

Králík na zelenině v pomalém hrnci
Suroviny 4 porce
- 2 králičí hřbety
- 2 větší mrkve
- 1/3 větší bulvy celeru
- 2 řapíky celeru
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší rajské jablíčko
- sůl
- Koření od Antonína „Králík“
- 50 g špeku na kostičky
- l lžíce sádla
- 3 dl vývaru
- plátek másla (asi 0,5 cm)
Postup přípravy receptu
Králičí hřbety opláchneme, osušíme. Osolíme ze všech stran a posypeme kořením na králíka a necháme odpočinout.
V pánvi se silným dnem na špeku orestujeme z obou stran takto připraveného králíka a poté jej přendáme do PH.
Do výpeku přidáme lžíci sádla a nakrájenou cibuli a česnek. Pak do pánve přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme, až je krásně opečená. Naposled přidáme na menší kousky nakrájené rajské jablíčko. Takto připravenou zeleninu přidáme ke králíkovi a přilijeme vývar.
Při 120°C jsem králíka pomalila 2 hodiny 30 minut. Pak jsem králíka schovala do předehřáté mísy. Zeleninu jsem propasírovala a nakonec jsem pro zjemnění přidala kousek másla. Zahušťovat není třeba. Maminka podávala s bramborovým knedlíkem, já mám raději bramborovou kaši.
Poznámka od kuchařky
Tenhle recept jsem našla v matčině kuchařce s poznámkou „Božidara Turzonovová“. Zpravidla se u nás připravuje na velikonoční pondělí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Králík na zelenině v pomalém hrnci
-
Nikina: Niky, díky za důvěru. Králík je skutečně dobrý a omáčka výborná. Báječně se ti to povedlo i fotka je pěkná. A za bodík děkuji
-
Marcelko bylo to V Ý B O R N É!!!
Pekla jsem na 150°C 2,5 hodinky v troubě, akorát jsem nepasírovala, ale mixovala a rajče jsem nejdříve sloupla z kůže a vypreparovala semínka a podávala s br. noky
Přidávám důkazní foto a obrovský bod
-
1974andrea: Andrejko díky
. Byla jsem moc zvědavá, jaký to bude rozdíl oproti pečenému. Rozdíl je to veliký-maso je mimořádně jemné
.
-
Takže už i ty jsi propadla pomalení
. Králíka dělám obdobně, tak mohu dát s klidným svědomím bodík
-
suslajda: Hani zkus, omáčka je chutná a je i kaloricky lehká. Díky za komentář
-
Pomaláč taky nemám, ale dá se i tak zkusit
-
Anna Kocikova: Aničko, nadělil mě ho Ježíšek a to bylo první jídlo, které jsem v něm dělala. Maminka to normálně pekla v troubě asi 1,5 hodiny a pak s tím nakládala jako já v PH. Díky za bodík
-
Pomaláč sice nemám,ale chuť na tuto dobrotu mám velikou
-
Díky Rebeko, no, oni měly být protknuty, ale nebylo čím
, protože jsem trošku postonávala a zapomněla jsem to napsat do soupisu nákupu manželovi
, tak to bylo bez špíčku, ale i tak to bylo velmi chutné
-
Hezký receptík
já bych ty hřbítky ještě protkla špíčkem