

„Candle sauce”
Suroviny 4 porce
- 500 g hovězí mleté maso
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 menšího celeru
- 1 l vývaru
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 150 g bílého jogurtu
- 1/2 citrónu
- 2-4 lžíce směsi Hraška
Postup přípravy receptu
Hovězí maso si osolíme, opepříme a uděláme z něj mini karbanátky, které na pánvi zprudka zatáhneme po obou stranách. P
řendáme do pekáčku, přikryjeme alobalem a dopečeme v troubě při 200°C cca 10-15 minut.
Zatímco se maso peče, tak si na výpeku necháme zesklovatět cibuli.
Přidáme očištěnou a hrubě nastrouhanou zeleninu.
Restujeme a mícháme, dokud nezačne zlátnout.
Poté zalijeme nejlépe horkým vývarem, přidáme koření a pod pokličkou dusíme 10min, aby zelenina změkla, ale nerozvařila se.
Vyndáme koření, odstavíme z plotny a omáčku propasírujeme (nebo rozmixujeme).
Vrátíme na plotnu, opatrně vmícháme jogurt, dle chuti zakápneme citrónovou šťávou, případně osladíme cukrem.
Osolíme, opepříme. Hustotu omáčky mám pokaždé jinou dle velikosti zeleniny, takže dle potřeby zahustíme hraškou a můžeme servírovat.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/MishkaDiary
Jak už jsem zmínila v dopoledním receptu na blogu, k českým omáčkám neodmyslitelně patří knedlík. No a když už mám ten knedlík, tak by se hodil recept i na nějakou tu omáčku. Dnešního názvu se nelekejte. Jelikož klasická svíčková má vymezené hranice, proč se tak nazývá, já jsem pro svou upravenou verzi tohoto pokrmu použila název z pořadu Peklo na talíři, kde pan Vaněk ukazuje, jak my Češi překládáme svá jídla do angličtiny :D
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu „Candle sauce”
-
Majka8: My máme červené maso jen málokdy, takže si chceme vychutnat čistou chuť toho masa, ale samozřejmě si do něj můžete přidat libovolné koření, bylinky atd.
-
Podobně tvořila moje tchýně,jen víc ingrediencí dávala do mletého masa.Je to nezapomenutelné jídlo,vařila ho při mé první návštěvě pod názvem Vídeňský biftek
koukala jsem na to jako telátko,čekala jsem naprosto jiné jídlo,ale chutnalo
-
Kaja: Ale jelikoz to neni svickova na smetane ani nahodou (uz jenom diky jogurtu), "Candle sauce" je perfrktni, hodne "ftipne", vystizne a jak rika MiskaCZ a pan Vanek, tak to nejak opravdu funguje, obcas i zde, bohuzel.
-
Název "svíčková" - z doby existence cechů. Tovaryši dostávali na závěr týdne ke společné večeři takto upravené hovězí maso. Večeřeli při svíčkách. Odtud název.
K překladu - svíčková na smetaně - (roast) sirloin in (sour) cream sauce.