze všech surovin na korpus si uhněteme těsto, vytvoříme z něj kouli a dáme do lednice alespoň na půl hodiny.
Zatím připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu, přisypeme do něj propláchnutou rýži a na mírném plameni vaříme dokud nemáme rýžovou kaši (asi 20 minut). Necháme vychladnout za občasného míchání.
Těsto z lednice buď vyválíme nebo prsty vmačkáme do dortové formy o průměru 26 cm (formu buď vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem) a vytvoříme velmi vysoké okraje, až k hornímu okraji dortové formy, vrátíme zpět do lednice.
Vychlazenou rýžovou kaši smícháme se žloutky a cukrem.
Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a ušlehanou smetanu.
Půl náplně vlijeme na korpus, poklademe pár malinami a zalijeme zbytkem náplně.
Pečeme v předehřáté troubě na 160-180 stupňů asi 40 minut, korpus musí být zlatavý a náplň tuhá a také mírně zlatohnědá.
Necháme zcela vychladnout, povrch poklademe malinami, zalijeme červeným dortovým želé a necháme v lednici nejlépe přes noc.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala ze zběratelských receptů "Pečeme pro radost". Kdo má rád mléčnou rýži s ovocem, tak si jistě pochutná. :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Belgický rýžový dort s malinami
-
Náplň je zajímavá a dortík moc hezký
+4