Belgický rýžový dort s malinami

Dorty Doba přípravy: 1 hodina 1 názor

Dorty Doba přípravy: 1 hodina 1 názor

Suroviny 8-12 porcí

Na korpus:
250 g polohrubé mouky
špetka prášku do pečiva
3 lžíce moučkového cukru
125 g Hery nebo másla
1 vejce
Na náplň:
750 ml mléka
175 g kulatozrné rýže
3 vejce (oddělené bílky a žloutky)
100 g cukru
125 ml šlehačky
Na ozdobu:
250 g malin
1 červené dortové želé

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin na korpus si uhněteme těsto, vytvoříme z něj kouli a dáme do lednice alespoň na půl hodiny.

  2. Zatím připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu, přisypeme do něj propláchnutou rýži a na mírném plameni vaříme dokud nemáme rýžovou kaši (asi 20 minut). Necháme vychladnout za občasného míchání.

  3. Těsto z lednice buď vyválíme nebo prsty vmačkáme do dortové formy o průměru 26 cm (formu buď vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem) a vytvoříme velmi vysoké okraje, až k hornímu okraji dortové formy, vrátíme zpět do lednice.

  4. Vychlazenou rýžovou kaši smícháme se žloutky a cukrem.

  5. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a ušlehanou smetanu.

  6. Půl náplně vlijeme na korpus, poklademe pár malinami a zalijeme zbytkem náplně.

  7. Pečeme v předehřáté troubě na 160-180 stupňů asi 40 minut, korpus musí být zlatavý a náplň tuhá a také mírně zlatohnědá.

  8. Necháme zcela vychladnout, povrch poklademe malinami, zalijeme červeným dortovým želé a necháme v lednici nejlépe přes noc.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem čerpala ze zběratelských receptů "Pečeme pro radost". Kdo má rád mléčnou rýži s ovocem, tak si jistě pochutná. :-)

Komentáře k receptu Belgický rýžový dort s malinami

Tématické fráze: ryzovy dort belgický rýžový koláč pečeme s malinami dortový korpus z rýžové mouky dort z rýžové mouky rýžový korpus rýžový dorty dort s rýžovou náplní belgické recepty dort stupně vítězu belgický šlehačkový dort recept ryžovi dort recepty ryzovy dort belgický koláč malinový dort nepečený belgický dort zele dort s malinami rýžový dortový korpus malinový dort se želé rýžový belgický koláč