

"Francouzské" masové bochánky na cuketové směsi
Suroviny 4 porce
- Bochánky:
- 400-500 g mletého masa
- 1 sáček koření francouzské brambory
- 1 vejce
- 2 stonky zelené cibulky
- 1-2 lžíce mléka
- pepř
- sůl
- cuketová příloha:
- 2-3 mladé cukety
- 1 cibule
- 50 g prorostlé slaniny vcelku
- 1/2 paličky česneku
- 100 ml smetany
- 50 g sýru typu gouda (v tomto případě Old Armsterodam)
- olivový olej
- sůl
Postup přípravy receptu
Směs na francouzské brambory promícháme s jedním vajíčkem a jednou či dvěma lžícemi mléka.
Necháme odstát a znovu promícháme, až se vytvoří kompaktní směs.
Přimícháme zelenou cibulku, kterou jsme nakrájeli na velice tenoučká kolečka.
Vše smícháme s mletým masem, nepatrně dosolíme (směs obsahuje 20% soli, takže stačí již jen špetka) a opepříme.
Necháme odstát asi půl hodiny a poté navlhčenýma rukama tvarujeme placičky (zvednou se), které klademe na vymazaný plech.
Pečeme při 200°C asi 25-30 minut.
Cukety nakrájíme na slabé plátky, které zasolíme a necháme vyplakat asi půl hodiny.
Potom je vložíme do většího síta, propláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
Cibuli nakrájíme na velmi tenká půlkolečka, česnek na plátky a slaninu na úzké špalíčky.
Ve velké pánvi rozpálíme olivový olej a postupně opékáme plátky cuket dozlatova.
Opečené dáváme na sítko s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
Na výpeku (přebytečný případně slijeme) osmažíme pokrájenou slaninu, přidáme proužky cibule a plátky česneku, opečeme je dozlatova, vrátíme plátky cukety, polijeme smetanou a necháme tekutinu odpařit. Dosolíme a dopepříme podle chuti.
Při servírování klademe masové bochánky na cuketovou směs, zasypeme jemně strouhanou holandskou goudou a jako přílohu volíme jemnou bramborovou kaši nebo dozlatova opečené bílé pečivo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu "Francouzské" masové bochánky na cuketové směsi
-
Mohu se zeptat čim nejlépe vymazavate ten plech pod bochánky?
-
Skvělé, dneska jsme to doma vyzkoušeli, mělo to velký úspěch
-
lákavé. dostal jsem na to hlad. bodík a jistě vyzkouším
-
Bibi, mám velkou radost. A ty fotky máš opravdu překrásné. Jako ostatně vždy, poslední dobou.
-
vypadá to skvělě...BIBI také se ti moc povedlo hamání
-
Bibinka: máš moc krásné foto, ta barvička bochánků i brambor, to je dokonalost sama
recept hezký -
Eliza:Elizo, koření se koupilo v Kauflandu, jak mi poradila Ivetka
a dílo hotovo. Pochutnali jsme si, bodíka jsem už dala, tak tam máš jen fotky(snad to nevadí). Na tom talíři to není tuk, to je šťáva z cuket a masa a je eňo ňuňo. Eli díky za recept
-
-
-
Bibinko, to koření koupíš běžně, např. v Tescu, Kauflandu
Je opravdu moc dobré
-
Eliza:díky za odpověď i když mě moc nepotěšila s tou směsí, budu si jí muset koupit
jen nevím, zda bude v marketech
-
Krásný recept, sezónní a přesto originální a nápaditý
. Elizo, kdy si konečně otevřeš restauraci? Tohle jídlo bych si tam hned objednala
.
-
Recept se mi moc líbí.
Jen bych se chtěla zeptat, jestli místo smetany můžu použít vývar? Všimla jsem si, že hodně používáš smetanu ve svých receptech, ale já se jí snažím při vaření vyhýbat. Děkuji za odpověď, ráda bych totiž receptík vyzkušela. Cuket máme zatím pořád dost a to koření na francouzské brambory mě taky nenapadlo dát do masa.
-
Ta cuketová směs se mi líbí
-
moc se líbí tento recept