Tiramisu podle Bobinky

Suroviny 6 porcí

2x Mascarpone nebo pomazánkové máslo nebo měkký tučný tvaroh
2 kelímky smetany na šlehání
koňak
1 - 2 balení cukrářských piškotů
100 g cukru
instantní káva
kakao (100%)

Postup přípravy receptu

  1. Originál tiramisu se dělá pouze z Mascarpone. Ale protože je dražší, můžeme volit i jiné varianty. Místo něj se dá použít kombinace 1 vanička neochuceného pomazánkového másla a 1x vanička tučného měkkého tvarohu, nebo dvě vaničky tvarohu nebo dvě vaničky pom. másla. Já osobně dávám většinou jedno balení Mascarpone a jedno balení pomaz. másla nebo tvarohu. Záleží na každého chuti a jeho financích.

  2. Uvaříme si silnou instantní kávu a pak do ní nalijeme cca 4 cl (velký panák) koňaku nebo rumu. Já dávám koňak, např. Metaxu nebo jakýkoliv podobný, je chuťově jemnější než klasický tuzemský rum. Ale kdo nemá může dát rum, jen stačí malý panák.

  3. Do mísy dáme 2 balení Mascarpone (nebo dvě balení čehokoliv z uvedených kombinací), oba kelímky šlehačky, cukr a asi 2 lžíce uvařené kávy s alkoholem, ve které budeme namáčet piškoty a vyšleháme v hustý krém.

  4. Připravíme si buď mističky, nejlépe hranaté, já mám z Ikei čtverhrané o rozměru 15x15 cm - viz odkaz - což je přesně délka cukrářských piškotů. Můžeme použít také dortovou formu nebo vysoké poháry - do těch musíme piškoty nalámat.

  5. Do silné kávy namáčíme rychle piškoty a skládáme je do formy - já dávám na misku 15x15cm vždy přesně 4 vedle sebe. Potom pomažeme vrstvou krému a znovu poklademe namočenými piškoty, já skládám druhou vrstvu piškotů příčně oprati té první (do mřížky). A pak opět pomažeme zbytkem krému. Nakonec přes sítko posypeme kvalitním 100% kakaem a přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice ztuhnout.

  6. Já z tohoto množství udělám 3 tyto misky a věřte, že jedna tahle miska stačí pro dva lidi. Ale velký jedlík sní klidně jednu misku sám.

  7. Tento dezert je opravdu výborný, ale je dobré vybírat pouze kvalitní suroviny,především pak kakao a alkohol. Ve finále je to hodně znát a je to opravdu lahůdka. Ale nemusíte se bát místo jednoho kelímku mascarpone dát např. pomazánkové máslo nebo tvaroh, chuťově je to i ve finále lepší než jen z čistého mascarpone.

Komentáře k receptu Tiramisu podle Bobinky

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    danielle72: :-D;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    Jana Remkova: Ó díky ;-) Je to o to zábavnější, že mám novou práci. Naštěstí to teď u nás má kdo jíst.
    Já mám v práci 90% home office, ale pořád lítám mezi kompem a kuchyňskou linkou a nestíhám pořádně ani jedno, ani druhé :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    danielle72: Jsi moc šikovná;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    Jana Remkova: Člověk si to musí zorganizovat - ale tím, že mám většinou mezi druhou a čtvrtou ranní čas, jde to báječně :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    danielle72: Krásné..Stíháš??;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    Vykrájela jsem formičkou "sloupky;-). Fotka nepovedená, dneska je u nás zataženo a blesk udělal své... Když bude čas, zkusím ji aspoň trochu upravit.

    Odpovědět

  • casino casino

    Pěkně napsaný rcp...
    ...ten poslední odstavec "Tento dezert je opravdu výborný, ale je dobré vybírat pouze kvalitní suroviny..." je kouzelný;-)

    Odpovědět

  • Bobina77 Bobina77(autor receptu)

    Arakain:Každý ať si dělá jak chce, na takové chytráky jako vy nejsme zvědaví.

    Odpovědět

  • ambrozinka ambrozinka

    To je nuda zase.. :-S Hlavně aby přibývaly ty recepty na tiramisu, na palačinky a všechny ostatní recepty, kterých je tu hromada.. Kdyby byl něčím originální, nebo měl krásnou fotku, tak mlčím a ani nedutám. Ale to si tu asi myslíme všichni..

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Arakain:zapomněla jsem tam napsat kávu, ale to každý zná, receptů, i ten origiální, je tady spousta. Já reagovala hlavně na ten tvaroh se šlehačkou, ale to už není do Tiramisu, ale paní jej pojmenovala, že je podle ní, takže OK:-))))))

    Margaríny nejím ani nepoužívám, krom pomazánkového másla do těsta na štrůdl.:-)

    Odpovědět

  • Arakain Arakain(neregistrovaný)

    Oli výše napsala originální recetp. Jediné, co je k vylepšení možné, je šlehat žloutky s cukrem v páře a vynechat bílky. To je recept z Allegro.:-D A kdo neví, kde byla první Michelin hvězda v ČR, ať to neřeší.
    Žádné sr.čky jako margaríny a další náhražky z války tam nedávejte. Stejně vyjdou na podobné prachy, jako Mascarpone z moravsko slovenského pomezí. Jen si kazíte výborné jídlo a kazíte si zdraví. Umělé tuky jsou nejznámější průšvih pod sluncem:-!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Frantiska::-D

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    clovek ma skoro strach napsat, ze je tu 36 receptu na tiramisu

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Tvaroh se šlehačkou mne na tenhle moučník nenapadl, ale zkoušela jsem šlehačku a pomazánkové máslo a pořád jsem tam cítila sůl a nemohla jsem to dosladit, dělala jsem to s jahodama a nakonec to bylo docela dobré.
    Tiramisu dělám jen a jen podle Itala (mascarpone, 5xvejce, 5 lžic cukru, dlouhé piškoty, amaretto a kakao). Když si spočítám cenu za šlehačku a pomazánkové máslo, tak se mi to s mascarpone zase o tolik dražsí nezdá.
    Tím nechci říct, že popsané není dobré, určitě je výborné a posílám bod.

    Odpovědět

Tématické fráze: tiramisu z mascarpone a tvarohu tiramisu s mascarpone a tvarohem tiramisu do mističek tiramisu z tučného tvarohu dobré tiramisu tiramisu z mascarpone a tvarohem tiramisu do mističky dobré tiramisu z mascarpone tiramisu v mističce tiramisu z tvarohu a mascarpone tiramisu z mascarpone s tvarohem tiramisu do misky tiramisu recept originál žloutky šlehané v pare co dát místo mascarpone jak šlehat žloutky v páre tiramisu tvaroh a mascarpone tvaroh místo mascarpone tiramisu s mascarpone s máslem a tvaroh recept na mascarpone do misticek