Zahrádkářská pikant tečkovaná dýňovka

Suroviny

1 kg dužiny dýně Hokkaido
300 g cibule (3 – 4 menší )
4 – 6 stroužků česneku (dle chuti)
1 litr vývaru
½ l kefíru (podmáslí, kysané smetany.)
Sůl
pepř
kari koření – dle chuti
1 chilli paprička – lze vynechat
Kousek sádla (nebo olej)

Postup přípravy receptu

  1. Dužinu nakrájíme na kostky. Semena vybereme a dáme stranou.

  2. Česnek a cibuli nasekáme na hrubé kousky a promícháme s dýní. Rovněž tam přimícháme asi hrstku semen.

  3. Troubu vyhřejeme na 170°C, necháme na dně pekáčku rozpustit slabý plátek sádla, nebo jej pokapeme olejem.

  4. Směs do pekáčku rozprostřeme a navrch buď nakrájíme kousek sádla nebo pokapeme olejem. S tukem to nepřeháníme, aby výsledek nebyl moc mastný.

  5. Zapečeme do měkka a zlatava – pozor na připálení (trvá to cca 20 – 30 minut). Teplota trouby je opět orientační, směs se nesmí spálit, jen pomalu péci.

  6. Přendáme do kastrolu a rozmixujeme tyčovým mixérem.

  7. Zalijeme vývarem, okořeníme a vaříme mírným varem asi 7 minut.

  8. Vlijeme kefír (ten právě vytvoří tečky), prohřejeme, sporák vypneme. Dochutíme.

  9. Varianta se semínky - lze vynechat: Na pánvičce opražíme zbylá dýňová semínka (pozor na spálení), která dle chuti každého přidáme na talíř polévky (Jsou neoloupaná a pro někoho mohou být moc tuhá).

Poznámka od kuchařky

Název dle mé sousedky, která mi recept i ochutnávku poskytla. Získala ho na posezení s přáteli ze zahrádkářské kolonie, kde si pravidelně vyměňují recepty.

Tečkovaná proto, že kefír či podmáslí se vlije rovnou do horké polévky. Kdo takto nerad, může nejprve část polévky vlít do kefíru, opatrně promíchat a vylít zpět, pak bude polévka hladká.

Jo a za dodávku dýní děkuji naší topačce Simče

Komentáře k receptu Zahrádkářská pikant tečkovaná dýňovka

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Na dýňové polévce ujíždím, musí být chuťově výrazná a to jí dodá čili:-p, kefír jsem zatím nezkoušela, ale za pokus to stojí :yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Děkuju:-K, bylo to fakt dobroučké, jakási obměna našeho kysela, jak pravila mamka ;-):-D
    rebeka: musím poděkovat Simče, že mi přivezla nááádherné dýně, s kterými se fakt kouzlí v kuchyni :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    dýňová sezona... další hezký recept s dýní:-):yes::-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Ladi, mně by chutnala i hladká, ale i tečkovaná. Barvičku má nádhernou :yes::yes::-K:-p:-p

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Určitě dobrá polévka:yes: Mně by bylo líto nalít živý kefír do vařící polévky, protože se zabijí všechny kvasinky. Ale určitě dobrá volba:yes::yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    Pěkně jsi to nakombinovala :-K:-*

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: jasně, já jsem to nekritizovala a určitě jste si pochutali;-):-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    maris: Maru, dyk víš, jak na tu hladkou a je to i v Poznámce ;-);-):-p a chuťově je opravdu výborná :yes::yes:
    Nám naopak ty jakoby sražené chutnaj víc a zas nemusíme vyloženě jednolité hladké krémy. Co naděláš, hlavně že si pochutnáme ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: já jsem si to myslela, ale nebyla jsem si jistá;-):-). Já bych asi raději hladkou, ale chuťově určitě výborná:-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Polievka je výborná, hlavne tie semená v nej :yes::-D;-)
    maris: správne :-D Niekto to považuje za chybu, ja to mám naopak rada:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    maris: Maruško, jo, jak to píšu v Poznámce ;-);-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Já nějak těm tečkám nerozumím - to je vlastně sražený kefír ?:-O

    Odpovědět

  • Klara Klara

    Vypadá moc dobre:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: zahradkářská kolonie inspirace pikant dyne dýně pikant zahradkar recepty.sk dynova semena neoloupana