

Loupáčky bez lepku, mléka a vajec
Suroviny
- 250 ml sojového mléka nebo rýžového mléka
- špetka soli
- 50 g cukru
- 60 g oleje
- 1 vanilkový cukr
- 400 g bezlepkové mouky (dala jsem 200 g Doves Farm světlá a 200 g Michalík I)
- 1 sáček sušeného droždí
- citronová kůra
- 2/3 lžičky Xanthanu
- mák na posypání
Postup přípravy receptu
Rostlinné mléko mírně ohřejeme, přidáme lžíci cukru a sušené droždí, rozmícháme a necháme na teplém místě asi 10 minut. Mezitím si odvážíme sypké suroviny a důkladně je promícháme.
Přidáme vzejitý kvásek a ostatní tekuté suroviny a vypracujeme pevnější těsto. To ihned bez kynutí rozdělíme na dvě poloviny.
Každou polovinu pak vyválíme na kulatou placku, nakrájíme na osminky a zabalíme do loupáčků.
Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 30 minut nakynout. Pak lehce potřeme vodou a posypeme mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C dorůžova (asi 20 minut).
Poznámka od kuchařky
U bezlepkového kynutého těsta je důležité, že nesmí kynout dvakrát. Proto ho nejdřív zpracujeme do požadovaného tvaru a pak teprve necháme nakynout.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Loupáčky bez lepku, mléka a vajec
-
Vynikající recept. Bezlepkové loupáky se špatně shání - dělá je jen Michalík (Ostrava) a Jipek. Ty od Jipeku chutnají jako papír, navíc obsahují vejce. Michalíkovy loupáčky jsou fajn, ale v Praze nejsou k sehnání, takže domácí varianta vítězí. Na chuť byly opravdu výborné
-
Krásně umotané a jistě chutné
+5
-
olahok: To jsem moc ráda. Když na to přijde, já mák také nemůžu, tyhle loupáčky jsou posypané chia semínky, ale na první pohled to vypadá jako máček
-
Je to výborný rcp. Zkusila jsem jen z poloviční dávky (dala jsem na půl Jizerku a Shar) a příště udělám z celé. Vyšly krásně. My navíc nesmíme ani mák, tak máme se sezamem a jsou vynikající. Mnohokrát děkuji za rcp, moc mi to pomohlo, jsme teprve "bzlp" začátečníci.
-
Pajaja: Pečivo z bezlepkové mouky a navíc bez vajec ale nikdy nebude růžové ani žluté, vždycky zůstává téměř bílé. Zlatou barvu dělají právě ta vajíčka, klasické loupáky se jimi navíc i potírají, aby získaly kůrčičku. My se doma bohužel musíme obejít bez toho.
-
Mohly by být víc pečené, jsou jakési bledé.
-
olahok: Není zač, držím palce, ať se podaří.
-
Děkuji. Vyzkouším, a dám vědět. Odzkoušených bzlp receptů je tak málo, tak jsem velmi vděčná za tento. Máme malého "bezlepkáčka" tak vítám každý dobrý rcp. Ještě jednou díky.
-
olahok: Já myslím, že ano. Možná bude jen třeba upravit množství tekutin, každá bezlepková mouka jinak saje.
-
Dotaz: půjde z "Jizerky"? Děkuji předem za odpoveď.
-
rebeka: no jo, my blázni na nádobí sledujeme talířky
. Nádhené a zdravé rohlíčky
-
jako malované
a ten talířek je překrásný