Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky
Nedělní oběd u babičky je synonymem pro poctivý vývar s vynikající zavářkou. Nudle jsou složitým procesem, můžete je však nahradit jednodušší variantou, tedy domácím drobením či strouháním. Jednoduché těsto jen nastrouháte do vývaru.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 2 402 kJ / 574 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,18 g |
Tuky | 8,91 g |
Vláknina | 4,05 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 102 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 99,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já si většinou strouhání, nudle,.... dělám tehdy, pokud něco peču v troubě. Pak do vychládající trouby vložím plech s těstovinou na proschnutí a nemusím mít strach, že neproschne pořádně.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 8. 2010 00:46
Dikes za recept,miluji to od babičky,takže vyzkouším konečně sama,dikes
26. 9. 2009 08:54
dělám, máme rádi do mlíkovkyhttp://www.toprecepty.cz/recept/6310-mlecna-polevk...
1. 8. 2009 12:19
Taky máme moc rádi a děláme, pokud teda nejsme líný. Když si ho nechci dělat do zásoby, tak ho nastrouhám na robotu a šoupnu rychle do polívky, nestihne se tolik slepit, takže v polívce se ještě rozdělí (když je polívky víc, tak sypu postupně). Ale na sušení je třeba strouhat ručně a to se mi většinou nechce
18. 5. 2009 20:46
Lenkoto jsem moc ráda že receptík funguje a že se vše povedlo tak jak má.Jsem ráda že recept furt "žije" a pomáhá
18. 5. 2009 18:07
díky za recept je to super
13. 3. 2009 16:05
Jano R.tak fotky přidávám,a k tomu i popisky pro úplné laiky.K tomu proschnutí-já takové věci nudle,strouhání,..dělám vždy když peču něco v troubě.Hotové pečení vyndám a do vychládající trouby dám to drobení,... na plechu doschnout a nemusím se bát že mi pořádně neproschneA hlavně,já to neusušit rychle tak mi z toho kloučci nadělají šrot
10. 3. 2009 09:56
S tou vodou a barvením také známale vodu používám jen tehdy když to přeženu s moukou a mám místo těsta "žudrák"a barvitu mě není třeba,protože si kupuji od sousedky vajíčka domácí a u ní mají slepičky přímo v popisu práce vajíčka s krásným žloutkemJinak je dobře že jste to připoměl-pro začínající kuchařky dobrá vychytávkaDíky
10. 3. 2009 09:32
Mirko. Taky děláme již podle mojí maminky a ona podle svojí maminky, akorát s tím rozdílem, že na jedno vajíčko dala ( a i já) půl vaječné skořápky vody. A pak děláme nudle i drobení. Někdo do vody rozpustí trošíčku potravinového barviva (žlutého), nebo trochu kurkumy, aby byly nudle žuťoučké.
9. 3. 2009 19:40
Špagetko,mám to taky tak. Dřív to bylo samozřejmé,babička také dělávala ve volných chvílích vlasové nudličky,flíčky atd.Takovéto zážitky dělají domov.
9. 3. 2009 19:26
U nás se říká drobení do polévky.Dělám to úplně stejně.Ta houba se česky jmenuje čirůvka májovka.(Calocybe gambosa).Potvrdilo se u ní,že snižuje koncentraci cukru v krvi.A údajně pečenému kuřeti dodá pikantní chuť.
9. 3. 2009 19:19
Tenhle recept je taková moje vzpomínka na babičku - výroba strouhání, vlasovek, nudlí byla její odpolední páteční činnost - sušila ná bílém plátnu, sypala do sklenic
9. 3. 2009 19:05
Vybusna, budeš se divit, ale jsou to májky, nebo špičky, taky mi tu rostou.
9. 3. 2009 18:58
jaaaj...to ste mi ozaj taku radost urobili s tou mrvenickou
moja mamka tuto zavarku robievala iba do jarnej polievky z hub *majok*, ktore rastu u nas na zahrade...vydrzia tam iba do prveho kosenia travy....a to je v maji...preto ich volame majky (u vas je to kveten) myslim, ze u vas sa tieto huby volaju holubinky...ale nie som si ista.
moja mamka tuto zavarku robievala iba do jarnej polievky z hub *majok*, ktore rastu u nas na zahrade...vydrzia tam iba do prveho kosenia travy....a to je v maji...preto ich volame majky (u vas je to kveten) myslim, ze u vas sa tieto huby volaju holubinky...ale nie som si ista.
9. 3. 2009 18:51
Nutné, nenutné, určitě pak přidej foto. Já z tohoto těsta dělám nudle, ale používám polohrubou mouku.Ale "mrvenička" mi moc nejde, musím to vždycky nechat pořádně proschnout
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 43 minutami
Sýrový chléb
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Houbová polévka na paprice
Monyk uvařila před 19 minutami
Dršťková polévka z hlívy
Fitulka uvařil před 56 minutami
Vepřový řízek naruby
katka.zaple uvařila před 1 hodinou
Brambory zapečené s uzeným masem a sýrem
sm57@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 6 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 12 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 12 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 13 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Různých polévkových nudlí je v obchodech velký výběr, a přesto jsou pro nás ty domácí nejlepší. Poradíme, jak je připravit
7 skvělých zavářek a vložek do polévek. Poradíme, jak je připravit, ochutit a podávat
Další recepty
Tématické fráze: drobení polévková zavářka domaci drobeni drobení do polivky polévkové drobení zavářka do hovězí polévky strouhání těsto na polévkové drobení zavářky do hovězí polévky strouhani do polivky polevkove zavarky domaci strouhani čirůvka májovka recepty polévkové strouhání zavarka do kureci polevky drobeni recept drobánek do polévky vajíčková zavařka domaci zavarka vajecna zavarka do polevky
Suroviny: mouka hrubá, vejce
Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0R4V
29 názorů