Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky

Nedělní oběd u babičky je synonymem pro poctivý vývar s vynikající zavářkou. Nudle jsou složitým procesem, můžete je však nahradit jednodušší variantou, tedy domácím drobením či strouháním. Jednoduché těsto jen nastrouháte do vývaru.

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava)

9. 3. 2009 18:41

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie2 402 kJ / 574 kcal
Bílkoviny22,18 g
Tuky8,91 g
Vláknina4,05 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 102 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy99,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Já si většinou strouhání, nudle,.... dělám tehdy, pokud něco peču v troubě. Pak do vychládající trouby vložím plech s těstovinou na proschnutí a nemusím mít strach, že neproschne pořádně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Iva

6. 8. 2010 00:46

Dikes za recept,miluji to od babičky,takže vyzkouším konečně sama,dikes

Renča

26. 9. 2009 08:54

Martysek

1. 8. 2009 12:19

Taky máme moc rádi a děláme, pokud teda nejsme líný. Když si ho nechci dělat do zásoby, tak ho nastrouhám na robotu a šoupnu rychle do polívky, nestihne se tolik slepit, takže v polívce se ještě rozdělí (když je polívky víc, tak sypu postupně). Ale na sušení je třeba strouhat ručně a to se mi většinou nechce:-8

mirca75 mirca75

18. 5. 2009 20:46

Lenko:-)to jsem moc ráda že receptík funguje a že se vše povedlo tak jak má;-).Jsem ráda že recept furt "žije" a pomáhá:-)

Lenka

18. 5. 2009 18:07

díky za recept je to super:-D

mirca75 mirca75

13. 3. 2009 16:05

Jano R.:-)tak fotky přidávám,a k tomu i popisky pro úplné laiky:-O.K tomu proschnutí-já takové věci nudle,strouhání,..dělám vždy když peču něco v troubě.Hotové pečení vyndám a do vychládající trouby dám to drobení,... na plechu doschnout a nemusím se bát že mi pořádně neproschne;-)A hlavně,já to neusušit rychle tak mi z toho kloučci nadělají šrot:-D

mirca75 mirca75

10. 3. 2009 09:56

S tou vodou a barvením také znám:-)ale vodu používám jen tehdy když to přeženu s moukou a mám místo těsta "žudrák":-))a barvitu mě není třeba,protože si kupuji od sousedky vajíčka domácí a u ní mají slepičky přímo v popisu práce vajíčka s krásným žloutkem:-D:-DJinak je dobře že jste to připoměl-pro začínající kuchařky dobrá vychytávka;-)Díky

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

10. 3. 2009 09:32

Mirko. Taky děláme již podle mojí maminky a ona podle svojí maminky, akorát s tím rozdílem, že na jedno vajíčko dala ( a i já) půl vaječné skořápky vody. A pak děláme nudle i drobení. Někdo do vody rozpustí trošíčku potravinového barviva (žlutého), nebo trochu kurkumy, aby byly nudle žuťoučké.;-)

Pája

9. 3. 2009 19:40

Špagetko,mám to taky tak.:-8 Dřív to bylo samozřejmé,babička také dělávala ve volných chvílích vlasové nudličky,flíčky atd.Takovéto zážitky dělají domov.:-)

Pája

9. 3. 2009 19:26

U nás se říká drobení do polévky.Dělám to úplně stejně.:-)Ta houba se česky jmenuje čirůvka májovka.(Calocybe gambosa).Potvrdilo se u ní,že snižuje koncentraci cukru v krvi.;-)A údajně pečenému kuřeti dodá pikantní chuť.;-)

spagetka spagetka

9. 3. 2009 19:19

Tenhle recept je taková moje vzpomínka na babičku - výroba strouhání, vlasovek, nudlí byla její odpolední páteční činnost - sušila ná bílém plátnu, sypala do sklenic :-*:-*

Bibinka Bibinka

9. 3. 2009 19:05

Vybusna, budeš se divit, ale jsou to májky,:-) nebo špičky, taky mi tu rostou.;-)

vybusna vybusna

9. 3. 2009 18:58

jaaaj...to ste mi ozaj taku radost urobili s tou mrvenickou:-8
moja mamka tuto zavarku robievala iba do jarnej polievky z hub *majok*, ktore rastu u nas na zahrade...vydrzia tam iba do prveho kosenia travy....a to je v maji...preto ich volame majky (u vas je to kveten) myslim, ze u vas sa tieto huby volaju holubinky...ale nie som si ista.

JanaDorazinova JanaDorazinova

9. 3. 2009 18:51

Nutné, nenutné, určitě pak přidej foto. Já z tohoto těsta dělám nudle, ale používám polohrubou mouku.Ale "mrvenička" mi moc nejde, musím to vždycky nechat pořádně proschnout:-(:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: drobení polévková zavářka domaci drobeni drobení do polivky polévkové drobení zavářka do hovězí polévky strouhání těsto na polévkové drobení zavářky do hovězí polévky strouhani do polivky polevkove zavarky domaci strouhani čirůvka májovka recepty polévkové strouhání zavarka do kureci polevky drobeni recept drobánek do polévky vajíčková zavařka domaci zavarka vajecna zavarka do polevky

Suroviny: mouka hrubá, vejce

TopRecepty.cz

Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0R4V