Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 065 kJ / 2 406 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 62,14 g |
| Tuky | 173,98 g |
| Vláknina | 8,40 g |
| Cholesterol | 1,25 g |
| Sodík | 1,92 g |
| Sůl | 4,73 g |
| Sacharidy | 143,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vymažte zapékací mísu máslem a na dno rozetřete část povidel. Okrájejte kůrky z toustového chleba a na pečícím papíru položte tři vedle sebe, rozválejte (tím se spojí), z jedné strany potřete máslem, opatrně otočte, z druhé strany potřete hustě povidly, posypte ořechy a pomocí papíru z kratší strany smotejte roládky - máslem nahoru.
Krok 2: Vzniklou roládku překrojte napůl a řezem nahoru vložte do misky - postupně zaplníte misku osmi roládkami. Prošlehejte mléko, smetanu, přiměřeně podle chuti práškového cukru, vejce a vanilku a roládky zalijte. Nechte asi 10-15 minut stát, aby se chleba nasákl.
Krok 3: Předehřejte troubu na cca 160°C, povrch nákypu posypte krupicovým cukrem. Pečte do zpevnění a dokud povrch nezezlátne.
Krok 4: Nechte 5 minut odpočinout a pocukrované podávejte. Asi by šlo i s jablky nebo džemem, mne napadla ta povidla, vyrobená předloni podle místního receptu. Okrojky chleba pokrájejte na kostičky a na suchém plechu je v troubě vysušte, jsou z nich dobré krutonky do zeleninových polévek :-)))
Zveřejněno 30. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rqW6
Moje poznámka
Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rqW6
Nejnovější recepty
Ragú z červené čočky a zeleniny
Přidáno před 11 hodinami
Tlačenkový salát podle ČSN
Přidáno před 11 hodinami
Medové kornoutky s krémem
Přidáno před 15 hodinami
Kokosové sušenky
Přidáno před 17 hodinami
Drážďanská štóla
Přidáno před 19 hodinami
Vanilkové rohlíčky podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Listový salát s ořechy
Limek před 7 hodinami
Margot kuličky
Junys před 7 hodinami
Zapečené kuřecí řízky
Elivet před 7 hodinami
Oříškovočokoládová bábovka
[email protected] před 7 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
Misatomanova před 7 hodinami
Jihočeská kulajda
RomanaMonika před 9 hodinami
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Mi_Ky před 9 hodinami
Sypaný jablečný koláč
magdalenka před 10 hodinami
Polévka z oranžové tykve
Kajkajak před 10 hodinami
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
NikolaHlatka před 11 hodinami
Tématické fráze:
žemlovka z toustového chleba,
žemlovka podle ládi hrušky,
žemlovka ladi hrušky,
žemlovka láďa hruška,
jablečná žemlovka z toustového chleba,
recepty z toustového chleba,
zemlovka podle hrušky,
lada hruska žemlovka,
tn.cz domácí,
recept na zapečený toustový chleba,
žemlouvka z toustového chleba,
domaci bramborovy chleba odladi hrusky,
roláda z toustového chleba videorecept,
jablečná žemlovka videorecept,
žemlovka od ládi hrušky,
recept z toustového chleba,
zemlbába z toustového chleba,
lada hruska jablecne tousty,
tousty ladi hrusky,
žemlovka z toastového chleba
Suroviny:
chléb toustový,
máslo,
povidla hrušková,
smetana ke šlehání,
mléko,
vejce,
ořechy vlašské,
cukr moučkový,
cukr krupice,
lusk vanilkový
Komentáře (9)
Z 500g chleba to vyšlo přesně na remosku.
Po upečení vážilo 1.680g
1/4 jsem se saturoval v poledne
1/4 jsem slupl na svačinku
zbytek jsem zamrazil, protože bych se do půlnoci neudržel a VZP by se zbláznila
Asi jako hodnocení jídla je to dostačující, že
***
Z plátků chleba jsem okrajoval kůrku pouze v místě spoje
Před rozvalováním jsem spoje lehce potřel mlékem
V místě spojů jsem dal plátky PŘES sebe a zaválcoval
Pouze první slepenec jsem potřel máslem a otočil máslem na PP
Další pláty jsem potřel máslem, zasypal mletými ořechy, otočil na PP, potřel povidly a zavinul; šlo to i bez pomoci papíru
Po rozpůlení mi roládky vyšly akorát na hlubokou remoskovou misku; místo mezi roládkami jsem vyplnil odřezky chleba
Ač bylo chleba o 1/3 více, tak směsi na zalití podle rcp bylo tak akorát a upečená žemlovka byla vláčná podle mých představ
Žemlovka je jemnější než z rohlíků, ba řekl bych, že patrně i díky použitému máslu byste ji od žemlovky z vánočky nepoznali
***
No, jeden byl při přípravě sice jak od borůvek...
Jsme po obědě a musím vám říct že to byla neskutečná dobrota, i přes ty drobky
Irrena: Ono hodně záleží na výrobci, taky se mi někdy stalo, když jsem dělala roládky z toustového chleba, že se lámal. Teď mám svůj osvědčený, chodím pro něj do Lidlu