Mie Goreng udang (Fried Noodles with shrimps) (Smažené nudle s krevetami)
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 2 197 kJ / 525 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,87 g |
Tuky | 7,04 g |
Vláknina | 20,55 g |
Cholesterol | 465 mg |
Sodík | 3,75 g |
Sůl | 8,42 g |
Sacharidy | 38,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Podle Wikipedie je mie goreng (Smažené nudle) pokrmem běžným v Indonésii, Malajsii a Singapuru. Toto jídlo je v Indonésii všudypřítomné a můžete je nalézt po celé zemi. Prodávájí jej ve všech stáncích a restauracích. Společně s mie goreng se prodává i nasi goreng (smažená rýže). Je běžně k dostání na stáncích mamak v Singapuru a Malajsii a bývá často velmi kořeněné. Základní surovinou jsou nudle smažené s česnekem, cibulí nebo šalotkou, smažené krevety, kuře, plátky bakso (karbanátky), nebo hovězí maso. Dále chilli, čínské zelí, kapusta, rajčata, vejce a okurka). Variant indonéského Mie goreng bývá obvykle více. Mie goreng obvykle obsahuje kuře, ale mie Goreng sapi obsahuje hovězí maso, v mie Goreng kambing se používá kozí nebo skopové maso,v mie Goreng udang se užívá krevet, směsi ryb či chobotnice.
Malajsie je volená federativní konstituční monarchie v jihovýchodní Asii. Jejími sousedy jsou Indonésie, Brunej, Singapur a Thajsko. Od Filipín ji oddělují dva úzké průlivy a Suluské moře mezi nimi. Nejstarší obyvatelé přišli roku 300 př. n. l. z jižní Číny. Do konce 1. století vytvořili prosperující obchodní společnost, která byla ve spojení s Indií i Čínou. Roku 1509 byla Malaka dobyta Portugalci, čímž začala evropská nadvláda nad zemí. Brzy se stala centrem výnosného obchodu s kořením. Roku 1614 byli vystřídáni Nizozemci, kteří v zemi zůstali na 200 let. S Nizozemci začal upadat obchod s kořením. V 17. století byl poloostrov sjednocen. Roku 1795 Britové získali Malaku a roku 1819 přístav Singapur. Roku 1824 převzali nad celou Malajsií správu Britové. Za druhé světové války byla okupována Japonci. Po válce začíná malajská válka za nezávislost a sjednocení. Na poloostrově vznikla Malajská komunistická strana, která pod vedením komunistické Číny bojovala s Brity. Reakci na nástup komunistů na poloostrově vznikla antikomunistická a antikoloniální koalice, která komunisty porazila a ve volbách v roce 1955 získala většinu. Roku 1957 dosáhla nezávislosti. Roku 1963 byly připojeny ostrovní státy Sarawak a Sabah na Borneu. Roku 1965 opustil federaci ostrov Singapur a prohlásil se nezávislým městským státem, čímž získala Malajsie dnešní hranice. Malajsie je členem OSN a Commonwealthu.
Pevninská část státu je hornatá. Pohoří se směrem na jih snižují. Na jihu země převládají nížiny. Ostrovní Malajsie má bažinaté pobřeží a ve vnitrozemí vysoké hory. Podnebí je rovníkové s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí po celý rok. Monzuny přinášejí každý rok hojné srážky. Horské oblasti jsou pokryty tropickým pralesem. Mezi nejvzácnější živočichy patří orangutan, tygr či nosorožec.
Malajské přísloví
Strom neodepře svůj stín ani tomu, kdo ho přichází porazit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 2. 2013 14:13
badak: hlavne ze si rozumieme , aj ja som stravil v tych koncinach dost vela casu, nie ako turista
21. 2. 2013 22:33
Nonya: Asi by bylo o čem povídat... Každý jsme ovšem hovořili o něčem jiném, ty o stylu vaření a já o významu "nonya" v malajštině, nebo indonézské "bahasa". Ostatně mojí ženě říkali pět let právě "nonya", zatímco já byl jen "tuan"...
Asi zkusím též přidat něco ve smyslu "fůze!...
Asi zkusím též přidat něco ve smyslu "fůze!...
