Božský JAREK (JAhodovo-REbarborový Koláč)

Moučníky ŘezyŘezy s ovocem, bublaniny Doba přípravy: cca půl hodiny 4 názory

Moučníky ŘezyŘezy s ovocem, bublaniny Doba přípravy: cca půl hodiny 4 názory

Suroviny velký plech 30x40 cm

Drobenka:
70 g třtinového cukru
70 g pískového cukru
1 skořicový cukr
špetka soli
230 g hladké mouky
150 g másla
Ovoce:
500 g loupané a pokrájené rebarbory
500 g očištěných a pokrájených jahod
150 g krupicového cukru
půl balíčku vanilkového pudinkového prášku
Těsto:
2 velká vejce
2 žloutky
160 g zakysané smetany
260 g hladké mouky
200 g cukru (půl na půl třtinový a pískový)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
půl lžičky soli
180 g másla (změklého, pokrájeného na kousky)

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si drobenku smícháním všech surovin, prsty spojíme směs tak, aby se dělaly hrudky. Můžeme odložit do lednice.

  2. Dále si dáme do mísy rebarboru, jahody, cukr a pudinkový prášek a vše promícháme.

  3. A jdeme na těsto. V jedné nádobě promícháme vejce, žloutky a zakysanou smetanu. V druhé míse nebo v robotu smícháme mouku, cukry, sodu, prášek do pečiva, sůl a máslo. Přidáme si lžíci směsi z vajec a smetany a zpracujeme vlhké těsto (já dělala prsty) a postupně přidáme i zbytek směsi z vajec a smetany (na to už použijeme vařečku).

  4. 3/4 těsta vlijeme na velký plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše. Na těsto navršíme směs ovoce a lžící na něj klademe kopečky zbylého těsta - cik cak, kam se zrovna vejde. Navrch rovnoměrně nasypeme drobenku, aby pokryla celou plochu koláče.

  5. Dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C, pečeme 45-50 minut, zkusíme párátkem, zda je koláč upečený. Měl by být krásně zlatavě hnědý.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem čerpala z časopisu Albert z roku 2011. Koláč je vynikající, hlavně druhý den je hezky odležený, šťavnatý a přitom s křupavou drobenkou. Ráda se k němu budu vracet.

Komentáře k receptu Božský JAREK (JAhodovo-REbarborový Koláč)

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    To bude parádně šťavnatý koláček!!:-p

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Koláč bude dobrý:yes: jinak, strašně jsem se lekl,když najednou čtu:“inspiraci jsem čerpala z časopisu Albert“:-! Pamatujete ještě tu smršť receptů?:-)):-)):-)):-)):-)):-)):-)) Jinak + 1 bod:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jojo, jahody a rebarbora spolu ladí, mňam :-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Skvělá kombinace rebarbory a jahod :yes::yes::-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jahodovo rebarborovy kolac rebarborový koláč s jahodami jahodovorebarborový koláč rebarborový koláč albert kolac rebarbora jahody loupání rebarbory koláč z rebarbory a jahod jahodovo rebarborový recept na koláč z rebarbory a jahod rebarborový koláč jahodo-rebarborový koláč rebarborový koláč s jahodama koláč z jahod a rebarbory rebarbora loupání božský reveňový koláč božský koláč koláč s rebarborou a jahodami rebarbora recepty albert jahodo rebarborovy kolac rebarbora s jahodami