

Filírovaná kachní prsa se švestkovou omáčkou
Suroviny
- 2 velká kachní prsa
- sůl
- pepř
- 80 g švestkových povidel
- 80 g sušených švestek
- 50 ml slivovice
- kachního vývaru
- Suroviny na bramborovou kaši:
- 800 g brambor
- smetana
- mléko
- máslo
- sůl
- velkolistá petržel
- pažitka
Postup přípravy receptu
Kachní prsíčka si očistíme a kůži nařežeme na velké čtverce (neprořezáváme až do masa, nakrojíme čistě jen kůži), osolíme a opepříme. Kachní prsíčka položíme kůží dolů na rozpálenou pánev. Tuk nedáváme, kachna pustí dostatek sádla.
Zprudka orestujeme z každé strany a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme ještě dalších cca 10 minut.
Sušené švestky si nakrájíme na kousky, přidáme do výpeku z kachny, necháme "zavonět", přidáme slivovici (já ji nechám trošku provřít) a nakonec povidla. Pokud je konzistence hustší, tak ředím troškou kachního vývaru.
Postup na kaši:
Brambory uvaříme do měkka, scedíme a vrátíme na sporák a necháme všechnu zbylou vodu odpařit z brambor. Jakmile se zbavíme zbývající vody, tak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli. Nakonec přidáme nasekanou "zeleň". Dle chuti dosolíme. Kaši necháme před podáváním chvíli odpočinout.Prsíčka si nakrájíme na tenké plátky (maso musí být uvnitř růžové a být hodně šťavnaté), přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
Tento recept byl součástí našeho vánočního menu, recept je z tohoto webu http://www.srecepty.cz/recept/filirovana-kachni-pr... Bylo to opravdu moc dobré :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Filírovaná kachní prsa se švestkovou omáčkou
-
To se mi líbí...
-
krása nesmírná
-
Parádní bašta
-
Nádhera
-
Jj, Nadja to napsala správně, filírování = krájení na plátky. Nás to učili ve škole, je to kuchařský termín, takže pro mě normální slovo
a neuvědomila jsem si, že se zas až tak běžně nepoužívá....
-
Jana Remkova: Na plátky krájená kachní prsa ... - tak by zněl český název receptu.
Filírovat znamená krájet na plátky.
http://slovnik.vareni.cz/filirovani/ -
Filírovaná..hmm, abych se naučila nějaké ty kulinářské výrazy jak Master Schefu!
Krásnééé!
-
-
hmmmm - to musí být lahoda
určitě si dáme
-
Určitě jste si moc pochutnali, krásný recept
+6
-
No nevím,jestli by se ta kachna dočkala té omáčky,u mně asi ne !
To maso vypadá tak lákavě,že by bylo snědeno jenom tak ! -
Rozhodně velmi zajímavý a určitě i výborný recept, s povidly a švestkami vařím ráda.
-
Maso se Ti moc povedlo, ma nadhernou barvu..