Rajčatovo-olivová omáčka na těstoviny/rýži

petram Kuchařka: petram

Bezmasá jídla 9 názorů

Suroviny

1 cibule
3 stroužky česneku
olej
1 plechovka drcených rajčat (nebo 4 čerstvá oloupaná rajčata)
1 menší plechovka rajského protlaku
100 g oliv (zelených či černých, dle chuti)
1 lžíce mouky na zahuštění (použila jsem bezlepkovou)
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nadrobno nasekáme, česnek nakrájíme na tenké plátky. ¨

  2. Obojí orestujeme na oleji do zeskovatění.

  3. Přidáme drcená rajčata, protlak, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a za občasného zamíchání vaříme asi 10 minut.

  4. Je-li omáčka příliš řídká, zahustíme ji moukou rozmíchanou v trošce studené vody.

  5. Vmícháme olivy nakrájené na třetiny, krátce prohřejeme a podle potřeby dochutíme.

  6. Servírujeme s těstovinami nebo rýží.

Poznámka

Chtěla jsem jen přidat fotku k nějakému místnímu receptu, ale žádný podobný jsem nenašla, takže vkládám jako samostatný recept.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Rajčatovo-olivová omáčka na těstoviny/rýži

  • Francesca Prodi Francesca Prodi (neregistrovaný)

    Jitkas:

    Ďakujem za upresnenie a pochopenie.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Vzdyd ano, Iljusa si muze dat klidne cerne olivy, kazdemu jak chutna. Ja jsem spise reagovala na zpusob zahustovani omacky(moukou podle petram) a na dobu vareni(dlouhou, podle Vas). Cim rychleji rajcatovou omacku uvarime, tim lepe, tot moje zkusenost a italsky zvyk. Tim, ze nekdo da cerne olivy do rajcatove omacky z ni neudela "putanesca", porad mu tam chybi kapary, papricka, oregano a bez cibule, prosim. Takze vse OK.

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • Francesca Prodi Francesca Prodi (neregistrovaný)

    Jitkas:

    Moja odpoveď bola na komentár "Iljusa" a teda o olivách.
    Netýkala sa ingrediencií omáčky "À la putanesca".

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Franceska Prodi: Mate pravdu, moukou se rajcatova omacka v Italii nezahustuje, ale taky se nevari dlouho, jak rikate. To plati jen u omacky tzv. "bolonske", ci jinych z mleteho masa. Tam naopak cim dele, tim lepe. Tady by stacilo ji na pocatku nepodlevat vodou a byla by "prirodne" husta. Co se tyce oliv, kdyz Petram radeji zelene, proc ne. Aby to byla "putanaska", je treba pridat kapary, petrzel a papricku(pekne ostrou).

    Odpovědět

  • Francesca Prodi Francesca Prodi (neregistrovaný)

    Iljusa:

    Do tejto omáčky zelené.
    Do omáčky "À la putanesca" - čierne.

    Odpovědět

  • Francesca Prodi Francesca Prodi(neregistrovaný)

    Nechcem kritizovať, ale táto omáčka je viac-menej bežná v Taliansku. Tam sa ovšem nikdy nedáva do rajčinovej omáčky múka. Omáčka sa varí niekoľko hodín (všeobecne známe recepty od talianskej Mamma). Tým dlhým varením sa chute zmiešajú a šťava sa zriedi na omáčku vhodnú na akúkoľvek cestovinu.
    Nemôžete variť všetky omáčky "na jedno brdo", ako je zvykom v Strednej Európe. Raz do omáčky na cestoviny múka nepatrí (o to viac, ak je rajčinová!), tak ju tam jednoducho nedávajte. Z múky sú cestoviny, to úplne stačí.
    Nechcem znehodnocovať Váš recept, komentár je na upresnenie niečoho, čo v Strednej Európe zatiaľ nie je "normálne" - omáčky nezahusťovať múkou.

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Přesně podle mojí chuti - olivky černé ;-) :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: omáčka k rýži olivova omacka omáčka z drcených rajčat rajčatová omáčka k rýži rajčatová omáčka s rýží omáčka z mletého masa k rýži recepty omáčky s rýží omáčka k rýži recept omačky k ryži omáčky k rizi ostrá omáčka k rýži rajcatova omacka na ryzi omáčka putanesca omacka na testoviny z protlaku recept recept omacka k ryzi rajčatová omáčka na těstoviny z protlaku rajcatovo omacka omáčka na rýži recepty omáčky k rýži recept s těstovinovou rýží