20. 2. 2013 19:56
, hmm badak,je to na dlhe rozpravanie o tej cinskej fuzii radsej si to precitaj vo Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Peranakan_cuisine
Ked pojdes nahodou do Singapore tu mas zoznam 10 najlepsich cinskych fuzii restauraci -Nonya -peranakan
http://is.asia-city.com/restaurants/article/best-p...
http://en.wikipedia.org/wiki/Peranakan_cuisine
Ked pojdes nahodou do Singapore tu mas zoznam 10 najlepsich cinskych fuzii restauraci -Nonya -peranakan
http://is.asia-city.com/restaurants/article/best-p...
20. 2. 2013 17:32
Nonya: Díky za informace, budu nad nimi přemýšlet.
20. 2. 2013 16:50
Nonya: Bezvadná exkurze do historie Malaysie. Jinak souhlas s připomínkami "nonya" k receptu, vajíčko by nemělo chybět stejně jako u "nasi goren" a místo kari určitě nějaký sambál. Malé pošťouchnutí "nonya" není čínská fůze, ale prostě malajsky "paní".
20. 2. 2013 03:01
Velmi pekne popisane, ale sorry polka surovin ti chyba a ta zelena kari ? Je to povodne cinske jedlo ako moj nic Nonya - je to fuzia.
Toto ulicne jedlo sa robi skor takto :
http://www.youtube.com/watch?v=sCxdO_wwbEk
Toto ulicne jedlo sa robi skor takto :
http://www.youtube.com/watch?v=sCxdO_wwbEk
20. 2. 2013 00:48
Tak podle fotky bych rozhodně nepoznala,že se jedná o typické indonéské jídlo a to jsem tam strávila několik měsíců!Variací je jistě spousta ale nikdy nesmí chybět smažené vajíčko,které se buď zamíchá a osmaží spolu s nudlemi nebo se dá navrch a v žádném případě tam nepatří zelená kari pasta!Tento recept je v Babicově stylu,takže by se hodil jiný název!
19. 2. 2013 23:50
Hezký, zajímavý recept a super počtení
19. 2. 2013 20:02
Ajá si při čtení tohoto receptu vzpomněl na Sandokana a na Mariannu, perlu Labuanu..... jinak,z krevet mám nejradši bůček , zelo, knedlo ale, máš to parádní, jako vždy
19. 2. 2013 19:54
I já bych si pochutnal
19. 2. 2013 19:22
U nás sa to dá jesť v malajzijskej reštaurácii, ale to zelené a červené vyzerá trochu fajnovejšie.
Tiež existuje polotovar, na prekvapenie veľmi dobre ochutený a tiež zelenina je v jemnejšej podobe. Máme to veľmi radi.
Tiež existuje polotovar, na prekvapenie veľmi dobre ochutený a tiež zelenina je v jemnejšej podobe. Máme to veľmi radi.
19. 2. 2013 19:14
hezké a zajímavé čtení, pěkný recept
19. 2. 2013 19:08
nadherny prislovi, to si budu pamatovat. Za jidlo bod, tuhle kuchyni milujua krevety jsou k zblazneni dobry
19. 2. 2013 18:47
Hezky jsem si početla a docela určitě bych si pochutnala
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 21 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Právě bylo uvařeno:
Čevabčiči do trouby
zuzana.vankova uvařila před 24 minutami
TOP Banánový chlebík
magdalena66 uvařila před 1 hodinou
Sušenky s kousky čokolády (cookies)
natomnesejde uvařila před 3 hodinami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
misak2 uvařila před 3 hodinami
Listové těsto
misak2 uvařila před 3 hodinami
Vajíčková tlačenka
PaniMP uvařila před 11 hodinami
Velikonoční jidáše
Zuzana1 uvařila před 12 hodinami
Tvarohové řezy
Kattyy uvařil před 13 hodinami
Mazanec pro Irenku
Fitulka uvařila před 13 hodinami
Smetanové kari
Luciehola uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak orestovat oloupané krevety a mořské plody? Máme pro vás jednoduchý recept
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Další recepty
Tématické fráze: mie goreng mie goreng recept nudle mie nudle s krevetami indonéské nudle mie nudle nudle nasi goreng cinske nudle s krevetami recept mie goreng čína s krevetami bakso recept indonézské nudle mail mie.cz loc:cz mie goreng s kuřecím masem indonéské smažené nudle malajske nudle recept na mie goreng recept na čínu s krevetkami cina s krevetama malajské nudle recept
Suroviny: cibule, česnek, ústřicová omáčka, pasta kari zelená, krevety, nudle, bujon kuřecí, lusky fazolové, paprika čerstvá červená, olej
Mie Goreng udang (Fried Noodles with shrimps) (Smažené nudle s krevetami)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6VEO
14 názorů