Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružinový kynutý věnec

Tento kynutý moučník vás zaujme nejen svou neodolatelnou chutí, ale i slavnostním vzhledem. Těsto připravené předem rozválíme, potřeme svěžím krémem z mascarpone, přidáme ostružiny a stočíme do věnce, který po upečení láká k zakousnutí.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez dob odležení těsta v chladničce a dob kynutí

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez dob odležení těsta v chladničce a dob kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 127 kJ /
3 376 kcal
Bílkoviny68,09 g
Tuky164,04 g
Vláknina12,30 g
Cholesterol 748 mg
Sodík 1,19 g
Sůl2,54 g
Sacharidy400,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do nádoby domácí pekárny nejprve vlejeme mléko a rozpuštěné máslo, přidáme žloutek a zbylé sypké suroviny. Zvolíme program Těsto. Krok 2: Vypracované těsto necháme nejlépe přes noc (minimálně však 4 hodiny) odležet v chladničce. Krok 3: Druhý den před přípravou těsto vyjmeme z lednice a necháme prohřát na pokojovou teplotu. Krok 4: Na krém smícháme mascarpone s cukry a citronovou kůrou. Vypracujeme hladký krém, do kterého poté vmícháme vejce. Krok 5: Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučené ploše na plát velký zhruba 40 x 20 cm. Krok 6: Posypeme zlehka strouhankou, potřeme krémem (kraje necháme volné) a k jednomu z delších krajů vyrovnáme ostružiny (viz obrázek). Krok 7: Každý plát opatrně stočíme do rolády. Švem dolů přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, stočíme do kruhu a spojíme konce. Necháme kynout ještě asi hodinu. Krok 8: Poté potřeme zbylým bílkem, nastříháme svrchu nůžkami asi po 2-3 cm a mírně prsty rozevřeme. Krok 9: Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C. Pečeme 30-35 minut. Občas ze zářezů troška náplně vyteče, ale to není na škodu. Krok 10: Můžeme péct oba plechy najednou, jeden dáme do spodní třetiny a druhý do horní. Jakmile horní věnec zezlátne, prohodíme je.

TIP: Ostružiny ve sladké kuchyni

Zveřejněno 8. 9. 2013

Poznámka autorky 1974andrea

Inspiroval mne recept v Apetitu, těsto jsem převzala doslova, náplň jsem upravila. Původně tam byly maliny a v krému philadelpia nebo lučina, nebyl tam vanilkový cukr a citronová kůra. Takže každý ať se rozhodne, kterou variantu vyzkouší.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostružinový kynutý věnec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kg0E

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostružinový kynutý věnec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kg0E

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jé, to je paráda;-), mám v ledničce Mascarpone a musím co nejdříve spotřebovat, na neděli upeču:-p:yes:

Moc krásný věnec, úžasný;-);-):-p:yes::yes:

1974andrea: :-))) je opravdu dobrý, i druhý den je krásně vláčný, výborné těsto a nápaditá náplň. Kaloricky je to cca 183 kcal na jeden kousek, což není tak zlé, když je to třeba k snídani:-)))), z celého množství bylo asi 16 kusů.
Určitě jsem ho nepekla naposledy:-)):yes::yes:

Olinka5555:Olinko, moc děkuju za vyzkoušení a vůbec přece nevadí, že není spojený ve věnec, podkova je stejně dobrá a krásná;-):yes:. Díky i za fotku:-K

Včera večer jsem udělala těsto a dnes pekla. S těstem se pracuje výborně a je moc dobré. Krém je vynikající, v kombinaci s ostrou chutí ostružin nemá chybu. Jen jsem měla problém se spojením obou konců, takže jsem upekla dvě podkovy, půlka první je už pryč. Až tu druhou přendám na talíř, zkusím udělat foto. Finální výrobek sice nevypadá tak úžasně, jako od autorky, ale je to opravdu moc dobré.:yes:
Fotku jsem přidala, kdyby se nelíbila, tak ji klidně smázni.

Anna Kocikova:Drahuško díky;-):-K

Teda,Andri:-*vážně nádhera:-K:-p:yes:

mysulka:, Dana61: Holky děkuju:-K;-)

prostě nááádhera:yes::-D

Děkuju vám všem za komentáře k receptu a hodnocení:-K. Určitě vyzkoušejte, těsto je skvělé a ostružiny můžete nahradit třeba i borůvkami nebo rybízem;-)

Andrejko, to je parádní věnec a s mascarpone, to musí být tak dobré:-*:-* :yes::yes:

Budu se opakovat::-)):-)) taky mám recept založený, ale nestíhám, práce mně válcuje:-//
V Tvém podání je super:yes::yes: ještě víc se utvrzuju v předsevzetí, že ho musím vyzkoušet;-):-K

Opravdu se ti hezky povedl:yes:+11

Tématické fráze:
kynutý věnec, kynutý ostružinový koláč, kynutý věnec s marmeládou, ostruzinovy kolac apetit, apetit-ostružinovy kolač, kynute apetit, kynuty koláč venec, recept na kynutý věnec, recept kynutý věnec, kynutý s ořechy, osruzinovy krem z mascarpone, kynuté s ostružinami a mascarpone, kolac ostružinovy kynuty, kynutý velikonoční věnec s marmeládou, venecky s mascarpone recepty, těsto z apetit, apetit ostružinový koláč, malinový věnec-recept, kynutý věnec s ostružinami, kynutý věnec apetit

Suroviny:
mouka hladká, mléko, máslo, cukr krupice, droždí sušené, sůl, žloutek, extrakt vanilkový, ostružiny, mascarpone, cukr krupice, vejce, cukr vanilkový, citron, strouhanka, bílek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu